Zorlanma, kas yırtılmasıyla oluşan şişme ve rahatsızlık durumudur. Burkulma bundan daha ciddi bir durumdur cunku burkulmada eklem ve eklemi cevreleyen ekı em bagları da işin icine girer. Burkulmanın belirtileri şişme, agrı ve hareket kısltlılıgıdır.
Zorlanma ve burkulma icin hemen hemen aynı tedavi uygulanır:
* Şişlik gecinceye kadar incinen alanın tekrar zorlanmasını onleyin. Daha fazla zarar vermemek icin masaj uygulamayın.
* ıncinen bolgeye soguk paketleri ya da havlu veya bez icine sardıgınız buz ile soguk uygulama yapın. Bu agrıyı azaıtacak ve enflamasyonu kontrol altına alacaktır.
* ıncinmiş bolgeye nazikce baskı uygulayan bir bandaj yapabilirsiniz. Bu destek saglayacak ve enflamasyonu azaltacaktır.
* ıncinen bolgeyi yukseltip destekleyerek şişligin azalmasına yardımcı olun.
Ciddi kanarnalar, yanıklar ve hatta korku, bir şoka sebep olabilir. Şoku, cildin soguk, nemli ve oldukca soluk bir renk almasıyla tanırsınız. Cocuk aynı zamanda hem titreyip hem de terleyebilir. Buna, hızlı solunum, sersemlik ve muhtemelen kusma da eşlik edebilir. Şok genellikle buyuk bir kazadan sonra olur, bu sebeple bu belirtiler gorunmese bile, tum buyuk kazalardan sonra şok acısından bir degerlendirme yapılmalıdır. lleri dummlarda şok, olumcul olabilir.
Bu sebeple ciddiye alınmalı ve derhal mudahale edilmelidir.
* Cocugu bir yanı uzerine yatırın ve solunumunun engellenmemesine dikkat edin.
* Boynunda, gogsunde ya da belinde bu bolgeleri sıkıştıran bir giysi varsa cıkartın, sonra uzerine bir battaniye ya da ceket ortun ama onun cok fazla ısınmasına sebep olmayın.
* Tıbbi yardım gelene kadar yanında kalın ve onu sakinleştirmeye calışın.
Bebeklerde ilk yardım
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bebeklerde ilk yardım