DR. ERTAN BAKOĞLU
Goğsunuzde şiddetli ağrı var ve nefes almakta zorlanıyorsunuz. Soğuk bir ter boşaldı ve kalp atışlarının duzensizliğini hissediyorsunuz. Kalp krizi geciriyor olabilirsiniz? Peki ne yapacaksınız?

Hareketli bir gunun ardından gunun yorgunluğunu atmak icin eve geldiniz. Evde kimsenin olmamasının verdiği rahatlıkla kanepeye uzanıp rahatlamak istiyorsunuz. Birden goğsunuzde cok şiddetli, korkunc bir ağrının başladığını hissettiniz. Goğsunuz yanıyor, sıkışıyor, nefes almakta zorlandığınızı hissediyorsunuz. Ağrı kollarınıza, cenenize ve karnınıza yayılıyor. Kollarınızı kaldıracak gucunuz kalmadı. Tum vucudunuzdan soğuk bir ter boşaldı. Giysileriniz sırılsıklam oldu. Kendinizi cok kotu hissediyorsunuz. Kalp atışlarınızın duzensizleştiğini fark ediyorsunuz. Muhtemelen kalp krizi geciriyorsunuz.

İlkyardım kursuna katılmış, televizyonda ilkyardımla ilgili programları izlemiştiniz. Ama tum bu programlarda kendi başınıza bir şey geldiğinde ne yapacağınız oğretilmedi.

Pek cok kişi kalp krizi gecirirken tek başına oluyor ve yardım edecek kimse bulunmuyor. Kalp atışları duzensizleşen, kendini bayılacakmış gibi hisseden kalp krizi geciren birinin bilincini kaybetmeden once on saniye kadar zamanı vardır. Yalnız başınıza kalp krizi gecirdiğinizde ne yapacaksınız?

Bu durumda paniğe kapılmayın. Sakin olmaya calışın. Derin bir nefes alıp kuvvetlice oksurmeye başlayın. Oksurukleriniz derin olsun ve uzun sursun. Sanki goğsunuze birikmiş balgamı sokuyormuş gibi. İki saniyede bir derin nefes alıp şiddetlice oksuruğe, yardım gelinceye ya da kalp atışlarınız duzelinceye kadar devam edin. Oksuruk sayısı dakikada 30 civarında olmalı. Bu şekilde oksurmeye devam etmeniz, yardımın erişimi icin gerekli olan altın zaman dilimleri kazanmanızı sağlayacaktır.

Derin nefes alındığında akciğerler hava ile dolar. Goğus ici basınc artar. Oksurukle oluşan goğus ici basınc artışı kalp masajı ile benzer etkilere sahiptir. Bu basınc artışı, goğus icinde bulunan damar yatağının basıncını artırarak sistemik dolaşımın surdurulmesini sağlar. Aort ve koroner arterlerdeki tansiyonu yukseltir, kalbin kanlanması artar. Kalbin normal ritme donmesini kolaylaştırır.