Uyku insanoğlunun her zaman cok ilgilendiği konular icerisinde yer almıştır. Bunun nedeni her birimizin gunluk işlevselliğimizi surdurebilmek icin uyku uyumaya ihtiyacımızın olmasıdır.
Gunluk aktivitelerimizi devam ettirebilmek icin,verimli olabilmek icin bir gunde belli surede uyumamız gerekmektedir. Ve biz,bu gerekli uykuyu alamazsak gun boyu bunun sıkıntısı cekeriz. Unutkan oluruz,sinirliliklerimiz artar, dikkatimiz dağılır, ic sıkıntısı duyarız. Ancak bazen de uykuyu fazla kacırmaya başlarız. O zaman da, problem olur bizim icin. Az uyumak gibi cok uyumakta bir problemdir. Altında yatan sebep araştırılmalıdır. En onemli sebeplerden biri depresyondur. Aşırı uyuma ile birlikte sinirlilik halleri ofke hayattan zevk almama halleri de eşlik edebilir. O zaman konuya daha hassas davranmalı kendimizi bunu sebebine yonelik araştırma yapmaya yonlendirmeliyiz.
“Uykunun normali nedir ?” diye bir soru sorulursa o zaman şoyle cevap vermek gerekir. Uyku uyuma hususunda herkes icin gecerli olan bir normal olmamakla birlikte 6-8 saat normal uyku kabul edilebilir. Gerci uykunun suresi kalitesi ile alakalıdır. Sık sık uykunun bolunmesi ile uyku suresi artar. Yani verimli bir dinlenme icin daha uzun sure uyumak gerekir. Oysa rahat normal sıcaklık ve neme sahip bir ortamda uyanmadan uyunan bir uyku daha kısa da olsa yetebilir. Bu nedenle şartlar da goz onune alınmalıdır.
Gunluk olaylarla etkilenme uyku suresini bozabilir. Mesela sınavımız kotu gecmiş olabilir, eşimizle kavga etmiş olabiliriz yada o gun cok ciddi para kaybetmişizdir. Ama bu tur uyku bozuklukları gelip gecicidir . Sebep ortadan kalktıktan sonra tamamen duzelir.
Bazen de cok uzun uyunabilir. Eğer tembellik etmiyorsak ve uykumuzun aşırı olması cok uzun zamandır varsa ve biz buna rağmen dinlenmemiş kalkıyorsak o zaman ilk once uyku hijyeni şartlarımızı gozden gecirmeliyiz. Yani yatağımız sağlıklı mı ? Odamızın havası temiz mi? Oda ısısı normal mi ? Geceleri sık sık uyanıyor muyuz ? Tum bunları gozden gecirdikten sonra hicbir problemimiz yoksa ve fazla uyumamız hayatımızdaki baz işleri kısıtlamaya başlamışsa artık iş cığırından cıkıyor demektir. Biz uykumuz icin bir hekime başvurmalıyız ve sebebe yonelik araştırma yapmalıyız. Kaynağını bulmalı ve bunu halletmeliyiz
aşırı uyuma!
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- aşırı uyuma!