Trakya Universitesi (TU) Tıp Fakultesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, sarışın, renkli gozlu kişiler ile vucudunda yanık ya da yara izi bulunan kişilerin sıcak havadan daha fazla etkilendiğini soyledi.

Prof. Dr. Yorulmaz, yaptığı acıklamada, sıcak havada guneş ışınlarına bağlı yanıklar, cilt kanseri, terleme ile ısı kaybının yetersizliği, aşırı sıvı kaybı, sıcak carpması gibi sağlık sorunlarının cok daha sık gorulebileceğini belirtti.



Terin emilmemesinin vucut sıcaklığının hızla yukselmesine yol acarak sıcağa bağlı rahatsızlıkları şiddetlendirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, şunları kaydetti:

''Col sıcaklarının yaşandığı bugunlerde sağlıklı giyinmek aşırı sıcak ve guneş ışınlarına bağlı sağlık sorunlarından korunmada hayati onem taşımaktadır. Sarışın, renkli gozlu kişiler ile vucudunda yanık ya da yara izi bulunan kişiler sıcak havadan cok daha fazla etkilenir.''

Yazın giyilecek giysilerin guneş ışınını yansıtacak ozellikte acık renkli ve hafif olanlardan secilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Yorulmaz, şoyle devam etti:

''Giysiler sıkı, dar olmamalıdır. Vucudu sıkı sıkıya saran dar giysiler, cilt ile giysi arasında hava akımını engelleyerek terleme yoluyla ısı kaybını da etkiler ve sıcağın olumsuz etkisini artırır. Giysiler aynı zamanda koruyucu kremler gibi, guneş ışığının etkisini azaltarak cildi koruyabilmektedir.

İc camaşırları pamuklu ve dar olmayanlardan secilmeli, yazın pek kullanılmamakla birlikte teri emebilen bir atlet giymek, hem guneşten korunmada faydalı olur hem de teri emerek sıcaktan daha az etkilenmeyi sağlar.''



-''EN AZ 15 FAKTOR GUNEŞ KREMİ TERCİH EDİLMELİ''-



Prof. Dr. Yorulmaz, giysinin cildi guneş yanıklarından tumuyle korumadığı icin yazın guneş altına dolaşmak durumunda kalındığında kişinin uzerinde giysi olsa bile koruyucu krem kullanmasının doğru bir davranış olacağını soyledi.

Guneş ışınlarından korunmak icin buyuklerin en az 15, cocukların ise en az 20 faktor koruyucu kreme ihtiyac duyduğuna dikkati ceken Prof. Dr. Yorulmaz, ''Guneşin en şiddetli olduğu zamanlarda guneş altında dolaşırken, giyilen giysiler mumkun olduğunca bol, uzun kollu ve bacakları korumak uzere uzun bol pantolonlar olmalıdır. Boylece kolların ve bacakların guneşten yanması engellenmiş olacaktır'' dedi.

Yazın sıcak havalarda başı ve beyni sıcaklardan korumak icin mutlaka guneş ışınlarını doğrudan kafaya gelmesini engellemek uzere şapka giyilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, ozellikle sacları olmayan ya da seyrek olanlarda bunun daha buyuk onem taşıdığını soyledi.

Gozleri guneşin şiddetli ve zararlı ışınlarından korumak icin de gunduz saatlerinde mutlaka yuze uygun guneş gozluğu kullanılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Yorulmaz, ''Yaz mevsiminde hafif, terlemeyi engellemeyecek tarzda makyaj yapılması daha sağlıklıdır. Sıcak havada ağır parfumlerin kokularıyla sinek bocek gibi haşereleri cekebileceği unutulmamalı, hafif parfumler tercih edilmelidir'' diye konuştu.