Yuz kaslarının gorevini gercekleştirememesinden dolayı yuzun belirli bir bolumunde kayma hissiyle beraber konuşma esnasında zorluk, goz kırpamama, bir şeyler yiyip icerken zorlanma yuz felcinin temel belirtileridir. Bununla birlikte deformasyon meydana gelen bolumde goz kuruluğuyla ortaya cıkabilecek gozde kızarıklık ve goz kapağı duşukluğu gibi belirtiler gorulebilir. Yuz sinirinin belirli bir bolumu tat alma bolgesinden gectiği icin yuz felci olan kişilerde donemsel olarak nahoş bir tat hissetmesi de sık karşılaşılan bir durumdur.


Yuz felci, vucudun başka bir bolgesinde herhangi bir uyuşmaya, ağrıya, gucsuzluğe veya felce neden olmaz. Boyle bir durum ile karşılaşıldığı taktirde altında yatabilecek başka bir hastalık olabileceği duşunulmeli ve ona gore doktor kontrolunden gecilmelidir. Bulaşıcı olmayan bu hastalığa yakalanmış olan kişiler gunluk yaşamlarına herhangi bir sıkıntı olmadan devam edebilirler.
NEDENLERİ NELERDİR?Yuz Felci Nedenleri
Yuzun cok fazla soğuk ve ruzgara maruz kalması,
Yuz sinirinin ic kulak cevresindeki bir bolumunde iltihap ve odem oluşmasıyla gelişir
Sıcak yaz gunlerinde acılan klima
Seyahat ederken acılan cam da cereyan yapacağı icin yuz felcine neden olur.
YUZ FELCİ NASIL OLUR?
Yuz felci cok hızlı gelişebilen bir hastalıktır. Hastaların buyuk bir bolumu, sabah kalktıklarında aynaya bakınca yuzlerinde anormal bir durumun olduğunu gorurler ve inme gecirdiklerini sanırlar veya gun icerisinde gozlerde kurulukla birlikte yanma, dudak cevresinde karıncalanma ya da suyu ağız icerisinde rahat tutama gibi durumlarla karşılaşabilir. Genellikle hastalığın kesin teşhisi icin bir hafta – on gun gibi bir surenin gecmesi ve bu sure boyunca genel tablonun cok dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir. Coğunlukla kulak arkasında veya boyun bolgesinde ortaya cıkan ağrı, kişiye erken uyarıcı bir durum oluştursa da cok fazla dikkate alınmadığından dolayı erken teşhisi mumkun değildir.
Yuz felcinin dunya genelinde gorulme sıklığı istatistiklere baktığımızda yaklaşık binde iki oranındadır. Erkeklerde veya kadınlarda ortaya cıkma bakımından herhangi bir baskın durum yoktur, her iki cinsiyet icinde eşit oranda gorulur.
YUZ FELCİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Yuz felci, coğunlukla herhangi bir ilac veya cerrahi tedaviye gereksinim duyulmadan kendiliğinden duzelen bir durumdur. Felcin daha hızlı bir şekilde gecmesi icin yuz kaslarında yapılabilecek egzersizler tavsiye edilir. Cok soğuk havalarda ozellikle boyun bolgesinin sıcak tutulması onemlidir.
Yuz Felci TedavisiGozlerde oluşabilecek hassasiyet nedeniyle suni gozyaşı ilacları ve antibiyotik kullanımının dışında gece yatarken goz bandı ile gozlerin korunması oluşabilecek enfeksiyonların onune gecmek icin oldukca yararlıdır. Daha şiddetli gecirilen durumlarda steorid icerikli ve antiviral ozelliği bulunan ilaclar kullanılabilir. Bunun dışında hastalık suresince hastanın psikolojik durumunu ust seviyede tutmak yakın cevresine duşen en onemli gorevlerden bir tanesidir. Hasta kendisini fiziksel gorunumu yuzunden sosyal yaşamdan soyutlamamalı ve gunluk işlerini ihmal etmemelidir.
Sakız ciğneyip balon şişirmek cene ve yuz kaslarını guclendirir. Yuz felci hastaları, yuz kaslarına masaj yapmalı ve sıcak uygulaması ile yuz kaslarının calışması sağlanmalıdır. Hastaların %80 gibi bir oranı 2–3 haftada iyileşir.
NASIL KORUNMALI?
Soğuk ve ruzgrlı havalarda yuzu mutlaka sert hava akımından korunmak gereklidir.
Kar maskesi, atkı takarak yuzun ruzgarla temas onlenmelidir.
Cereyan yapacak şekilde pencereler acık bırakılmamalıdır.
Banyo sonrası saclar tam kurutulmalı. Islak sacla ruzgra karşı durulmamalıdır.
Cok soğuk havalarda erkekler tıraş olduktan sonra en az 10 dakika dışarı cıkmamalıdırlar.
Tıraş, sıcak ya da soğuk suyla değil, ılık suyla olunmalıdır.
Korumasız olarak kayak yapılmamalıdır.