Vitaminler ve biyolojik icerikleri cok onemlidir:

Vitaminler ve mineraller metabolik reaksiyonlarda, reaksiyonu hızlandırmak amacıyla katalizor olarak kullanılırlar. Vitaminlerden en onemlileri, E, C ve B serisi vitaminlerdir. Mineraller arasında en onemlileri ise Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum ve Potasyumdur. Uzun ve zorlu faaliyetlerde terleme ve idrar ile kaybedilen sodyum ve potasyum mutlaka yerine konmalıdır. Vitamin ve minerallerin temel kaynakları sebze ve meyvelerdir.

Vitaminsiz hicbir şey yurumez!

Vucudumuzda bir tek vitamin bile eksik olsa zorunlu olarak hastalanırız.
Gunumuzun şartlarında maalesef bol vitaminli ve mineralli bir beslenme mumkun değil.
Bu yuzden beslenme destekleyicilerine başvurmak zorundayız.


Direnc sistemi :
Vitamin A,B,C ve D, havuc, domates, biber, brokoli, maydanoz, Portakal, yaban mersini, Kuşburnu, soğan, lahana, Royal Jelly (arı sutu)

Gozler :
Havuc, Provitamin A, Provitamin B5, ve Vitamin C

İnce Bağırsak :
Havuc suyu, kırmızı pancar, kereviz, salatalık, soğan, biber, lahana, sut, brokoli ve Vitamin D

Beyin :
Lecithin, B-Vitaminleri, şerbetci otu, brokoli, Royal Jelly (arı sutu),

Cilt, Sac ve tırnaklar :
Havuc, biotin, pantotenik asit, vitamin B,C,D ve E, salatalık, brokoli, folik asit, limon, portakal, marakuya, bira mayası, Royal Jelly (arı sutu), sut

Kalp, kan, damarlar ve arteriler :
L-Carnetine, coenzim Q10, Soğan, kuşburnu cekirdeğinin yağı, oğul otu, brokoli, havuc, kırmızı lahana, Frenk uzum, maydanoz, folik asit, magnezyum, Royal Jelly (arı sutu), Vitamim A,B,D ve E

Kemikler
Magnezyum, Vitamin A, B12 ve A

Karaciğer :
Enginar, Karahindiba, Kereviz, brokoli, folik asit, salatalık ve sut

Akciğer :
Frenk uzumu, murver ve yaban mersini suyunun konsantre hali

Mide:
Şerbetci otu, oğul otu, papatya, maydanoz, folik asit, vitamin B3 ve B6

Ihre Nieren:
Petersilie, Brennessel, Lowenzahn und Selen

Bobrek:
Maydanoz, Isırgan ve Karahindiba

Dişler
Magnezyum, Vitamin C, D ve K

III. Vitaminler, mineraller ve bunların onemleri yukarı

VİTAMİN A :
Yağda cozunen bir vitamindir,fazlası genellikle karaciğerde depolanır. Sağlıklı cilt,sac ve kemik ile iyi bir goruş icin gereklidir. Diş ve dişetinin sağlıklı bir yapıda kalmasına yardım eder. Vitamin B, D, E,kalsiyum, fosfor, ve cinko ile birlikte calışır. Sağlıklı kalmamız icin gerekli esansiyel vitaminlerden biridir.

VİTAMİN B-1 :
Suda cozunen bir vitamindir. Tiamin olarak bilinir ve karbonhidratların enerjiye donuşmesine yardım eder. Sinir sistemine yararlı etkileri olduğundan moral vitamini olarak bilinir. Vitamin B-1 sindirime yardımcı olur ve buyumeyi destekler.



VİTAMİN B-2 :
Suda kolayca cozulen bu vitamin sağlıklı cilt,doku yenilenmesi,yağ protein ve karbonhidratlardaki enerjinin kullanılabilir hale donuşmesi icin gereklidir. Vitamin B-2 aynı zamanda oksijen kullanımı,sağlıklı antikorların ve kırmızı kan hucrelerinin oluşumuna da yardım eder. Ayrıca goz sağlığı ve goruş yeteneği icin de cok onemli bir vitamindir.


