San Francisco’nun Concord bolgesinde uc yıldır calışmalarını surduren Dogs for Diabetics (Diyabetliler icin Kopekler) Derneği, şeker hastalarında ciddi bir tehlike oluşturan hipoglisemi yani kan şekeri duşukluğu yaşandığında kopeklerin bunun kokusunu alabildiğini acıkladı. Dahası dernekteki gonullu doktorlar, bilim adamları, veterinerler ve kopek eğitmenleri hep birlikte kopeklerin bu ozelliğini insanların yararına kullanabilmek icin yoğun bir kopek eğitim programı da yurutuyor. Sahibinin kan şekeri duştuğunde onu anında uyaracak ‘diyabetlilere ozel’ kopekler yetiştiriliyor. Kendisi de bir şeker hastası olan ve adli tıp laboratuvar uzmanı olarak calışan dernek kurucusu Mark Ruefenacht, kan şekeri duştuğu anda vucut kimyasında meydana gelen değişim sonucu bir koku salgılandığını soyluyor: “Bu kokuyu insanların fark etmesi mumkun değil. Ancak mukemmel bir koku alma duyusuna sahip olan kopekler uyuyor olsalar bile bu kokuyu hemen fark edebiliyorlar. Cunku onlar icin bu koku sucuk kokusu kadar belirgin” diyor ve kopeklerin kokuyu fark etmekte yuzde 90 başarılı olduğunu da ekliyor.
Dernek şimdiden coğu Labrador cinsi 20 kopeğin eğitimini tamamlayıp diyabetlilerin koruyucu meleği olarak gorevlendirmiş.
Bunlardan biri olan 2,5 yaşındaki Tahiti’yi evine alan 34 yaşındaki şeker hastası Sara Outer “Dort aydır birlikteyiz. Bazı geceler yatağa atlayıp ısrarla yuzumu yalayarak beni uyandırıyor. Ve kan şekerimin ciddi bicimde duşmuş olduğunu fark ediyorum” diyor ve ekliyor: “Boyle guvenilir bir yardımcım olması beni rahatlatıyor.”
Kopeklerden Şeker Hastalarına Yardım
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kopeklerden Şeker Hastalarına Yardım