Estetik yaptırmak kemoterapiden daha kolay

Kanser nedeniyle bir memesi alındıktan bir yıl sonra sağlam memesini kendi isteğiyle boşalttıran modacı Meral Gokcaylı, "Kanser riski varsa meme boşaltılmalı" diyerek, kadınlara şu onerilerde bulunuyor:

* Memenin alınması mantıklı bir uygulama. Hatta ben fibrokistik memesi (memede kitle olması) bulunan kadınlara, kafayı buna takmamak icin goğuslerini boşalttırmayı tavsiye bile ediyorum. Ben bu yontemi bilseydim, kanser olmadan iki goğsumu birden boşalttırırdım. Cunku estetik, kanser tedavisinden cok daha kolay. Zaten ben de iki yıl sonra protez taktırdım.

* Fibrokistikseniz ve ailenizde de meme kanseri vakaları varsa, cok buyuk bir risk altındasınız demektir. Bu durumda ya tedavi riskini ustlenirsiniz ya da memenizi aldırırsınız; tercih sizin. Ben bir mememi kanser nedeniyle aldırdıktan bir yıl sonra sağlam olan diğer goğsumu kendi isteğimle boşalttırdım.

* Her kemoterapide tartılıyordum. Kilom hic değişmedi. Hatta butun şişkinliklerinden kurtuluyor insan. Serum aldığınız icin durmadan tuvalete gidiyorsunuz. Devamlı sıvı aldığınız icin cilt guzelleşiyor. Artistler bile Oscar torenlerine gitmeden once ciltleri gerginleşsin diye serum taktırıyorlarmış. Ben zaten kızartma ve tatlı yemem. Kalorili şeylerden uzak dururum. Tabii bu arada 'hastasın, iyi beslenmen lazım' diye herkes elinde bir şeyle gelecektir; bunlardan korunmak lazım. Dengeli beslenmek ve kilo almamak, kanser tedavisi sırasında ozellikle onem taşıyor.

* Bu hastalığın tedavisinin iki buyuk şartı var; birincisi erken teşhis, diğeri moral. Kanser tedavisi sırasında benim de uzulduğum donem oldu ama hic depresyona girmedim. Cunku hayatımı hic bozmadan surdurdum. Cıkan aksiliklere cozum yolları, kendime teselli yolları buldum. Mesela ben moral olsun diye kendimin ve evin alışverişini radyoterapinin ardından yapmaya başlamıştım.

Kanserin ardından yeniden doğdum
* Kanserin ardından yeniden doğdum; boyle bir hastalık başıma gelince hayatta yapmayacağım şeyleri yaşadım. Uzuldum ama sonunda guclu olduğumu gordum, ki bu da bir tecrube. Yıllarca uzun sacla dolaşmıştım, sacımı değiştirdim. Bir yıl sonra dokulen saclarımın yerine yenileri cıktı. Ustelik eskisinden daha gurdu ama kısa sacın yakıştığını soylediler. Kendime yeni bir sac şekli yaratmış oldum. Dokulen kirpiklerim de aynen cıktılar. Alınan mememin yerine iki yıl sonra yenisini yaptırdım. Ve butun bunların sonunda şunu gordum; onemli olan insanın hastalık suresince ic huzurunu koruyabilmesi. Cunku diğerlerini bir şekilde yerine koyabiliyorsunuz.