Video oyunlarındaki şiddet merhamet duygularını oluduruyor. Bir grup oğrenciye şiddet, bir grup oğrenciye şiddet icermeyen oyun oynatıldıktan sonra yaralı bir insan gosterildi. Ve bakın ne oldu?

ABD'de yapılan bir araştırmaya gore, şiddet dolu video oyunları ve filmler, başkalarının acılarına karşı duyarsızlaştırıyor.

Psychological Science dergisinde yayımlanan ve Michigan ile Iowa Eyalet Universitesi tarafından yapılan araştırma, şiddet icerikli film ve video oyunlarının, başkalarını duşunme duygusunu acıkca azalttığını ortaya koydu.

Araştırmada iki gruba ayrılan 320 universite oğrencisinden ilk denek grubu 20 dakika sureyle şiddet icerikli video oyunu oynarken, diğer grup icinde şiddet bulunmayan oyunlar oynadı. Bir sure sonra denekler yalnızca gurultulerin duydukları şiddetli bir kavgaya tanıklık ettiler. Ardından da kavgada yaralanan ve acıdan inlerken aksayarak yuruyen bir kişiyi gordu.

Araştırmacılar, şiddet oyunları oynayanların kavgada yaralanan bu kişiye yardım etmekte cok gec kaldıklarını tespit etti. Şiddet oyunu oynamayan grup 16 saniyede yardım ederken, diğer grup ancak 73 saniyede yardım etmeyi duşunebildi. Hatta şiddet oyunu oynayanların bazıları kavgayı bile fark etmedi.

İkinci araştırmada da, 162 oğrencinin, kalcasından sakat bir kadının koltuk değneklerini duşurduğunde verdikleri sınandı.

Deneklerin yarısına filmin şiddet dolu sahnesi izletilirken, diğer grup bu sahne izletilmeden salondan cıkarıldı.

Şiddet sahnesini izleyenler, genc kadına koltuk değneklerini yerden alıp vermek icin diğer gruba oranla yuzde 26 daha fazla zaman harcadı.

Uzmanlara gore, şiddet icerikli film, video oyunu gibi gorsellere maruz kalmak, kısa sure sonra gercek bir şiddet sahnesi gorulduğunde, kalp ritminin ve cildin elektrik iletkenliğinin duşmesine yol acan bir fizyolojik dengesizliğine neden oluyor.

(aa)