VİTAMİN B-6 :
Suda cozunen bu vitamin diş ve dişeti sağlığının korunması,kan hucreleri,sinir sistemi fonksiyonlarının sağlıklı işlemesi icin gereklidir. Vitamin B-6'nın yağlar,proteinler ve karbonhidratlardaki enerjinin vucutta kullanılabilir hale getirilmesinde cok buyuk onemi vardır. Vucut sağlığı icin gerekli esansiyel vitaminlerden biridir. Antikorların oluşumuna yardımcı olarak vucudun korunmasını sağlar. Aynı zamanda vucuttaki sodyum ve potasyumun dengede kalmasını sağlar.

BİOTİN :
Suda cozunen bu vitamin cilt ve dolaşım sisteminin sağlığı icin gereklidir. Yağların ve proteinlerin yıkımı icin de gerekli olan bir vitamindir. Sağlıklı sacın gelişiminde onemli bir rol oynar. Sağlıklı bir beslenmede yer alması gereken esansiyel bir vitamindir ve diğer B-grubu vitaminleri ile birlikte calışır. Cildin sağlıklı kalabilmesi biotin miktarına bağlıdır.

VİTAMİN B-12 :
Vucuttaki en onemli rolu kırmızı kan hucrelerinin gelişmesi ve coğalmasında etkili olmasıdır. Ozellikle sinir sistemi fonksiyonlarının devamı icin gereklidir. Diğer B-grubu vitaminleri gibi Vitamin B-12 de yağ,protein ve karbonhidratların enerjiye donuşturulmesinde etkilidir. Bu esansiyel vitamin aynı zamanda konsantrasyon,denge ve hafıza icin de cok onemlidir.

VİTAMİN C :
Suda cozunen ve vucut sağlığı icin gerekli olan esansiyel vitaminlerden biridir. Koruyucu vitamin olan Vitamin C; hucreleri korur ve dokuların dış etkenlerden zarar gormesine engel olur. Vitamin C vucudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Aynı zamanda yaraların iyileşmesi, diş ve dişeti sağlığı icin de onemlidir. Vitamin C kan damarlarını guclendirir.
Vucudun tum organlarının ve salgı bezlerinin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde surdurebilmeleri icin Vitamin C gereklidir. Sigara icen,stres altında olan,alkol kullanan ve ileri yaştaki insanlar daha yuksek oranda Vitamin C'ye ihtiyac duyarlar.

VİTAMİN K :
Yağda cozunen bu vitamin kanamaya karşı etkilidir. Yoğurt,yumurta ve lifli yeşil sebzelerde bulunur. Kanı pıhtılaştırıcı faktorlerin oluşumu icin gereklidir. Boylece ic kanama doğal olarak kontrol edilebilir.

VİTAMİN D :
Yağda cozunen bu vitamin " Guneş Vitamini " olarak bilinir. Kalsiyum ve fosfor absorbsiyonunu arttırarak kemikleri ve dişleri guclendirir. Vitamin D beslenme ve guneşten sağlanan gercek bir kazanctır. Vitamin A ile birlikte calışır. Sağlıklı kemik ve dişler icin gereklidir. Ozellikle buyume cağındaki cocukların Vitamin D'ye olan ihtiyacları cok fazladır. Aynı zamanda Vitamin C ile de birlikte calışır. Sinir sisteminin calışması,kalp ve kandaki Vitamin D miktarına bağlıdır.

VİTAMİN E :
Yağda cozunen bir vitamindir ve vucutta depolanabilir. Bu vitamin sağlığımız icin gerekli esansiyel vitaminlerden biridir. Vitamin E sağlıklı dolaşımı ve kırmızı kan hucrelerini destekler ve cevre kirliliğine karşı korur. Kırmızı kan hucrelerini koruyucu etkisi cilt,ureme organları ve kaslar icin cok onemlidir. Doğum kontrol hapı alımı,mineral yağlar,alkol,hava kirliliği ve klorlu su icimi vucuttaki Vitamin E miktarını duşurebilir.

