BEYİN SAGLIGI ICIN NELER YAPABILIRIZ?
Annem 76 yaşında vefat etmeden yaklaşık 2 sene once cevresinden kopmaya başlamıştı... Son gunlerinde ise beni dahi zor tanıyabiliyordu. Teşhis konamamıştı o zaman... Seker hastalığına bağlanmıştı olay! Ancak aradan bir kac yıl gecip 'Alzheimer's' keşfolunup, semptomları yazılınca, anlamıştım ki, rahmetlinin vefat sebebi de buydu! Altmışına merdiven dayamış bir yaşlı olarak dune baktığımda... Biz cocukken, evde bakir kaplarda pişerdi yemekler... Arada bir kapı onunden gecen 'kalayci'lar, bakir kapları kalaylardı. Yemekler de bu kalaylanmış kaplarda pişerdi. Sonra birden aluminyum furyası cıktı! Herkes bakir kaplarını satıp evi aluminyum kaplarla doldurmaya başladı... Buyuk kolaylıktı. Hafifti, ucuzdu, kalaylanma derdi yoktu! Yıllar yılı aluminyum kaplarda pişmiş yemeklerle beslendi beyinlerimiz! Derken celik kaplar, teflon tencerele r cıktı yakın yyllarda, bizler mezara bir karış yaklaştığımızda... Ve atıldı ortaya bir yeni kesif! 'Alzheimer'e', yani ALUMINYUM hastalığı!
Bu hastalığa yakalananların beyin hucrelerinde normalin 4 katına kadar aluminyum fazlalığı tespit oldu 1989 da... Ozellikle, beynin hafızayla alÂkalı hippocampus bolgesindeki hucrelerde bu birikim cok fazla olarak bulundu. İnsanların farkında olmadan gıda ve diğer yollarla aldıkları fazla aluminyum beyni iflasa surukluyordu... İsimleri, yerleri, kişileri hatırlamaz hÂle getiriyordu 'ALZHEIMER's hastalığı. Insan ister fakir bir copcu, ister başbakan olsun! —Ve bunda, kullanılan aluminyum kapların etkisi cok buyuk!
—Yapılan araştırmalara gore, normal kapta pişen domatesteki aluminyum oranı, alimunyum kapta piştiğinde yuzde yuze yakin artıyordu. Simdi aluminyum tencereler kullanilmyor pek ama tehlike gecti mi? Bu defa en basta aluminyum 'kutu'larda saklanan, icilen konserve ve meşrubat turu gıdalar cıktı karsımıza! —Bunlar yani sıra vucuda alınan bazı ilaclara da dikkat edilmeli sanırım! —MeselÂ, stresli toplumlar surekli mide yanmalaryna karşı antiasit almaya başladılar... Ki alınan antiasit hap veya şurupların pek coğunda yoğun miktarda aluminyum hydroxid ve aluminyum tuzları bulunmakta! Yani sıra ishal kesici (antidiarrheal) haplar dahi aluminyumlu maddeler ihtiva etmekte. Bir kısım ağrı kesici aspirinler, kepek olmasını onleyici bazı şampuanlar, bazı deodorantlar, hep beynimizin belÂsı aluminyumu ihtiva etmekte... Bilmem aluminyumlu nesnelerden uzak durmamyz gerektiğini yeterince anlatabildim mi? Yani sıra kesinlikle LIGHT ve DIET yazan yenecek ve iceceklerden uzak durmak gerekiyor... Rafine beyaz seker, beyni 'turn-OFF' yapan (calışmasını durduran) madde olarak adlandyrylyyor. Tadlandiricilarin her turunden uzak durmak gerek...
—Ya beyne yararlı ne alabiliriz? —USA'daki benim ulaşabildiğim verilere gore... Normal, sağlıklı, orta yas biri icin. Royal Jelly, fresh olacak, softgel (kapsul-toz olmayacak)... Gunde 500 mg. 50 yas ustu icin 1000 mg olabilir 2 defada sabah ve aksam uzeri saat 17–18 gibi ac karnyna. Ginko Biloba... gunde en az iki defa; 60 mg... Softgel olursa daha iyi... Veya kapsul... Ginseng... 500–1000 mg'lyk, bir veya iki defada. (Yuksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmiyor.) Coenzym Q10... 30 mg, gunde 2 tane. DHEA...25mg gunluk... Melatonin 2–3 mg'lyk. Yatmadan 2 saat once. Kalsiyum ve Magnezyum... 1000 mg, gunluk yatmadan once... Ayrıca kapsamlı bir multivitamin-multimineral kompleksi... İmkÂnı olanlar bunları değerlendirebilirse... Peki ya imkÂnı olmayanlar? —Hic olmazsa aluminyumdan uzak du rsunlar! BAL yemeğe gayret etsinler sabah aksam birer yemek kaşığı yemekten 20 dakika once...
ALINTIDIR...
F Prof. Dr. Turan GUVEN Gazi Universitesi Gazi Eğitim Fakultesi Biyoloji ABD Oğretim Uyesi
Beyin Sagligi (muhakkak okuyun)
Sağlık0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Beyin Sagligi (muhakkak okuyun)