İngiltere'deki Newcastle Universitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmaya gore yeşil ve siyah cay, bunama ve Alzheimer gibi hastalıklara yol acan enzimlerin beyindeki faaliyetini durduran ozelliklere sahip.

Bulgulara gore cay, ozellikle bunama ile mucadele icin geliştirilen ilaclarla benzer etkiyi yapıyor. Alzheimer hastalığı, beyinde 'asetilkolin' adlı kimyasalın azalması sonucu ortaya cıkıyor.

Hem yeşil hem de siyah cay

Newcastle ekibi, laboratuvar deneylerinde, hem yeşil hem de siyah cayın bu kimyasalı devredışı bırakan bir enzimin faaliyetlerini durdurmasına yardımcı olduğunu belirledi.

Ekip ayrıca, her iki cayın da Alzheimer hastalarının beyinlerindeki protein tortularında bulunan, başka bir enzimin faaliyetlerini de engellediğini soyluyor.

Yeşil cay daha uzun etkili

Bilim adamlarının bulgularına gore, yeşil cayın onleyici etkisinin bir hafta surduğunu, siyah cayın enzimleri onleme ozelliğinini ise sadece bir gun dayandığını belirlemiş.

Newcastle Universitesi'ndeki araştırmacılar yeşil cay uzerinde daha fazla deney yapmak icin mali destek arıyor. Amacları, başta Alzheimer hastalarının ilac niyetine icebilecekleri bir cay uretilmesi icin calışmak.

65 yaş uzerindekilerin yaklaşık yuzde iki ile beşi, 85 yaş uzerindekilerin ise yuzde 20'si bu tur hastalıklardan mustarip.

Cay, ağızdaki kotu kokuyu da yok edebiliyor

Ağızdaki anaerob bakterilerin hidrojen sulfit benzeri kokuya neden olduğuna değinen Dr. Christine Wu, bakterilerin oksijenin azaldığı dil arkasında ve diş etlerinin derinliklerinde coğaldığını, duşuk orandaki polifenolin bile bu bakterileri oldurebildiğini ifade etti. Laboratuvar ortamında yapılan araştırmada, polifenollerin, hidrojen sulfit oluşumuna neden olan enzimi onleyebildiği saptandı.

Onceki araştırmalarda siyah cayın dişte curumelere yol acabilen bakterilerin uremesini engelleyebildiği ve diş yuzeyinde meydana gelen plakaları ve asit oluşumunu azalttığı belirlenmişti.

Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!