Kok hucrede muthiş gelişme !
İngiltere’de bir grup bilim adamı kok hucrelerden kalp kapakcığı yapmayı başardı.02 Nisan 2007 11:20

İngiltere’de Harefield hastanesinden bir grup bilim adamı kok hucrelerden kalp kapakcığı yapmayı başardı. Kalp hastalıklarının tedavisinde cığır acması beklenen yontemin, 3 yıl icinde yuzbinlerce insana şifa vermesi bekleniyor.

Dunyaca tanınmış kalp cerrahlarından oluşan İngiliz ekip, tıpta bir ilke imza attı. Kemik iliğinden alınan kok hucreleri kolajenden yapılma doku iskeletlerinin icine yerleştiren Dr. Magdi Yacoub ve ekibi, 3 santimetre genişliğinde kalp kapakcıkları yapmayı başardı.

Kalp kapakcıklarının, yıl sonuna kadar koyun ya da domuzlarda denenmesi planlanıyor. Beklendiği gibi başarı sağlanırsa, kapakcıkların 3 ila 5 yıl arasında yuzbinlerce insanın tedavisinde kullanılması ongoruluyor. Bilimadamları, 10 yıl icinde kok hucrelerden butun bir insan kalbinin yapılmasının da cok uzak bir ihtimal olmadığını duşunuyor.

Daha once kalp kapakcığı rahatsızlıkları suni kalp kapakları ile giderilmeye calışılıyordu. Bu sayede hastaların hayatı kurtarılsa da suni kapakcıklar yaşayan dokuların pek cok işlevini yerine getiremediğinden, hastalar omur boyu ilaca mahkum oluyor ya da cocuk yaştaki hastalar buyudukce kalp kapakcıklarının da yenileri ile değiştirilmesi gerekiyordu.

Bilim adamları daha once de amniyo sıvısından aldıkları kok hucrelerden kalp kapakcığı geliştirmeyi başarmıştı.

Araştırmacılar başarılarını yapay kalp geliştirmenin ilk buyuk adımı olarak gorduklerini belirtti.

Kalp-damar sistemi rahatsızlıkları sadece 2005’te 15 milyon kişinin yaşamına mal oldu. Tahminler 2010 yılına kadar tum dunyada yaklaşık 600 bin kişinin kalp kapakcığı nakline ihtiyac duyacağını gosteriyor.