FOLİK ASİD :
B-grubu vitaminlerinden biridir. Kırmızı kan hucrelerinin oluşumu ve proteinlerin enerjiye donuşturulmesi icin gerekli olan onemli bir vitamindir. Folik asid hucrelerin buyumesi ve bolunmesi icin gereklidir.Yaraların iyileşme prosesi ve sindirim sistemi fonksiyonlarının devam etmesi vucuttaki Folik asid miktarına bağıdır.

İNOSİTOL :
Yağın parcalanması,beyin hucrelerinin beslenmesi,yağ ve kolesterol metabolizması icin onemlidir. Sağlıklı sac gelişiminde buyuk rol oynar.


PANTOTENİK ASİD :
Beslenmede onemli bir yeri olan B-grubu vitaminlerinden biridir. Yağ, karbonhidrat ve proteinlerin kullanılabilir enerjiye donuşmesine yardım eder. Adrenal bezlerinin ve sindirim sisteminin calışması Pantotenik asid miktarına bağlıdır. Hucre buyumesi ve bolunmesi icin onemlidir

KALSİYUM :
Sağlıklı vucut yapısı icin gerekli onemli minerallerden biridir. Bu mineral buyuk oranda vucudumuzdaki kemiklerde bulunur. Eksikliği yuksek oranlara vardığında diş ve sırtta ağrılar,kemiklerde zayıflama, catlama ve kolay kırılma gorulur. Vucuttaki kalsiyum miktarı sadece kemikler icin onemli değildir. Aynı zamanda vucuttaki butun fonksiyonlarda gorev alır.
Ozellikle vucuttaki demirin kullanımı ve alınan gıdaların hucre zarından gecebilmesi icin gerekli olan bir mineraldir. Stres,egzersiz yetersizliği,aspirin,mineral yağ,fazla yağ alımı ve diğer faktorler nedeniyle vucuttaki kalsiyum miktarı azalır.

BAKIR :
Karaciğerde depolanan onemli eser minerallerden biridir. Vucut dokusunun yeniden oluşması icin gerekli enzimlerin hayati komponentidir. Hemoglobine bağlı demirin korunması ve Vitamin C'nin kullanımı icin gereklidir. Beyin sinirlerimiz ve bağ dokusu icin bakır miktarı onemlidir.

KROM :
Vucuttaki basit şekerin parcalanmasında rol oynar. İnsulin oluşumuna, kandaki şeker ve kolesterol duzeyinin kontrolune yardım eder. Krom; vucuttaki enzim ve hormonlar icin cok onemlidir.

İYOD :
Tiroid bezlerinin iceriğinde yer alır. Tiroid ve tiroid kontrol mekanizmasında,zihinsel fonksiyonlarda,enerji ve kilo almada onemli bir rol oynar.

DEMİR :
Vucut icin gerekli esansiyel minerallerden biridir. Hemoglobin (kırmızı kan hucresi),miyoglobin (kas pigmenti) ve enzim uretimi icin gereklidir. Demir vucutta buyumeye yardım eder,yorgunluğa karşı ve hastalıklardan korunmada kullanılır. Demir ozellikle kadınlar icin daha onemlidir. Cunku kadınlar 1 ay icinde erkeklerin kaybettiklerinden 2 kat daha cok miktarda demir kaybederler. Bugun demir kadınlarda eksikliği en cok gorulen mineraldir. Ayrıca demir, vucuttaki B-grubu vitaminlerinin kullanımını arttırır.

