Bilincsiz antibiyotik kullanımı
--------------------------------------------------------------------------------
turkiyede bilinsiz derece antibiyotik kullanımını malasef bizzat muşahade eden biri olarak arkadasları uyarmak istiyorum.ampisilin ilk cıktınıda 5 mg iken şimdi 1000 mg ve yakında 2000mg cıkar
lutfen kullandığımız ilaclara dikkat edelim ve doktor ve eczacıya danısmadan bilincsizce kullanımdan vazgecelim..
Turkiye'de bilincsiz antibiyotik kullanımı ve satılması nedeniyle, mikropların direnc kazandığı, bu yuzden daha etkili ve daha pahalı olan 4. kuşak antibiyotiklere gecildiği bildirildi.
Ataturk universitesi Tıp Fakultesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı oğretim uyesi Prof. Dr. Selahattin celebi, Turkiye'nin yıllık ilac tuketim giderinin yaklaşık 12 milyar dolar civarında olduğunu, bunların buyuk bolumunu de antibiyotiklerin oluşturduğunu soyledi. Antibiyotiklerin bilincsizce kullanılıp satıldığını belirten celebi, bu uygulama nedeniyle Turkiye'nin antibiyotik tuketiminde dunya birincisi olduğunu acıkladı.
Dunyada, temel olarak 20 ceşit antibiyotik bulunduğunu belirten Prof. Dr. celebi, "ulkemizde bilincsizce antibiyotik kullanımı, 4. kuşak antibiyotik kullanmamıza neden oldu. Daha etkili ve pahalı olan 4. kuşak antibiyotikler, az gelişmiş ulkelerde tuketiliyor. Avrupa ulkelerinde ise 2. kuşak antibiyotik kullanılıyor. Bu tur antibiyotiklerin yan etkisi, diğerlerine oranla cok yuksek." dedi.
Antibiyotiklerin gereğinden fazla ve bilincsiz kullanılması sonucu vucudun bağışıklık kazandığını belirten Selahattin celebi, bazı hastalıklara karşı faydalı olan antibiyotiklerin bir sure sonra etkisiz, hatta zararlı hÂle geldiğini soyledi. celebi, hekimlerin hastalara antibiyotik yazarken dikkatli davranmaları gerektiğini kaydetti. celebi, "Tahlil yaptırılmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Dar spektrumlu antibiyotiğin yeterli olacağı bir vakada, geniş spektrumlu antibiyotik kullanılması, vucudun bağışkanlık kazanmasına neden oluyor. Bu da vucuda fayda yerine zarar veriyor" dedi.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bilincsiz antibiyotik kullanımı