Bir dizi farklı koşullar ve tıbbi sorunlar areola adı verilen memenin kahverengi kısmında kabarıklıklara neden olabilir ancak coğu durumda vucutta meydana gelen hormonal değişimler bunun en buyuk sorumlusudur.

Diğer yandan emziren annelerde bebeğin emmeyi oğrenmesi, dişleri ile bu bolgeyi hırlamasına bir tepki areolada kabarıklar oluşabilir. Meme ucunun yada goğus dokusunun enfekte duruma gelmesi, nadir de olsa meme kanseri bu kabarıklık yada şişliklerin bir belirtisi olabilir.


Goğusler – meme ve areola dahil olmak uzere – kadın ureme sisteminin parcasıdır ve bunun sonucu olarak ergenlik, mensturasyon ve menopoz gibi kadınsal durumlar nedenlerden dolayı meydana gelen hormonal değişimler ile cok yakından ilişkilidir ve etkilenmektedir.











Bayanların vucutları cocukluktan kadınlığa gecişte ilk olarak goğuslerde şişlik ve hassasiyet fark edilir. Bu, genellikle, ostrojen ve diğer hormonların tepkisi sonucu oluşur ve gelişme tamamlandığında yatışmaya başlar. Genc kadınlarda aylar ve bazen yıllar boyunca meme dokuları genişleyebilir, gerilebilir ve buyume eğilimi gosterebilir. Bu nedenle goğuslerde ve memen kahverengi dokusunda kabarıklık ve şişlikler sureklilik arzedebilir.


Bazı kadınlarda ayrıca kendi adet dongusu cercevesinde adet doneminin başladığı gun icinde ufak inflamasyon ve şişlik yaşadığı gorulebilmektedir. Hormon seviyeleri bu sure boyunca sık sık aşırı dalgalanma gosterebilir. Artan ostrojen ve progesteron seviyeleri kadınında ruhsal değişikliklerden kas krampları ve meme hassasiyeti gibi bedensel bir cok faktorde değişimlere neden olabilir. Memenin kahverengi bolgesindeki adet donemi başladığındaki şişlikler, coğu durumda bu donem sona erdiğinde kendiliğinden kaybolur.


Menopoz donemindeki kadınlarda da sıklıkla bu belirtiler gorulur ve devam eden bu değişim menopozun ilk işaretlerinden biridir. Menopoz, sadece vucudun tekrardan uremeye hazır olabilmesinin dışında ergenliğe benzemektedir. Elbette dış gorunuşteki yaşananlar oldukca farklı olsa da, her ikisi surecin arkasında yer alan hormonlar ve ic kimya genellikle oldukca benzer.

GEBELİK
Goğuslerin kahverengi bolgesindeki (areola) şişlik ve kabarıklık gebeliğin sık gorulen yan etkilerinden biridir. Ozellikle son trimesterde memenin ve areolanın, doğacak olan bebeğe sut uretmesi ve sutu bebeğin emebileceği yere getirme hazırlıkları bu bolgede değişimlere neden olmaktadır. Kabarıklık her iki goğuste aynı anda bulunması daha yaygın bir durum olsa da tek goğuste de fark edilebilir. Bu daha cok farklı buyuklukte goğusleri olan yada kozmetik veya plastik cerrahi yaptıran bayanlarda daha yaygındır.

Kahverengi bolgedeki kabarıklık genellikle memenin sut kanallarının ve sut uretiminin sağlanması icin vucudun hazırlandığının bir gostergesidir. Bir kısım sıvı bu surecte dışarı sızma gosterebilir ve bebek doğduktan sonra ise bebeğin beslenmesine bağlı olarak bu sıvının artışında artma gorulmektedir. Bu durumdaki kabarıklıklar annenin kendi vucudunu ayarlamasına bağlı olarak bazen birkac hafta surebilir ama genellikle kendi kendine kaybolur.

EMZİRMEYE BAĞLI TAHRİŞ VE ENFEKSİYONLAR

Emzirme doğal bir surec olmasına rağmen, her zaman her yeni anne icin kolay olduğunu soyleyemeyiz. Anne goğsunu zor tutan yada acemi olan bebekler beslenmeye calıştıkca areolayı tahriş edebilir ve ilgili bolgenin kanlanmasına neden olabilir. Oldukca ağrılı olabilen bu durum daha kotuleşme eğilimli olabilir.

Memenin kahverengi kısmındaki şişkinliğin bir diğer nedeni ise enfeksiyonlardır. Pamukcuk, mastitis ve kanalların tıkanıklığı emziren annelerin karşılaştıkları sorunlardan biri olup bu koşullar annenin memesi etrafında yada uzerinde ateş, yoğun ağrı ve duyarlılığın artması gibi sorunlara neden olabilir. Bunlar genellikle biraz daha ciddi sorunlardır ve tıbbi tedavi gerektirir.

KİSTLER VE KİTLELER

Goğus yuzeyindeki altındaki bir kist ya da diğer anormal buyumeler areolada kabarıklık ve şişliklere yol acabilir. Endişe ettiğiniz durumlarda mamogram veya başka bir tıbbi goruntulu tarama yaptırarak ayrıntılı sonuclar elde edebilirsiniz. Coğu anormal buyumeler iyi huyludur ve tehlikeli bir durum teşkil etmez. Cerrahi ya da bazı anti-inflamatuar ilaclar ile kısa surede tedavi olabilir ve gunluk yaşantınıza geri donebilirsiniz.


MEME KANSERİ

Meme kanseri areolanın kabarmasının nadir gorulen fakat ciddi bir nedenidir. Goğus dokusundaki bir kanser, meme bezlerinde veya lenf duğumlerinde durmadan hucre oluşumlarına neden olarak ilgili dokuda tumor gelişimine olanak sağlar ve tumor kan yolu ile vucudun diğer bolumlerine yayılabilir. Areoladaki bu şişlikler sadece kanser belirtisinin bir işareti olabilir fakat ve meme kanserinde bu belirtiden daha fazlası size kanseri haber vermektedir. Erken tanı ve tedavinin hayat kurtarıcı olacağını unutmayınız.

NE ZAMAN ENDİŞELENMELİSİNİZ?

Kabarıklık yada kucuk şişlikler genellikle endişelenebilecek bir şey değildir ve coğu doktor bunun icin “izle ve gor” yaklaşımını onermektedirler. Fakat aynı zamanda ağrı ve dikkati cekebilecek değişiklikler de izlenmelidir. Bir kac gun sonra kendi başına gitmeyen ağrılı şişlikler yada ateş, dokuntu yada sızıntı ile ilişkili kabarıklıklar herhangi bir ciddi koşulu ekarte etmek icin alanında uzman bir doktora muayene olunuz.