Sağlıkta son gelişmeler
* Spor yaparken alınan vitamin ve minerallerin kullanımına dikkat edilmezse "Duvara Carpma Sendromu" kacınılmaz.
* Ruhsal sorunlarınızın kaynağı genlerde yatıyor. Tanımadığınız bir akrabanızın travması size miras kalabilir.
* Azerbaycan'da yuzyıllardır kullanılan volkanik camur, sivilceden sac dokulmesine pek cok soruna cozum getiriyor.
Kas yapmak icin hap almak zararlı
Spor yaparken kolay sonuc almak isteyenler vitamin-mineral desteğine başvuruyor. Ancak bu urunlerin kullanımı tehlikeli.
Beslenme uzmanı olarak yaşamımı, sağlıklı beslenmenin yanı sıra duzenli spor yaparak surduruyorum. Gun aşırı bir saat ısınma, yuruyuş ve ağırlık calışmaktayım. Boylece daha rahat yiyebiliyorum. Ancak her zaman olduğu gibi her şeyin doğal olmasından yanayım. Spor salonlarında gorduğum dehşet verici hatalı beslenmeyi; vitamin ve protein tozlarının gelişiguzel kullanıldığını gordukten sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Spor yapan bireyler, ust duzey performans sağlamak icin daha iyi beslenmenin yollarını arıyor. Bu yuzden her yeni urunden medet umuyorlar. Seckin sporcuların coğunun kalp krizi veya sağlık sorunu nedeniyle olduğu goruluyor. Bunun nedeni doping veya gelişiguzel performans artırıcı kullanmak, yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Bilinmesi gereken en onemli nokta; spor yapan bireylerin, spor yapmayanlarla aynı besin oğelerine, farklı miktarlarda gereksinim duyduğudur. Sporcu beslenmesindeki temel farklılıklar; sıvı kaybını karşılamak icin yeterli desteğin sağlanması, kasların enerji gereksinimini karşılamak icin besin oğelerine ozellikle de karbonhidrata ihtiyac duyulmasıdır. Cunku yoğun egzersizlerde karbonhidratlar, kaslarda enerji deposu oluşmasını sağlayarak, egzersizin daha uzun sure yapılmasına olanak verir. Enerji depolarını uygun bir şekilde oluşturmazsak; yorgunluk, bitkinlik, ani baş donmesi ve sırtta terleme ile kendini gosteren, "Duvara Carpma Sendromu" kacınılmaz olur.
YAN ETKİLERİ COK
Spor yapanların cok sık kullandığı bu maddelerin kullanımına, daha cok performansı artırmak icin başvurulur. Yaptığım calışmalara gore spor yapan erkeklerin yuzde 51'i, kadınların yuzde 29'u besinsel destek kullanmaktadır. Neden destek kullandıklarına yonelik soruya ise, "sporda dayanıklılığı artırmak, enerji vererek spor sırasında oluşan yorgunluğu gidermek, kas kitlesini artırmak, toksin arındırıcı etkisi yaparak yabancı maddelerin vucudundan uzaklaşmasını sağlamak ve yağ yakımı yaratarak kilo vermeyi hızlandırmak" cevaplarını aldım. En cok kullanılan urunleri sorduğumda bunların, vitamin mineral kompleksi, kreatin, aminoasit karışımları, C vitamini, L-karnitin, polen, L-glutamin ve ozel sporcu barları olduğunu oğrendim. Dehşete duşerek devam ettiğim calışmamda, bunu kimlerin onerdiğini sorduğumda "antrenorler, broşur ve dergiler, doktorlar ve ilac mumessilleri" cevabını aldım. Yan etkilerini sordum. Genelde şikayetler "aşırı yağlanma, kadınlarda baldır kaslarında buyume, cinsel gucun azalması, tansiyon duşmesi ve alerji" olarak ortaya cıkıyor. Boylece kullanılan urunlerin etken maddelerini ve spor yapan uzerinde oluşturduğu sağlık sorunlarını detaylı araştırdım.
Kreatin: Bir amino asit olan kreatin et, balık ve tavukta bulunmaktadır. Kas kitlesini artırmada kullanılır. Fakat sağlık icin normal fiziksel aktivite yapanlar icin etkiden cok zararı vardır. Uzun sureli kullanımı, karaciğer, bobrek hasarı, elektrolit bozuklukları, sıvı kaybı, kan basıncında artış, sindirim sistemi şikayetleri ve kas kramplarına neden olabilmektedir.
Kafein: Daha cok uyarıcı niteliği olan kafein, spor yapanlarda kas kasılmasının duzenlenmesi, yorgunluğu azaltmak, dikkati toplamak, dayanıklılığı artırmak ve kanda serbest yağ asitlerinin yıkımı icin kullanılmaktadır. Baş ağrısı, sinirlilik, idrar cıkışında artma, kalp ritim bozuklukları, gorulen sağlık sıkıntıları arasındadır.
Sodyum bikarbonat: Alkali tuzları adı altında da satılan bu urunler, kas hucrelerinde biriken ve yorgunluk belirtisine neden olan laktik asit birikimini engellemek icin kullanılmaktadır. Karın ağrısı, ishal, sindirim sistemi şikayetleri, kas spazmları ve kalp ritim bozuklukları gorulen en onemli şikayetlerdir.
Aminoasit veya protein tozları: Vucut geliştirme yapan kişilerin sıklıkla kullandığı desteklerdir. Kas buyukluğunu ve gucunu geliştirmek amaclı kullanılmaktadır. Aşırı protein tuketiminin, kas kutlesini belirli dozda artırabileceği ancak uzun sureli kullanımlarda yağlanma etkisinin de olacağı uyarıları yapılmaktadır.
Polen: Kullanımının sporcuda olumlu etkisi bulunmamaktadır. Hatta polen, hava temasıyla bakteri ve mantar uremesine elverişli bir ortam oluşturması nedeniyle alerji, astım, uritiker gibi sağlık sorunlarının oluşmasına yol acmaktadır.
Sağlıkta son gelişmeler
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sağlıkta son gelişmeler