MAGNEZYUM :
Sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlayan mineraldir. Sakinleşmeye yardımcı olduğu icin " Anti-stres Minerali " olarak bilinir. Magnezyum kandaki şekerin enerjiye donuşturulmesinde onemli bir rol alır. Bu hayati mineral vucudumuzun Vitamin C,kalsiyum,fosfor,sodyum ve potasyum'u daha etkili bir şekilde kullanabilmesi icin gereklidir. Magnezyum sağlıklı dişler ve sindirim sisteminin rahatlığı icin gereklidir.

MANGANEZ :
Magnezyum sinir sistemi, beyin ve kasların beslenmesi icin gereklidir. Vucudun tum dokularında bulunur. protein, yağ ve karbonhidratın kullanılabilir hale gelmesine yardımcı olan uyarıcı enzimleri aktive ederek calışır. Vitamin B-1 ve Kolinle birlikte calışarak sindirime yardımcı olur. Hem kadın hem de erkeklerde ureme sistemi icin cok onemlidir.

FOSFOR :
Sadece fizyolojik kimyasal reaksiyonlarda yer almakla kalmaz,aynı zamanda vucuttaki butun hucrelerde bulunur. Normal kemik ve diş yapısı,kalp duzeni ve normal bobrek fonksiyonları icin gereklidir. Vitamin D ve Kalsiyum; Fosfor'un işlevini surdurmesine yardımcı olur.



POTASYUM :
Hayati minerallerden biridir. Potasyum, sodyumla birlikte vucuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur ve gıdaların hucre icine gecişini sağlar. Potasyumun onemli gorevlerinden biri de sinir sistemindeki mesajları iletmesidir. Beyne oksijenin gonderilmesi beyin icin onemlidir. Her gun bu mineral vucutta kullanılır ve tekrar yeri doldurulur. Kalbimiz ve vucuttaki diğer kaslarımızın sağlıklı yapısını koruması potasyuma bağlıdır.

SELENYUM :
Vitamin E ile birlikte antioksidan ve hucre koruyucusu olarak calışır. Erken yaşlanma ve dokuların oksidasyon nedeniyle zarar gormesini engeller. Erkeklerin selenyuma kadınlardan daha cok ihtiyac duydukları duşunulur. Erkeklerde bulunan selenyumun yarısı ureme sisteminde bulunur. Selenyum dokuların elastikiyetinin korunması icin onemlidir.

SODYUM :
Bu mineral sinir ve kas fonksiyonlarının devamı icin cok onemlidir. Asıl gorevi sıvı pompalanmasını sağlamak ve gıdaların hucre zarından gecişini sağlamaktır. Bol miktarda sodyum yuksek kan basıncına katkıda bulunur.

KUKURT :
Sağlıklı sac,cilt ve tırnaklar icin gereklidir. Oksijen dengesinin muhafazasına yardımcı olur,bu da beyin fonksiyonları icin cok onemlidir. Sulfur aynı zamanda B-grubu vitaminlerinin işlevlerini yerine getirmesine ve karaciğerde safranın salgılanmasına yardımcı olur.

CİNKO :
Bu esansiyel mineral vucutta her şey icin gereklidir. Vucudun sağlıklı bir yapıda tutulması icin her şeyi harekete geciren bir kıvılcım gibi calışır. Vucuttaki pek cok fonksiyonda gorev alır. Her hucrede Cinko vardır. Zihinsel fonksiyonlarda, vucudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, kanın stabilizasyonunda, vucuttaki alkali dengesinin muhafazasında onemli roller ustlenir. Bu mineralin varlığına ihtiyac duyan organlar; kalp,beyin ve ureme sistemidir. Yemeklerin pişirilme yontemleri,stres, alkol alımı ve diğer faktorlerle vucuttaki cinko oranı azalır.



IV. Arı sutu : Royal Jelly yukarı

Arıların mucizevi urunu : Royal Jelly
İnsanı rahatlatır, guzelleştirir ve zinde tutar.

Arısutu; 5-15 gunluk yaştaki işci balarılarının, ana arıyı beslemek icin yutak altı bezlerinden salgıladıkları hammaddesi. Bin bir ciceğin balozu, cicek poleni ve balarılarının enzimlerinden oluşan sedef gorunumunde, ozgul ağırlığında, organik asit karakterinde, %100 naturel, olağanustu yuksek oranda hayati vitaminler, enzimler, mineraller, proteinler ve aminoasitler taşıyan yuksek besin değerli bir balarısı urunudur.
Dunyanın en ustun doğal gıdasıdır ve doğadaki butun doğal ilacların annesi sayılır. Balarısı ortalama 40 gun yaşar, Arısutuyle beslenen kralice arı ise 7 sene yaşar ve dunyanın en fazla yumurtlayan canlısı olarak gunde ortalama 3000 kez yumurtlar.

Royal Jelly 16 amino asidi, 12 vitamin ve fosfor, sulfur, bakır, demir, silisyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, manganez, cinko, İyot, selenyum gibi mineraller icerir.
Aynı zamanda kanser hucrelerinin uremelerini engelleyen karınca asidi Arısutunde yuksek oranda mevcuttur.

Arısutunun olağanustu faydaları Dunya Bilim adamlarınca onaylanmıştır. Arısutunun dunyadaki tum besinlerden, bitkilerden, ilaclardan, gıdalardan, vitaminlerden, otlardan vs. ayıran en buyuk ozelliği;
Her yaş insan vucudunda tepeden tırnağa vucuttaki butun hucreleri yeniler, besler, onarır, tamir eder, geliştirir, metabolizma dengesi kurar, tum hastalıkları yok eder, doğal, işlenmemiş vitamin verir, yaşlanma hızını keser, beyin-beden-direnc gucunu yuksek oranda artırır.


V. Sebze, meyve, bitkiler ve bunların onemleri yukarı

Meyve ve sebzelerin sağlıklı iceriği ile vucudun daha kuvvetli ve enerjik olmasını saglar.

Portakal

Direnc sistemini guclendirir ve bol vitamin C icerir

Marakuya

Ceşitli vitaminler, mineraller, kalsiyum, demir icerir

Limon

Kandaki kolesterini duşurur ve kanseri onler

Domates

Kanseri ve apandisiti onler

Havuc

Vitamin A, B1,B2 ve C icerir. Kanseri onleme ve durdurma ozelliğine sahip olduğuna sanılıyor.

Salatalık

Ceşitli vitaminler ve mineraller icerir. Kanı temizler . Kozmetik alanda da cok kullanılır.

Maydanoz

Demir ve vitamin C icerir. Bobreklerin duzenli calışmasını sağlar

Soğan

Bir cok rahatsızlıklara karsı etkilidir. Kanı inceltir ve mikrop oldurur.

Isırgan

Metabolizmanın genel calışmasını destekler ve bundan dolayı cilde faydalıdır.

VI. Vitaminler ve guzellik yukarı

Vitaminleri yeterli miktarda aldığınızda vucudunuz formunda olur.
Guzel bir cilt , parlak saclar , sağlam tırnaklar ve guzel bir beden icin vitamin şarttır.

- Vitamin A ve E sayesinde guzel bir cilt
- Vitamin C sayesinde diri bir vucut
- Vitamin B ve L-Carnitine sayesinde zinde ve formunda bir vucut
- Vitamin B5 ve Biotin sayesinde parlak saclar
- Vitamin A,B5,E ve Biotin sayesinde sağlam tırnaklar


VII. Ozet yukarı

Tekyonlu besleniş vucuda zarar verir, zira bir yandan bazı vitaminler aşırı
Dozda alınırken, diğer yandan hayatı onem taşıyan bazı vitaminler noksan.
Bu durumda ortaya cıkan sonuclar cok ceşitli olabilir. Basit yorgunluklardan
Tutunda ağır hastalıklara kadar yolu vardır.

Kimya Nobel odulu sahibi Linus Pauling demişki :
'Kim C-Vitaminini ve ceşitli diğer vitaminleri yeterli miktarda alıyorsa, hayatını tahminen 25 sene daha uzatır.'