Anneler, kızlar, kız kardeşler, hala ve teyzeler, arkadaşlar vs.

Kasım ayında , nadir rastlanan bir ceşit meme kanseri bulundu. Bir bayanın goğsunde bir isiilik gelişti. Doktoru mamagrofisi temiz olduğu icin antibiyotikle enfeksiyonu tedavi etti. İki kontrolden sonra isilik kotuye gitmeye başladı. Doktoru bir mamografi daha istedi. Bu sefer bir kitle gorunuyordu. Biyopside hızlı buyuyen habis ur bulundu.Buyumesini geri cekmek amacıyla kemoterapi başladı, sonra mastectomy yapıldı, kemoterapi tamamlandı ve radyasyon tedavisi yapıldı. Şiddetli tedavinin yaklaşık dokuz ayından sonra bayan temiz bir sağlık listesi verdi. Yaşamının bir yılının her gunu onunla doldu . Sonra kanser karaciğer bolgesine geri dondu . Dort tedavi aldı ve kaliteli bir hayat istediğine karar verdi , kemoterapinin daha sonradan ortaya cıkan etkisini yaşamak istemiyordu. Beş buyuk ayı vardı ve son gununu en ince ayrıntısına kadar planladı. Morfine ihtiyac duyduğu birkac gunden sonra oldu. Her yerdeki kadınlara dağıtılsın diye bu mesajı bıraktı :

KADINLAR, LUTFEN NORMAL OLMAYAN HERHANGİ BİR ŞEY KARŞISINDA DİKKATLİ OLUN VE MUMKUN OLDUĞU KADAR CABUK YARDIM ALMAK İCİNDE KARARLI VE İNATCI OLUN ..

Paget Hastalığı : Bu nadir tipte bir meme kanseri ve memenin dış ceperinde , meme ucunda ve haresinde isilik gibi gorunuyor , daha sonra dış kenarı kabuklu bir yara haline geliyor . Meme kanserinden hic şuphe duymadım ama kanserdi. Meme ucum bana hic değişik gelmiyordu fakat isilik beni rahatsız etti, bu nedenle doktora gittim. Ara sıra kaşındı ve ağrıdı fakat bunların dışında beni rahatsız etmedi. Sadece cirkin ve sıkıntı vericiydi, doktorum ve dermatolog tarafından daha once deri yangısı icin verilen butun kremlerle temizlenemedi . Biraz endişeli gorunuyorlardı fakat kanser olabileceği konusunda beni uyarmadılar.

Şimdilik, dışarıdaki pek cok kadının meme ucundaki yada cevresindeki bir isiliğin yada yaranın kanser olabileceğini bildiğini sanmıyorum. Benimki meme haresinde tek bir kırmızı sivilce olarak başladı. Meme ucunun Paget hastalığında problemin en buyuğu semptomların zararsız gorunmesi. Coğunlukla deri iltihabı veya enfeksiyonu olduğunu duşunduruyor, en onemli talihsizlik ortaya cıkartma ve bakımında gecikme.

SEMPTOMLAR NELER

Meme ucunda kaşıntıya ve yanmaya neden olan surekli kırmızılık, akıntı ve kabuk bağlaması. ( Benim durumumda , ben fark edene kadar cok fazla kaşıntı ve akıntı yoktu, fakat bir tarafta dış kenarda kabuk vardı. ) Meme ucunda iyileşmeyecek bir yara. ( Benimki meme haresi uzerinde idi.)

Genellikle sadece bir meme ucu etkileniyor. Nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz fiziksel olarak muayene etmeli ve iki memeninde mamografisini acil olarak cektirmenizi istemeli. Kırmızılık, akıntı ve kabuk deri iltihaplanmasına cok benziyorsa bile, eğer yara tek memenizde ise doktorunuz kanserden şuphelenmeli. Neler olduğundan emin olmak icin doktorunuz yaradan biyopsi almalı.

Bu mesaj ciddiye alınmalı ve mumkun olduğu kadar cok sayıda akrabanız ve arkadaşlarınıza gec meliki birinin hayatını koruyabilmeli.

Benim meme kanserim, buyuk dozlarda kemoterapi aldıktan, 28 kez radyasyon tedavisi olduktan ve Tamaxofin aldıktan sonra yayıldı ve kemiklerimi sardı. Eğer başlangıcta meme kanseri teşhisi konulsaydı belki yayılmayacaktı...

Bu o kadar uzucu ki, kadınlar Paget Hastalığının farkında değiller. Biz diğerlerini bu mail ile hastalığın ve potansiyel tehlikesinin farkına vardırabiliriz, her yerdeki kadınlara yardım edebiliriz.