Kıskanılan Kişi Ne Yapmalı?

Kaybetme korkusunu azaltan en buyuk şey sevgidir. Sevgi arttığı zaman kıskanclık gibi negatif duygular azalır. Kıskanılan kişi eşinin kıskanclığını, korkusunu, guvensizliğini gidermek icin savaşmak yerine daha cok sevgi vermeye cabalamalıdır.

İkili ilişkilerde en buyuk ihtiyaclardan biri karşılıklı guvendir. Surekli kıskanılmak, guvenilmemek elbette kıskanılan tarafı da yoracak ve gerecektir. Boyle bir muameleye maruz kalan kişi eşine şu şekilde yaklaşmalı: "Bana vereceğin en buyuk armağan bana inanmandır. Ya bana guven, ya da guvenmemekte haklı olduğu kanıtla. Sen yoluna git, ben yoluma gideyim" tarzında kesin bir dil kullanmalıdır. Eşinize vereceğiniz kacamak cevaplar onun şuphesini daha cok arttıracak, uzerinize daha cok gelecektir.

Hastalık derecesinde kıskanc bir insanla birlikte yaşamak zorunda kalanlar gunun her saatinde karşılarındakinin guvenini yeniden kazanmak zorunda bırakılırlar. Cunku karşılarında kişi kendilerini surekli sıkıştırır, hesap sorar. Boyle insanlara şaka bile olsa yalan soylememeli, her şart altında durust olmalısınız. Aksi halde en ufak bir yalanı, dil surcmesini vs. size karşı kullanacaklardır.

Hastalık derecesinde kıskanc kişilerle yaşamak zorunda kalanlar mutlaka sabır eğitimi almalıdırlar. Karşılarındaki kişi tartışmayı cok sever. Tartışmayı uzatmamak icin onlara cok kesin ve net yanıtlar vermek gerekir. Sorun neyse masaya yatırıp acık acık konuşmak lazımdır. Bu bir risktir ama bu, goze alınmazsa hayat daha da cekilmez hale gelir.

Kıskanclık bircok evliliğin yuz yuze kaldığı ve aile ici ahengi bozan bir durumdur. Kıskanan kişi de kıskanılan kişi de bu sorundan oturu yaralanır. Bu nedenle sorunu elbirliği ile mumkun olduğunca acık ve empatik yollarla cozmeye calışmak faydalı olacaktır.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan