Merhabalar.. Ben 22 yaşındayım endustri muhendisliği okuyorum. Ben aslında bu zamana kadar cok ciddiye almamıştım bu durumu sadece cekingenim zamanla gecer heralde diye duşunuyordum fakat bu durum son yıllarda cok sorun olmaya başladı. Malum universitede surekli projeler hazırlayıp sunumlar yapıyoruz, işte bu sunumların başlamasıyla resmen hayatım felc oldu zaten sunum oncesi nerdeyse bir hafta boyunca doğru duzgun uyuyamıyorum. Sunum gunu inanılmaz bir mide ağrısı cekiyorum zaten bide ulser var. Tahtaya cıkınca sesim kısılıyor bi sure sonra kalbim yerinden cıkacakmış gibi oluyor ve sesim ağlıyormuşum gibi cıkmaya başlıyor. Biliyorum topluluk onunde konuşamama bir cok kişi icin buyuk bir sorun ancak benim tek sorunum bu değil bu durum sadece benim kendime bir donup bakmamı sağladı cok da onemsemediğim gecer bi gun nasılsa dediğim sorunların aslında durup dururken pek gececek olmadığını fark ettim. Ben yabancı insanlarla cok zor iletişim kurarım ki yakınlarımla bile iletişimim cok iyi değildir. Kendimi ifade edemem. Birşey anlatırken cok heyecanlarım bi sure sonra dilim donmez olur. Otobuste dolmuşta şofore bişey sormak icin doktuğum terleri bir ben bilirim. Değil yabancılarla tanıdıklarımla bile telefonda konuşmak benim icin cok zordur. Ozellikle kendimden buyuk ve daha ust seviyedeki biriyle konuşmaktan cok kacınırım. Mesela okulda hocalarıma bişey sormamak veya bişey istememek icin elimden geleni yaparım. Kendime hic guvenim yok. Aslında kendim bişeyin doğru olduğunu bilsem olsam bile kendimi savunamam. Bunun gibi daha bircok şey var. Bu durum oncedende boyleydi cok başarılı olmama rağmen hep sonuktum, mesela ilkokulda bi hocam sınav sonuclarını okuduktan sonra beni cağırıp sen kopya mı cektin demişti bu duşunceye kapılmasının nedenide sınıfta hic sesimin cıkmıyor olması, derse katılmıyor olmam vs. boyle bir oğrenci o kadar yuksek not alamazmış, sonra neyseki arkadaşlar benim başarılı bi oğrenci olduğumu soylemişlerdi de hoca ikna olmuştu. Artık bunu daha cok onemsiyorum cunku ben bir endustri muhendisi olacağım, iyi bir endustri muhendisi olmak icin cok sosyal olmam gerekiyor ama benim elimi kaldırıp hocaya anlamadığım birşeyi soracak kadar bile cesaretim yok. 1 senedir bunun icin tedavi olmak istiyorum ama ailem pek oralı olmadı bende herşeyde olduğu gibi buna da tek başıma cesaret edemiyorum. İnternetten biraz duşununce sosyal fobik miyim acaba diye duşundum ama bilemiyorum tabi. Sizce sorun nedir? Nasıl cozebilirim? Psikiyatrist mi yoksa psikoloğa mu başvurmalıyım? Tedavisi var mıdır varsa ne tur tedaviler uygulanır? Ya da kendim yardım almadan cozebilir miyim? Yardımcı olursanız cok sevinirim.