Nezle olan erkekler ana kuzusu
15.10.2007 10:38 ( Kaynak : www.haberturk.com )
Bir şirketin yaptığı araştırmada, nezleye yakalanan erkeklerin ana kuzusu olduğu ortaya cıktı...
Nezle yılda en az iki kez karşımıza cıkıyor. Yapılan son araştırmaya gore Turkler nezleye yakalanınca hemen ana kuzusu oluyor. Ustelik bu hastalığın nedeni zannettiğimiz gibi uşutmek değil, basit bir virus! Prof. Dr. Deniz; "Stres ve klimalı ofisler bu hastalığa davetiye cıkartır" diyor..
BU DİZİYİ SİZE NEZLEYKEN HAZIRLADIM
Bu diziyi size surekli hapşırarak, bir-iki gun işten kendimi yatağa atarak hazırladım. Ve diziyi hazırlarken gordum ki, soğuk algınlığı denen bu hastalığa karşı hicbir şey bilmiyorum. Hastayken Turkiye'de yapılan en yeni nezle araştırmasını buldum. Veriler ilgincti; gordum ki, benim de doğru bildiklerim yanlışmış. Ben de ankete katılanlar gibi uşuttum zannediyorum ve camları kapatıyorum, ben de ana kuzusu olup annemin yanımda olmasını istiyorum, strese giriyorum. Sonra hem kendim hem sizin icin araştırdım, işin uzmanı doktorlar korunma ve tedavi yollarını gosterdiler. Diyetisyenleri aradım; bunyemizi bu hastalıklara karşı koruyacak monuleri verdiler. Uzmanlar hatalı bilgilerimizin hepsinin gercek yanıtlarını soylediler. Bu yazı dizisi sizi ve ailenizi bu kışın kabus hastalıklarından koruyacak...
Turk İmmunoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gunnur Deniz, soğuk algınlığıyla ilgili soruları yanıtladı:
* Soğuk algınlığına uşutmek mi neden olur?
Kesinlikle ilgisi yok. Nezle yani halk arasındaki adıyla soğuk algınlığının yaratıcısı viruslerdir ve bunların soğuk almakla, cereyanda kalmakla ilgisi yoktur. 250'den fazla soğuk algınlığı virus turu bulunmaktadır ve doğrudan temas yoluyla ya da oksurme, aksırma sonucunda havada asılı kalan damlacıklarla cevreye yayılır. Virus vucuda oncelikle burun olmak uzere gozlerden ve ağızdan da girebilir. Mukus ortamını seven, burun ve burun boşluğu gibi nemli ortamlarda coğalabilen virusler burun ve boğaz mukozasındaki hucreleri tahrip edebilir. Soğuk algınlığının kulucka donemi genellikle 2 gun surer ve hastalık aksırma, boğaz ağrısı, hafif burun akıntısı, baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gosterir.
KACAMAZSINIZ!
* Soğuk algınlığı mutlaka bulaşıcı mıdır?
Evet, soğuk algınlığı ozellikle ilk belirtilerin ortaya cıktığı 2-4 gunde oldukca bulaşıcıdır. Bu durum 3 haftaya kadar devam edebilir. Virusler en cok insandan insana temas veya havada asılı kalan damlacıklar icindeki viruslerin solunması ile bulaşır. Yani bulaşıcılığından korunmanız cok zordur. Ancak soğuk algınlığı virusu; kalem, kitap, fincan uzerinde bile birkac saat boyunca yaşayabilir. Dolayısıyla, enfekte birine ait nesneleri kullanan kişilere de virus bulaşabilir.
KALABALIĞI SEVİYOR
* Soğuk algınlığına uşumek neden olmuyorsa neden ozellikle soğuk mevsimlerde ortaya cıkar?
Soğuk algınlığı en sık kış mevsiminde gorulur fakat tekrar ediyorum soğuk doğrudan hastalığın sebebi değildir. Soğuk algınlığı virusu aslında hep havadadır. Ancak kışın okul, ofis, toplu ulaşım aracları, kreş gibi kapalı ortamlarda aynı havayı teneffus etmek, daha cok toplu halde yaşanması ve soğuğun bağışıklık sistemini zayıflatması viruslerin hızla coğalmasına neden olur.
* Soğuk algınlığını tetikleyen etkenler nelerdir?
Hava sıcaklığındaki değişimler, soğuk, kış ayları, kışın kapalı ortamlarda bulunulması, ıslak sac, hatta stres bile en onemli etkenler arasındadır. Uzun mesafeli ucak yolculukları virusun rahatlıkla yayılmasını sağlar. Klimalar da onemli risk faktorleri arasındadır; havadaki nemi aldıkları icin burundaki koruyucu mukoza ortamını kurutur ve enfeksiyona yatkın hale getirirler. Bu nedenle kışın kapalı ortamlarda bulunulması, ıslak sac, hatta stres bile en onemli etkenler arasındadır. Uzun mesafeli ucak yolculukları virusun rahatlıkla yayılmasını sağlar. Klimalar da onemli risk faktorleri arasındadır; havadaki nemi aldıkları icin burundaki koruyucu mukoza ortamını kurutur ve enfeksiyona yatkın hale getirirler. Bu nedenle kışın bile sık sık camları acmanızı oneririm.
Nezle olan erkekler ana kuzusu
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Nezle olan erkekler ana kuzusu