Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi Goğus Cerrahisi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Mehmet Bilgin, hareket halindeyken icilen sigaranın daha cok yan etkisi olduğunu soyledi.

Doc. Dr. Mehmet Bilgin, yururken, koşarken ya da yuk taşırken daha cok efor sarf edildiğini kaydetti. Bu sırada nefes alıp vermenin hem sıklaştığını hem de derinleştiğini ifade eden Bilgin, şoyle devam etti:

“Hareket halindeyken icilen sigaranın dumanı derinlere giderek daha fazla yan etki yapar. Bunun yanı sıra acık havada icilen sigara ile kapalı ortamlarda icilen sigaranın yan etkisi de farklıdır. Burada yoğunluk onemlidir. Kapalı yerlerde ortama verilen sigara dumanı tekrar solunur. Orneğin, puronun daha cok ağız kanserine neden olmasının sebebi, dumanın ağızda yoğunlaşmasından kaynaklanmaktadır.”

Bilgin, Dunya Sağlık Orgutu’nun “sigaranın asla azaltılmamasını tamamen bırakılmasını” onerdiğini ifade ederek, azaltıldığında yeniden icme olasılığının yuksek olduğunu kaydetti. Sigarayı bırakmak icin 3 yontem uygulandığını dile getiren Bilgin, şunları anlattı:

“Bu yontemlerden biri hastaya sigaranın zararlarını anlatmaktır. Sigara kansere, Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH), kronik bronşite neden oluyor ve yaşam kalitesini duşuruyor. Bunun yanında maddi kayıplara neden oluyor. Şuan en ucuz sigaranın paketi ortalama 3 YTL. Bu da ayda 90 YTL eder. Yani maddi kayıpları da var. Bunlar anlatılarak hastanın sigara icmemesi sağlanıyor.

En onemli yontem bu. Bunda başarılı olunamadıysa, sigarayı bırakma polikliniğinde nikotin iciren, zararlı maddelerden arındırılmış ilaclar veriliyor. Bu ikinci yontem. Bu yontemlerle de olmadıysa etkinliği cok kanıtlanmamış ama akupunktur, hipnoz gibi yontemler de denenebilir. Ben hipnozla sigarayı bırakanı gordum. Bu yontemde kişi sigarayı aldığında buyuk sucluluk hissediyor.”