Tum gun ofiste hareketsiz kalmaktan şikÂyet edenler! Kışın yapılan sporla hem sağlığınıza hem de estetik bir gorunume kavuşabilirsiniz…

Selcuk Universitesi Beden Eğitimi ve Spor Yuksek Okulu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Yalcın Kaya, , kış aylarında havaların soğumasıyla insan vucudunun doğal bir tepki gostererek yağlanma eğilimine girdiğini ancak duzenli ve bilincli egzersizle bu sorunun aşılabileceğini soyledi.

Yağlanmanın sadece deri altında değil vucudun ic organlarında da oluştuğunu dile getiren Kaya, yağlanma aynı zamanda damar ceperinde de gercekleştiği icin bu donemde kalp krizi ve beyin kanaması riskinin arttığını vurguladı. Kış aylarında, gunluk hayatta mumkun olduğu kadar hareketli olunması gerektiğini anlatan Kaya, hareketli yaşamın, kilolarla gelen sağlık riskini bir olcude hafifletebileceğini dile getirdi. Yrd. Doc. Dr. Kaya, vucudun duzenli ve bilincli egzersizle hem sağlığına hem de estetik gorunume kavuşacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Sağlıklı kalmak icin vucut, kış aylarında daha fazla egzersize ihtiyac duyar. Kışın yağlanan insan vucudu, duzenli ve bilincli egzersizle hem sağlığına hem de estetik gorunume kavuşur. Bunun icin de aerobik standartlarda egzersiz yapılması gerekir. Egzersizleri yaparken dakikada kalp atım sayısı onemlidir. Egzersizin vucuda istenen yararı sağlayabilmesi icin egzersiz sırasında dakikada kalp atım sayısının 120 civarında olması gerekiyor. Bu rakamın uzerinde yapılan egzersizlerde vucuttaki yağ depoları kullanılamaz. Yani aşırı efor sarf ederek yapılacak egzersizlerin pratikte bir yararı olmaz. Hatta aşırıya kacan tempolarda yapılan egzersiz, bitkinlik oluşturacağı icin kısa surede aktivite bırakılmak zorunda kalınacaktır.''

Nabız atışına dikkat!
Kaya, dakikada 120 nabızdan daha yuksek tempoda yapılan egzersizlerde riskli organlar icin de tehlike oluşabileceğini, vucuttaki fazla yağ dokulardan kurtulabilmek icin dakikada ortalama 120 nabız atışıyla spor yapılması gerektiğini vurguladı.

Daha estetik bir vucuda sahip olabilmek icin butun kasları aktif hale geciren egzersizlerin yapılmasının yararlı olacağını anlatan Kaya, ozellikle egzersiz yapıldığı donemlerde besin kalitesi yuksek gıdaların alınmasına, duzenli uykuya ve aktivitenin temiz havada yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini sozlerine ekledi.

-alıntı-