GENEL ONLEM OLARAK.
1.Deride yara varsa uzerini steril bir pansuman yada mendil ile kapatın.
2.Yara icinde gorulen kemik parcalarını cıkartmaya calışmayın. Uzerine steril pansuman koyun. Bir bezi simit şeklinde katlayıp, delik olan kısmı ortaya gelecek şekilde yerleştirin. Ustune pamuk yada sunger koyup sarın.
3.Kırık yeri oynatmayın. Tespit edin. Kullandığınız tahta yada kalın karton kırık yerin alt ve ust eklemlerini gecmelidir
4. Şoku onleyin. Kanamayı durdurun. Kırık yerin uzerine havlu sarılı buz torbası koyun.
5. Kırığı hangi pozisyonda bulmuş iseniz o konumda tespit edin.
6. Yaralıyı battaniye ile ortun. Dinlendirin
BURKULMALARDA İLK YARDIM
Bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsulu ve diğer yumuşak doku yapılarını; eklemin normal hareket genişliğinin otesinde zorlanmasına "BURKULMA" denir. Eklemde şişlik, ağrı, morluk olur. Bu yapılar normalden fazla gerilebilir. Hatta yırtılabilir. Hareketler ağrılıdır.
-Burkulmuş eklemi hareket ettirmeyiniz.
-O eklem uzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz.
-Burkulmuş ayağınızın uzerine basmayınız. Koltuk değneği kullanınız.
-Burkulmuş ayağınızın altına 4-5 yastık koyarak kalp seviyesinin uzerine kaldırınız. Burkulmuş yerinizi sarkıtmayınız. Şişlik, kanama ve ağrı olabilir.
-Burkulma kolunuzda ise kolunuz kalp seviyesi uzerinde olacak şekilde tulbentle kolunuzu boynunuza asınız.
-Kesinlikle sıcak havlu ya da termofor uygulamayınız. Şişliğin artmasına yol acarsınız. -Ovuşturmayınız. O ekleminizi dinlendiriniz.
-Elastik sargı ile sıkmayacak şekilde sarınız.
-Parmaklarınızı oynatarak kaslarınızı calıştırınız. Boylece kasların pompalayıcı etkisi ile şişliğin azalmasına calışınız.
-Her burkulmanın altından bir kırık ya da eklem bağı yırtığı cıkabileceğini unutmayınız.
-En yakın sağlık merkezine goturunuz.
EZİLMELERDE İLK YARDIM
Vucudun bir yerine orneğin kol ya da bacağa ağır bir cisim duştuğu ya da carptığı zaman deri ve altındaki dokular kaslar ezilir. Yırtılabilir, kanama şişlik olur.
-Elastik sargı sarıp o yerinizi yuksekte tutunuz.
-O bolgeye havluya sarılı buz uygulayınız.
-O bolgenizi dinlendiriniz.
OMURGA KIRIKLARINDA İLK YARDIM
Yuksekten duşme yada Trafik kazası sonucu omurgadaki kırık ve bazen, icinden gecen omurilikte duzeltilemeyen yaralanmalar olabilir.
1.Yaralıya belinde, boynunda ağrısı olup olmadığını sormadan dondurmeyin. Ayağa kaldırmayın
Kesin tanı konmadan belinde ağrı olan yaralıyı kırık varmış gibi hareket edilmelidir.
3.Omurgada kırığından şupheleniyorsanız yaralıyı hareket ettirmeden altına geniş bir tahta yada kapı yerleştirin
Baş ve boynunun her iki yanına ayakkabı, katlanmış ceket vb. koyarak boynunun hareketini onleyin. Alın uzerinden tespit edin.
4.Yaralıyı geniş bezler ile tespit tahtasına bağlayın. Boyle taşıyın
5.Yara varsa pansuman koyun. Şoku onleyin.
CIKIKLARDA İLK YARDIM
Cıkık olan eklemde ağrı, şişlik, hareket sınırlılığı vardır. Cıkık eklemi bukme ile eklemin tekrar eski cıkık durumuna geldiği gorulur.
-Cıkık olan eklemi yerine koymaya calışmayınız.
-Kırıkta olduğu gibi cıkık eklemi bir şekilde tespit ediniz.
-Cıkıktan şuphelendiğiniz zaman eklemde ve onun yanındaki kemiklerde kırığın, eklem bağında yırtığın da olabileceğini unutmayınız.
-Cıkık eklem uzerinde yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz.
-Kalp seviyesinin uzerinde tutunuz.
-En yakın sağlık merkezine goturunuz.
Kirik, cikik Ve Burkulmada Ilk Yardim
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kirik, cikik Ve Burkulmada Ilk Yardim