Gen tedavisine dort yıl once Cin'de izin verilmesiyle birlikte kanser hastaları icin yeni bir umit kapısı doğdu. Tum dunyadan Turklerin de olduğu binlerce hasta Cin'e akın ediyor.
Cin'in ust duzey yoneticilerinin tedavi edildiği Pekin'deki Askeri hastane 6 ay once kanser merkezini acarak yabancı hastaları da kabul etmeye başladı. Cin'deki gen tedavisi uygulayan 130 merkezden biri olan hastanede Almanya, Kanada ve Hollanda'dan gelen hastalar gibi Turk hastalar da yaşam kalitelerini yukseltecek gelişmelerin olması icin gen tedavisi goruyor.
Umut arayan kanser hastaları ve onların yakınlarıyla birlikte bu yazı dizisi icin Cin'e gittim. Kansere gen tedavisini Pekin'de uygulayan en buyuk hastanelerinden biri olan Cin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi'nde onlarla birlikte tedavilerine tanıklık ettim. Buraya gelen Turk hastaların coğu kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi yontemlerini denemiş ancak bir sonuc alamamış kişilerdi. Kansere aşinaydılar, cerrahi uygulamaları atlatmışlardı... Coğunun kanseri tıp dilinde metastas yapmış, yani yayılmıştı. 10 saatlik İstanbul-Pekin yolculuğuna 5 kanser hastası ve yakını ile cıktık. Gittiğimiz hastanede daha cok Turk hasta ile karşılaştık...
ZOR YOLCULUK
Hastalar icin bu uzun ucuş hic de kolay gecmedi. Kafalarındaki belirsizliğe, yakınlarından uzaklaşma stresi eklenince daha da yoruldular. Gozyaşları kimi zaman gizli gizli, kimi zaman acık acık aktı. Hastaneye yarı baygın ulaşanlar oldu. Cince konuşan doktor ve hemşirelerle iletişim kurmakta zordulandılar. Coğu Cin'e ilk kez geliyordu. "Boyle nasipmiş" dediler... Odalarına yerleşirken "tedavi bana yaramadı" diye Turkiye'ye donmeye hazırlanan hastalarla karşılaştılar. O an geri donmek isteyenler oldu.
"Uzulmeyin buraya tekerlekli sandalye ile gelmiştim, şehri gezecek kadar iyileştim" diyen hastalarla teselli oldular. İşte bu yazı dizisinde en buyuk referans bu tedaviyi goren hastalardır. Sizler icin tek tek onlarla konuştum. İlginc mesajları var. Tedavinin zorluklarını, yuklerini, sıkıntılarını ve sonuclarını anlattılar. "Nasıl etkilendiniz, işe yaradı mı, nasıl bir gelişme gosterdi, pahalı mı, Cin'de tedavi olmak zor mu?.." Bu soruların yanıtlarını acık acık verdiler...
DOKTORLAR ANLATTI
Cin komunist rejim nedeniyle kapılarını yabancılara acmaya alışkın değildi. Cin'de ust duzey askeri komutanların tedavisinin de yapıldığı bu hastanede ozel guvenlik onlemleri uygulanıyordu. Hastaneye girebilmek icin ozel izinler alındı. Cin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi kapılarını dunya basınında ilk kez SABAH'a actı. Bu sayede gen tedavisinin tum aşamalarını yerinde inceleyebildim.
Daha once Harward, Johns Hopkins gibi pek cok kanser merkezinde de haber hazırladığım icin karşılaştırma imkanı bulabildim. Burada genetik tedaviyi yapan doktorlar uyguladıkları teknikleri anlattılar. Turk doktorların bu tedaviye pek cok eleştirisi vardı, onları da yanıtladılar. 20 yıldır sağlık haberciliği yapan biri olarak bu yazı dizisini hazırlarken en buyuk korkum Cin'de uygulanan bu tedavinin buyuk bir mucize olarak algılanmasıdır. Oysa gen tedavisi asla bir mucize değil. Hastalara yaşamlarını uzatmayı vaad eden yepyeni bir uygulama... Bu yazı dizisinin Cin'deki genetik tedaviyi merak edenlere son derece gercekci şekilde bir rehber olacağını duşunuyorum.
CIN Halk Cumhuriyeti'ne son dort yıldır dunyanın her yerinden kanser turları duzenleniyor. "Gen tedavisi" Amerika'da geliştirildi ancak Amerikan Sağlık Bakanlığı FDA uygulanmasına izin vermedi. Cin Halk Cumhuriyeti ise 2003 yılında bu tedaviyi resmi olarak onaylayınca, dunyanın ilk genetik kanser ilacı bu ulkede kullanılmaya başlandı. Sonucta dunyanın pek cok yerinden yabancı hastalar gen tedavisi icin Cin'e adeta akın etti.
Son yıllarda binin uzerinde yabancı hasta bu tedaviden yararlanmış. Cin'in genelinde şu anda 130 hastanede bu tedavi kanserli hastalara uygulanıyor. Ancak yabancı hastaları kabul eden hastanelerin sayısı son derece sanırlı. Pekin'de yedi, Şangay ve Shenzhen'de de sayılı merkezlerde bu tedavi yabancı hastalara da uygulanıyor. Cin'de umut arayan hastaların arasında Turkler'in sayısı da giderek artıyor. Turk hastalar icin Turkiye-Pekin kanser hattında ozel turlar duzenleniyor. Pekin'deki merkezler Turk hastalara ozgu organizasyonlar yaparak kapılarını acıyorlar.
PEKİN'DEKİ MERKEZLER
Ocak ayında Pekin'in en buyuk ikinci hastanesi Cin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi uluslararası kanser merkezini actı. Bu merkezin hastalarının buyuk bolumunu Turkler oluşturduğu icin yemeklerinden, tercumanına kadar her şey Turkler icin yeniden duzenlendi. Pekin Universitesi'nin yanı sıra yine Pekin'de Tongren Hastanesi, Haidian Hastanesi, Sun Yat Sen Universitesi'nde Turk hastalar bulunuyor. Bu hastanelerde 6 ile 8 haftalık tedavi paketinin fiyatları hastaneden hastaneye buyuk farklılıklar gosteriyor. Turizm firmaları tarafından da organizasyon sağlanınca tedavinin butcesi bir hayli kabarıyor. Tedavinin maliyeti 8 bin dolardan başlıyor 60 bin dolara kadar yukselebiliyor.
YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR
Klasik tedavi yontemlerine yanıt vermeyen, kemoterapi, radyoterapi gibi uygulamaların iyileşme sağlamadığı son aşamadaki kanser hastalarına "gen tedavisi" yaşam kalitelerini artırıp yaşam surelerini uzatmayı vaad ediyor. Cin'de uygulanan gen tedavisi ortalama 6 ile 8 haftada suruyor... İlk dort haftada yani ilk kurde kanser tedaviye yanıt verirse ikinci kur başlıyor. Tedavi 8 haftaya uzuyor gerekirse 12 haftaya kadar cıkabiliyor.
Bu tedavinin akciğer, karaciğer, mide, bağırsak, yumurtalık, pankreas, meme kanserleri ve metastasları dahil 40'a yakın kanser turunde etkili olduğunu one suruluyor... Losemi, baş ve boyun kanserlerinde ise kullanılmıyor. Pekin Askeri Hastanesi'nde genetik tedavi klasik tedaviyle bir arada uygulanıyor. Genetik ilac verilirken aynı zanda kemoterapi yapılıyor.
Onkoloji - Kanser ve Turevleri Cin kanser hastalarına umut oldu
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Onkoloji - Kanser ve Turevleri Cin kanser hastalarına umut oldu