Memede tespit edilen kanser şupheli oluşumlar ameliyatsız, lokal anesteziyle temizlenebiliyor. Memede yarım santimetrelik bir kesiden girilerek yapılan minik operasyonda tumor veya tumor şuphesi taşıyan dokular, parcalanmadan dışarıya alınıyor. Metropolitan Hastanesi genel cerrahi uzmanı Dr. Murat Atay, operasyonda kullandıkları aletin tumore dokunmadan, cevresiyle birlikte cıkarmasının yenilik olduğunu belirtiyor.

İNTACT meme biyopsi sistemi, ultrasonografiyle birlikte uygulanıyor. Muayanehane koşullarında, meme ultrasonla goruntuleniyor. Tomuru ise radyoloji uzmanı belirliyor. Lokal anesteziden sonra genel cerrah, memede actığı kucuk kesiden soz konusu aletin ucunu (prob) sokuyor. Prob, meme dokusunu radyofrekans dalgalarıyla yakarak kendine yol acıyor. Tumore doğru ilerliyor. Tumore yaklaşıldığında bu kez aletin ucundan tumoru kavrayacak bir uc cıkıyor. Bu uc kepce gibi tumorun etrafını dolaşıyor. Tumoru cevre dokusuyla birlikte kavradıktan sonra kafes gibi kapanıyor. Bilye gibi kavradığı tumoru sıkarak, hacmini kucultuyor. Dışarı alıyor.

İşlem memede cokuntuye veya ize yol acmıyor. Coğu kere dikişe bile gerek kalmıyor. Plaster veya tek dikiş yetiyor. Butun bu işlem 15 dakikayı gecmiyor. Hasta operasyondan sonra işine veya evine gidebiliyor.[Metropolitan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Atay, operasyonla ilgili olarak şunları soyledi:

"Gecmişte memedeki doku veya tumorlerden sadece test icin ornek alınır, kotu huyluyla ameliyat ve diğer tedaviler planlanırdı. Bu cihazla hastadan butun halinde alınan doku teste gidiyor. Tumoru bir butun ve sınırları belli olarak gondermemiz patolojik inceleme acısından avantajlı. Patoloji raporu artık tumorun detaylarını veriyor, sınırlarını tespit edebiliyor. Kotu huylu tumorlerin yuzde 50-60’ında tekrar ameliyata gerek kalmıyor. Diğer biyopsi tekniklerinde patoloji sonucu habisse ikinci bir ameliyat gerekiyor. Ozetle, coğu zaman ikinci bir ameliyata gerek kalmıyor. Cıkarılan tumor iyi huylu da olsa takip gerekmediği icin hastanın ici rahat ediyor."/COLOR]