Ondokuz Mayıs Universitesi (OMU) Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Kenan Bek, "Ozellikle daha cok kız cocuklarında gorulen idrarı tutma, bekletme, sıkıştırma ve kasma ileride bobrek sorunlarına yol acabilir" dedi.
OMU Şehir Polikliniği'nin Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Yrd. Doc. Kenan Bek, "Cocuklarda Bobrek ve İdrar Yolu Hastalıkları" konulu sunum yaptı. İdrar uretemeyen bobreğin diğer fonksiyonlarını da yerine getirememesi sonucunun ya diyaliz makinesi ya da bobrek nakli olduğunu belirten Kenan Bek, bu aşamaya gelen bir insanda toksin, sıvı, tuz gibi minerallerin olume kadar goturebilir bulgulara rastlanabileceğini soyledi.
"Cocuklarda gorulen her turlu hastalık veya bobreği ilgilendiren her şikayette bobreğin hasar gorme riski var" diyen Bek, "Korumak ve kotuleşmesini engellemek. Neden enfeksiyon gecirdiğini araştırmak ve onlemini almak gerekli. Bobrek hastalıklarında oluşan hasarlardan donuş yoktur. Bunun icin iyi bir tespit ve tedavi uygulanması gerekmektedir. İdrar yollarında enfeksiyon varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Enfeksiyon teşhisi idrar ve kultur tahliliye yapıyoruz. Enfeksiyon şikayet varsa standart 10 gun, idrarda kacak varsa enfeksiyon tedavi edersin tekrar etmemesi icin duşuk tozda koruyucu antibiyotikler verilir. Bu tedavi sureci yıllar alabilir. Biz buna gece tedavisi diyoruz. Gunde bir adet koruyucu antibiyotik tedavisi. Ama hasta eczaneye gider kalfa veya eczacı uzerine vazife olmayan bir şekilde bu kadar uzun kullanılır mı? Bobreğe zararlı der halbuki enfeksiyon icindir. Bunun icin doktor ilgili doktorun tedavi şekli uygulanmalıdır. Koruyu tedavi keser arada enfeksiyon gecirirse bobreğin bir bolumunu daha kaybeder" diye konuştu.
Hastalıkların bircoğunun genetik olduğunun dile getirildiğini, bobrek hastalarının ve cocuklarının gerekli kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade eden Bek, "Herkesin bobreğini koruması gerekli. Luzumsuz ilac kullanmayacak, tuzu kısıtlayacak, antibiyotik kullanımın da bobreğe daha az etkisi olan ilacları tercih edecek ve bol sıvı alacak. Bobreğe idrar tutmanın da buyuk sakıncaları vardır. Kucuk yaşlarda bu durum sık gorulur. Ozellikle kız cocuklarında gorulen idrarı tutma, bekletme, sıkıştırma, tuvalete gitmeye direnme, ceşitli vucut hareketleriyle idrarı geri itmeye calışma ve kasma ileride bobrek sorunlarına yol acabilir. Tıbbı olarak biz buna kotu işeme alışkanlığı diyoruz. Kasma olduğu icin idrarın geri kacması bobrek hasarı riski vardır. Bu durum ceşitli ilac veya cerrahi mudahalelerle onlenebilir" şeklinde konuştu.
OMU Şehir Polikliniği Hasta Eğitim Seminerleri Koordinatoru Dr. Demet Karadenizli, eğitim seminerlerinin devam edeceğini, halkın hastalıklar konusunda bilgilendirilmesi icin poliklinik olarak her turlu calışmayı yaptıklarını, vatandaşların ilgisinin ise yoğun olduğunu kaydetti.
Uroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Bobrek sağlığı icin idrar tutulmamalı
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Uroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Bobrek sağlığı icin idrar tutulmamalı