:1shok: Yaşadığımız sure icinde en az bir kere bulaşıcı bir hastalığa yakalanırız. Bulaşıcı hastalıklarda tedaviyi hızlandırabilmek icin hastalığı tanımak ve buna karşı onlem almak gerekir.
Soğuk kış gunlerinde ve kalabalık insan gruplarının oluşturduğu mekanlarda bulaşıcı hastalığa yakalanma olasılığı artıyor. Bulaşıcı hastalıkların onemli sağlık sorunlarına yol acmasını onlemek icin erken tanı oldukca onem kazanmaktadır. Kucuk yaşlarda yapı****** aşılarla bulaşıcı hastalıklardan korunmak mumkun, ayrıca gunumuzde kullanı****** tedavi yontemlerinin başarısını da unutmamak gerekli.
Faranjit,
Boğaz enfeksiyonu anlamına gelen hastalık, en cok 5-15 yaş arası cocuklarda gorulmektedir. Ozellikle kapalı, kalabalık ortamlarda rahatlıkla bulaştığı gorulur. Hastanın tukuruk ve burun salgısından bulaşan hastalığın, yayılmasını onlemek icin ellerin sık sık yıkanması ve hasta kişilerle ortak malzeme kullanımından kacınılması gerekir.
Hastalığın belirtileri:
· Yutmada zorluk
· Ateş
· Titreme
· İştahsızlık
· Yorgunluk
· Karın ağrısı
· Bulantı
· Kusma
Bronşiolit,
Akciğerlerdeki kucuk solunum yollarının enfeksiyonla şişmesi ve ardından tıkanması hastalığın oluşmasına neden olan durumdur. Tıpkı nezle ve grip gibi ilkbahar başlangıcında ve kış aylarında sıklıkla gorulur. Genellikle 3-6 ay arasındaki bebeklerde ortaya cıkmaktadır. Hastalığın ilk belirtisi ise kısa sureli solunum duraklamalarıdır.
Kızamık,
İlkbahar doneminin başında ve kış sonunda 38 derecenin uzerinde ateş, oksuruk ve ciltte kızarıklık olarak ortaya cıkmaktadır. Hastalıktan korunmak icin kızamık olan kişilerle aynı ortamda bulunmamak ve 1 , 4 - 6 yaş arasında iki doz aşı yaptırmak yeterlidir.
Kızamıkcık,
Kırmızı dokuntu, lenf bezlerinin şişmesi ve hafif ateş ile kendini gosterir. Hastalığa yakalanmamak icin hasta kişilerle aynı ortamda bulunmamak gerekir. Hamilelik doneminde Kızamıkcık gecirmek, bebekte korluk, sağırlık, zeka geriliği ve kalp hastalığına neden olabilir.
Kabakulak,
Tukuruk bezlerinin şişmesiyle ortaya cıkmaktadır. Şişlikler oluştuktan sonra ki 9 gun bulaşıcı etkisini gosteren hastalık, hava yoluyla dağılır. İleri yaşta Kabakulak geciren erkeklerde, testis şişmesi, nadiren kısırlık, sağırlık gibi yan etkileri olabilmektedir
Suciceği,
Halsizlik ve hafif ateş hastalığın belirtileri arasında yeralır. Hava yolu ile bulaşan hastalık ileri yaşlarda gorulduğunde zaturreye neden olabilmektedir. Cok sık olmasa da cocuklarda eklem ağrısı, hepatit, ciddi beyin iltihabına neden olabilir.
Boğmaca,
Uzun sure kesilmeyen oksuruklerle kendini gosteren hastalığın tedavisi antibiyotik ile yapılmaktadır. Uzun sureli oksurukler cocuğun soluk alamamasına neden olabilmektedir, hatta havale de gorulebilir. Hastalık oksuruk yoluyla bulaşır.
A tipi Hepatit,
Bulaşma “Dışkı - Ağız” yoluyla oluyor. Yani virus iceren dışkı ile kirlenmiş sularla temas sonucu bulaşıyor. Bulaşmadan iyi yıkanmamış gıdaların alınması ve iyi temizlenmemiş suların icilmesi sorumludur. İyileşme 10 - 20 gun surer. Taşıyıcılığı soz konusu değildir.
Aşı mevcuttur ve koruyuculuğu oldukca iyidir. Yatak istirahati tedavinin esasıdır.
B tipi Hepatit,
B tipi hepatite doğal konağı insan olan, DNA'ya sahip bir virus olan Hepatit B Virusu (HBV) yol acıyor. Bulaşık kan, semen, vajinal salgılar ve tukruk ile temas sonucu bulaşma gercekleşiyor. B tipi hepatitlerin %5-10'unun kronikleştiğini, kronikleşen olgulardan da kronik aktif hepatit gelişenlerin %50'lik bir bolumunun 5-10 yıl icinde siroza donuştuğu gorulmektedir. Aşılanarak hastalıktan korunmak mumkun.
C tipi Hepatit,
Karaciğerde ciddi tahribatlara neden olan hastalığın karaciğer kanserine donuştuğu de gorulmektedir. Kan yolu ile bulaşan bu hastalık icin henuz bir aşı geliştirilememiştir. Uzun sureli tedavilerle hastalık iyileştirilebilir
Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat!
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat!