Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Ozlu, kış aylarında salgınlar yapan soğuk algınlığı, grip gibi viral solunum sistemi enfeksiyonlarının, bronşitli hastalarda normal kişilere gore daha ağır gectiğini ve astım, KOAH ve bronşektazi hastalarında ataklara neden olabildiğini soyledi

Ozlu, kış mevsiminin kendini hissettirdiğini, bircok ilde kar, don ve fırtınanın hayatı zorlaştırdığını belirtti.

Kış koşullarında ulaşım, barınma, ısınmanın gucleşmesinin yanı sıra mevsime ozgu ceşitli hastalıklar ve salgınların başladığını ifade eden Ozlu, “Ama ozellikle yaşlılar ve sureğen hastalığı olanların işi daha zor. Bu riskli grupların başında astım, bronşektazi (bronş genişlemesi) ve Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi muzmin bronş hastalıklarına yakalanmış kişiler geliyor. Cunku yağışlı, sisli, soğuk havalar, bu hastalarda şikayetleri artırmaktadır” dedi.

Ozlu, kışın soba ve kaloriferlerin yanmasıyla bacalardan ortama dağılan dumana bağlı hava kirliliğinin, bronşitli hastalarda krizlere neden olabildiğine dikkati cekerek, ozellikle hava kirliliğinin yaşandığı donemlerde bronşit hastalarının hekim ve acil servis başvurularının arttığının bilindiğini soyledi.

Soğuk, yağış nedeniyle ev ici, iş yeri gibi kapalı mekanlarda daha cok zaman gecirildiğini, buna bağlı olarak kapalı alanlarda icilen sigara ve ısınma amaclı yakıtların neden olduğu oda havası kirliliğinin, hastalığın kontrolunu zorlaştırdığına işaret eden Ozlu, oda havası kirleticilerinin, astım ve KOAH hastalarında krizleri tetikleyen onemli faktorler arasında olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Ozlu, soğuk havalarda sıklığı artan nezle, sinuzit gibi ust solunum yolu enfeksiyonlarından oturu burun tıkanıklığı oluştuğunu belirterek, şunları soyledi:

“Bu hastaların, burun yerine ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalmaları ise, hava yollarının ısı ve nemini duşurmekte ve ozellikle geceleri tıkanmalar, nefes darlığı ve astım nobetleri ortaya cıkmaktadır. Yine, soba veya kalorifer nedeniyle ev ici ortamın nem oranının cok duşmesi, ozellikle uyurken ağızdan nefes alıp veren hastalarda hava yollarını kurutmakta ve gece oksuruk, nefes darlığı gibi yakınmalara neden olmaktadır. Solunan havadaki ısı ve nemin duşuk olması, astımlı hastaların hava yollarını tahriş ederek, krizleri başlatabilmektedir.”
Kış aylarında salgınlar yapan soğuk algınlığı, grip gibi viral solunum sistemi enfeksiyonlarının, bronşitli hastalarda normal kişilere gore daha ağır gectiğini ve astım, KOAH ve bronşektazi hastalarında ataklara neden olabildiğini ifade eden Ozlu, “Tum bu faktorlerin bir araya gelmesiyle kış aylarında bronşitli hastaların coğunun sorunları artmakta ve almakta oldukları tedavi yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle bronşitli hastaların bahsi gecen olumsuz koşullardan mumkun olduğunca kendilerini korumaları gerekmektedir” diye konuştu.
Ozlu, kapalı ortamlarda sigara icilmemesi, odaların sık sık havalandırılması, soba kullanılıyorsa boru ve bacaların temizlenip iyi drenaj sağlanması, gece oda havasının nemlendirilmesi gerektiğini belirterek, grip salgınlarında olabildiğince kalabalıklarla temastan kacınılması ve kirli havalarda zorunlu olmadıkca dışarıya cıkılmaması gerektiğini vurguladı:1no2:

Ozlu, bu tedbirlere rağmen durumlarında her zamankinden farklı olarak kotuleşme hisseden hastaların hekimlerine başvurmaları ve tedavilerinin guncelleştirilmesi gerektiğini soyledi:enbuyukkk::enbuyukkk: