İlkbaharla birlikte vatandaşların evlerini yenilemek icin yaptıkları boyanın, evlerde yeterli korunma sağlanmaması durumunda astım, deri ve alerjik hastalıklara yol actığı belirtildi.
Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, AA muhabirine yaptığı acıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşların yaşadığı alanları yenilediğini, bakımdan gecirdiğini soyledi.
Akbaba, ozellikle bu donemde yapılan boya badana işlemlerinde sıcağın da etkisiyle kimyasal ucucuların kişilerde hastalıklara neden olduğunu vurguladı.
Boya uygulamasında dikkat edilmesi gereken bazı sağlık kuralları bulunduğuna işaret eden Akbaba, ozellikle cocuklu ailelerin dikkatli davranması gerektiğini bildirdi.
Bunyeleri daha zayıf olan hamileler ile cocukların boyadaki kimyasal maddelerden cok cabuk etkilenebildiğini ifade eden Akbaba, şunları kaydetti:
''Cocuklar ile hamilelerin boya kurumadan ve kokusu tamamen gitmeden ev ortamında kalmaması gerekir. Su ile inceltilen boyalar diğerlerine oranla insan sağlığı icin fazla problem teşkil etmezler. Ancak, sentetik boyalar ve tinerler kullanırken buharlaştığı icin havadaki oksijen azalacağından solunum problemleri ortaya cıkabilir. Kurşunsuz, aromasız urunleri tercih edilmeli. Ozellikle kalitesiz boyalardaki kimyasal karışımlar ciğerlerde ciddi tehlikeler yaratabilir. Her boyadaki kimyasalların icinde değişik tur etken maddeler bulunuyor. Buna gore de karşılaşılabilecek hastalıklar değişiklik gosteriyor. Ozellikle astım, deri ve alerjik hastalıklar başgosterebilir. Boya sırasında ev iyice havalandırılmalıdır. Kimyasal koku uzunca sure teneffus edilmemeli.''
-ELLERİ TİNERLE TEMİZLEMEYİN-
Akbaba, boya yapanların da dikkat etmesi gereken hususlar bulunduğunu, ozellikle calışma yapacak kişilerin eldiven ve maske kullanmasının hayati onem taşıdığını soyledi.
Boyaya başlamadan once ellerin koruyucu bir kremle nemlendirilmesi gerektiğini anlatan Akbaba, ''Bu, boya işleminin ardından kolay temizlik yapılmasını sağlar. Sıkca yapılan hatalardan biri de boyadan sonra ellerin tinerle temizlenmesi. Bu hem ciğerlerde hem de deride problemlere yol acabilir. Ayrıca, tiner derideki koruyucu yağ tabakasının yok olmasına ve bunun sonucunda catlamalar oluşmasına neden olur'' dedi.
Akbaba, boya sırasında sıcramalar olabileceğini, bu nedenle gozlerin bol sabunlu su ile yıkanması gerektiğini de belirtti.
(alıntıdır)
Boya; Astım ve Deri Hastalıklarına Yol Acıyor
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Boya; Astım ve Deri Hastalıklarına Yol Acıyor