Eos(Eosinofil) bir beyaz kan hucresi(akyuvar) turudur. İnsan vucudundaki akyuvarların %4 kadarı eosinofil turudur. Eos(Eosinofil)’un asıl gorevi iltihaplanmalardan ve ceşitli parazitlerden vucudu korumasıdır. Eos hucreleri ozellikle parazit kaynaklı enfeksiyonlarda etkilidirler.




Yapılan bazı kan tahlillerinde kandaki eos miktarı hesaplanarak, kişinin hastalığı ve rahatsızlığı teşhis edilebilmektedir. Normalde sağlıklı bir bireyde eosinofil hucresi aralıkları, 50-350 civarı hucre olması beklenir. Ancak eosinofil olcumu farklı test yontemleriyle elde edilebileceğinden olcumlerde farklılıkların cıkması gayet normaldir. Yapılan test sonuclarının kesinlikle doktor tarafından incelenmesi gerekmektedir.













Yapılan testlerin sonucunda eos değerinin yuksek cıkması enfeksiyon, astım hastalığı, losemi ve egzama gibi deri hastalıklarına işaret eder. Eos değerinin yuksekliği bu hastalıklarla ilişkilidir. Ayrıca eos yuksekliği; cilt hastalıkları, parazit, alerjiler, bobrekustu bezlerindeki sorunlar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve tumore bağlı olarak gelişebilir. Bu rahatsızlıklara karşı vucut mucade etmek icin eosinofil uretimini arttırır.



Sağlıklı bir bireyde normalde eos değeri 1500 civarındadır. Ancak 1500’den fazla eos değeri varsa ve uzun suredir devam ediyorsa kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Eos değeri yuksekliğinin uzun sure devam etmesi kalp, akciğer, karaciğer, deri ve sinir sistemine ciddi zararlar verebilir. Kalp krizine kadar ciddi sorunlar yaşatabilen eos değerinin yuksekliği cok onemli bir rahatsızlıktır. Kesinlikle ihmal edilmemeli, doktora başvurulmalıdır.




Eosinofil(Eos) Duşukluğu Neden Olur?


Eos duşukluğunun en belirgin nedeni alkol zehirlenmesidir. Bunun dışında kortizol gibi bazı hormonların uretiminin cok fazla artması, stres ve cushing sendromu eos duşukluğune neden olur.

Kan testi yaptırarak vucudunuzdaki eos değerini oğrenebilirsiniz. Ancak antibiyotik ve bazı kimyasal ilaclar kandaki eos değerinin fazla cıkmasına neden olabileceğinden, testi yaptırdıktan sonra doktoru bu konuda bilgilendirmekte fayda vardır.



Eosinofil Yuksekliği Gorulen Durumlar:

Eosinofil yuksekliği eozinofili olarak da adlandırılır.

1.Alerjik hastalıklar
2. Zehirlenme durumunda eosinofil yuksekliği gorulebilir.
3.Ceşitli deri hastalıkları(egzema,sedef hastalığı,eksfoliyatif dermatit)
4. Paraziter hastalıklar
5.İmmun yetmezlik durumları
6. Bazı malign neoplastik hastalıkar ( bazı kanser turleri)
7. Kollagen Doku Hastalıkları
8. Ulseratif Kolit
9.Gastritler
10.Bazı Bobrek Hastalıkları
11.Addison Hastalığı



Eosinofil Duşukluğu Gorulen Durumlar:

1. Bazı enfeksiyonların akut evresi
2. Anaflaktik şok
3.Kortizon hormonlarının tedavide kullanılmasından sonra gorulebilir.
4.Stres sonrası
5.Cushing Sendromu