Halsizlik, ruhsal veya fiziksel yorgunluk ile karakterize duşuk enerji halidir. Uyku bozuklukları, uzun sureli stres veya grip gibi hastalıklarda dahil olmak uzere halsizliğin pek cok farklı nedeni olabilir. Gun boyu tukettiğimiz gıdalar vucudumuz tarafından işlenerek gunluk faaliyetlerin yerine getirilebilmesi icin gereken enerjiye donuşturulur. Yetersiz beslenme ise bu enerjinin tam olarak sağlanamamasına ve halsizliğe yol acabilir. Doğru gıdaları tuketerek enerjinizi arttırabilir ve halsizlikten kurtulabilirsiniz.













Protein: Protein kaslar icin gereken enerjinin ana kaynağıdır. Yuksek protein iceren ve “tirozin” bakımından zengin gıdalar norepinefrin ve dopamin uretimini arttırarak motivasyon ve uyanıklık sağlar. Ancak sığır eti ve yumurta gibi protein kaynaklarının sık tuketimi kotu kolesterol seviyelerini yukseltebileceğinden, yarardan cok zarar verebilir. Bunun yerine protein kaynağı olarak derisiz tavuk eti, fasulye gibi alternatif besinleri kullanabilirsiniz.


Yoğurt: Sindirimi kolay olan yoğurt iyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra sindirimi kolaylaştıran “iyi” bakteriler olan probiyotik bakımından da zengindir. Bağışıklık sistemini guclendirirken kronik yorgunluğa iyi gelebilir.


Kompleks Karbonhidratlar: Kompleks karbonhidratlar vucudun birincil enerji kaynağıdır. Yeterli miktarda enerji icin nişastalı gıdalar, sebze ve meyve, kepekli tahıllar yiyebilirsiniz. Karbonhidratlar ozellikle fiziksel aktiviteler sırasında kasların glikojeni yeniden sentezlemesine etki ederek yorgunluğu geciktirir. Ayrıca uyku alışkanlıklarını duzenleyen ve ruh halini geliştiren serotonin bakımından zengin olan kompleks karbonhidrat iceren gıdalar kan şekeri seviyesinin korunmasına da yardımcı olur.



Su: Su teknik olarak “yiyecekler” kategorisinde yer almasa da enerji ve kronik yorgunlukla savaşınızda en buyuk yardımcınızdır. Yorgunluk vucudun susuz kaldığının ana gostergesidir. Gun boyu hic bir fiziksel aktivitede bulunmasanız bile terleme yoluyla su kaybedersiniz. Bu suyu yerine koymak icin 8 bardak su icmeye ozen gosterin. Sade suyun dışında kafein icermeyen bitki cayları, meyve suları ve elektrolit takviyesi sağlayan sporcu iceceklerinden (fiziksel aktiviteler sırasında) faydalanabilirsiniz.



Demir: Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında kronik yorgunluk bulunmaktadır. Bazen demir eksikliği yetersiz beslenme sonucu gecici olarak da yaşanabilir. Demir eksikliğinde kandaki oksijen azalarak organlara oksijen akışı sekteye uğrar ve bunun sonucunda halsizlik gorulur. Demir bakımından zengin et, balık ve yeşil yapraklı sebzeler yiyerek bunu engelleyebilirsiniz.



Halsizlik İcin Beslenme Onerileri
Her sabah mutlaka kahvaltı edin ve kahvaltı listenizde kompleks karbonhidratlar iceren yulaf ezmesi gibi gıdalar tuketin. İcecek olarak bir bardak taze sıkılmış portakal suyu icebilirsiniz. B ve C vitaminlerinin bu karışım size gun boyu ihtiyac duyacağınız enerjinin buyuk bir kısmını sağlayacaktır.



İşlenmiş, fast-food gıdalardan uzak durun. Bu tip gıdaların besin değerleri genelde duşuktur ve boş kalori kaynakları olarak değerlendirilirler. Ayrıca kan şekerinde dalgalanmalara neden olarak ani yorgunluk ve halsizliğe yol acabilirler.



Oğle yemeklerinde mutlaka protein iceren bir besin tuketin. Bu saatlerde alınacak protein gunun geri kalanında daha dinc olmanızı sağlayacaktır. Tavuk eti, balık, fasulye gibi protein kaynaklarını kullanabilirsiniz.

Kahve icmek gecici bir enerji verebilir ancak kafein etkisini kaybettikten sonraki halsizlik daha şiddetli olacağından kafein tuketimini kontrol altında tutun.