meraba doktor hanım benim size sorum şoyle;
universiteye gectiğimiz yıl yerleşen bi kardeşim var ve o zamandan beri onda gorduğum davranışları anlatıp sizden yArdımcı olmanızı rica edicem
kardeşimde farkettiğim ilk şey ellerini surekli yıkama huyu olduğuydu. ilk başlarda onemsemedim fakat zaman gectikce daha da abarttığını gordum. mesela yemekten once ellerini yıkamak icin banyoya gidip dakikalarca cıkmıyo, ordan cıkıyo mutfağa gelip bulaşık deterjanıyla ellerini bir kac kez daha yıkıyo. bunu bi .ok kez sordum ona bana verdiği cevap ne olacak el yıkamaktan zarar mı gelir oldu.
daha sonra başka bişey daha farkettim ki bu cevresindekileri de rahatsız etmeye başlamıştır eminim.. mesela ezan okunur ve hepimiz ezan okunup bittikten sonra azizAllah der işimize devam ederiz. fakat o boyle yapmıyo bi kere diyo emin olamıyo sonra tekrarlıyo sonra bi daha bi daha.. artık yanındaki yeter diyene kadar 3-4-5.. kac kere olursa.
ben evliyim o annemlerle beraber yaşıyor. cok vakit gecirmiyoruz bunlar benim gozlemlediklerimdi anneme sordum evde neler yapıyor diye el yıkama huyu onun da dikkatini cekmiş hatta komşularla aynı zamanda aldığı deterjan onlarınki yarıya bile gelmeden anneminki bitiyormuş. kardeşin cok yıkıyor ellerini anlatamıyorum abarttığını diyor..
bunun takıntı olduğunu izlediğim programlardan oğrendim ve anneme ilettim psikoloğa gitmeli dedim fakat kardeşimin ikna olacağına inanmıyor. acıkcası o da pek onemsemiyor gibime geldi.
size sorum ben ablası olarak nasıl yonlendirmeliyim sonucta 18 yaşında bi genc ve psikolog fikri bildiğiniz gibi sıcak bakılan bir durum değil. onu nasıl ikna etmeliyim?
ayrıca devlete mi yoksa ozele mi gitsek daha iyi?
bir de bunun kalıtsal olduğunu duymuştum. annemde de kucuk takıntılar var mesela ocağın altını kapadım mı camı acık mı bıraktım gibi.. bi keresinde evden uzakta olmamıza rağmen annemin bu evhamı yuzunden gece eve ocağın altını kontrole geldiğimizi hatırlıyorum. ama bu bir kez olmuştu yani ondan gorerek oğrenmesi mumkun değil herhalde kardeşimin?
cok uzattığımın farkındayım fakat bir sorum daha var eğer boyle birşey kalıtsalsa ben de bir psikoloua gidip annemi ve kardeşimi anlatıp kendim icin yardım almalı mıyım?