Hastalık bu evreye geldiğinde vucutta bazı belirtiler oluşabilir. Bunlar yuksek ateş, ağız kokusu, ses tonunda değişme, boğaz ağrısı, halsizlik, boyunda oluşan şişkinliklerdir. Vucutta bu belirtilerin hissedilmesiyle boğazda iltihaplanma oluşur. Bu durum ilerler ise bademcilerin alınması icin ameliyat gerektirebilir.


Bademcik ameliyatı ağız yolu ile yapılan bir operasyon olduğu icin ameliyat sonrasında karşılaşılan bazı guclukler olabilir. Ozellikle beslenme acısından oldukca dikkatli olunmalıdır. Belli bir sure onerilen besinler dışında hicbir şey tuketilmemelidir.
Ameliyat sonrasında ilk uc bucuk saat: Hicbir besin tuketilmemelidir. Sonrasında ise kaynatılmış soğutulmuş su ve sut, meyve suları, dondurma, soğuk cay, komposto suyu ve ayran icilebilir.
İkinci gun: İlk gun tuketilenlere ilave olarak yoğurt eklenebilir.
Ucuncu gun: Sulu muhallebi, soğuk ve tanesiz corbalar (un corbası) ezilmiş patates puresi, (hic tane kalmamalı) sut icerisinde ezilmiş biskuvi ve ekmek ici tuketilebilir.
Dorduncu gun: Onceki gunlerde tuketilecek besinlerin yanında rafadan yumurta ezilerek, ekmeğin ici, pilav, makarna, pirincsiz sutlac gibi yumuşak yiyecekler tuketilebilir.
Beşinci gun: Boğaza batma hissi yaratmayacak besinler, ezilmiş kofte, ezilmiş yemek taneleri tuketilebilir.
Altı ve yedici gun: Sıcak olmamak koşuluyla her turlu yiyecek ve icecek tuketilebilir.
Hastaya ameliyat sonrasındaki ilk 6 gunde kesinlikle sıcak yiyecek ve icecek verilmemelidir. Ameliyat sonrası ilk gunler pipet kullanılabilir. İlk 2 gun sıvı alımının azlığından dolayı bolca su icilmelidir. Tuketilecek olan besinlerin soğuk veya oda sıcaklığında olması gerekir. Bademcik ameliyatından sonra iyileşme suresi cocuklarda 5 ya da 6 gunken yetişkinlerde 10 gunu bulabilir. İyileşme surecine gore besinlerin tuketimine dikkat edilmelidir.