Erkeklere de HPV aşısı
Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen HPV aşısı kız cocuklarından sonra 9 - 15 yaş arası erkek cocuklara ve ergenlere de yapılmaya başlandı
Rahim ağzı kanserine yol acan HPV virusunun, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu goruşu giderek yaygınlaşıyor. Hatta bu nedenle Avustralya�da kız cocuklarına uygulandığı gibi erkek cocuklarına da HPV aşısı yapılmaya başlandı.
HPV, kanser dışında hem kadınlarda hem de erkeklerde genital bolgedeki siğiller gibi pek cok şikÂyete neden oluyor. Genellikle erkeklerin taşıyıcı olduğunu ve bu nedenle korunmasının da kadınlar kadar onemli olduğuna işaret eden Dermatolog Dr. Ahmet Gunay, sorularımızı yanıtladı. Erkeklere de HPV aşısı yapılması gerekliliği nereden doğdu?
Erkek genellikle taşıyıcı oluyor. Bu nedenle erkeklerin korunması kadınlardan cok daha onemli.
HPV erkekte de nadir gorulen bir kanser turu olsa da penis kanserine yol actığı konusunda bazı soylemler var.
Avustralya�da aşıyla ilgili erkekler uzerinde yapılan calışmalarda 9 - 15 yaş arasında son derece başarılı sonuclar alınmış. Erkeklerde ne gibi belirtilere yol acıyor?
HPV, belirti olarak kucucuk siğillerle kendini gosteriyor. Bu siğiller iceride de dışarıda da olabiliyor. Hem kadında hem de erkekte goruluyor. Bunları elektrokoter ya da lazer yardımıyla yakabiliyoruz.
Prezervatif HPV�de tam koruma sağlamıyor. Bu nedenle sadece peniste değil genital bolgede de pek cok siğil goruluyor. Hatta bu siğiller karına doğru yayılabiliyor. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan prezervatif, HPV�de tam koruyucu değil. Zaten HPV, sadece cinsel sıvılarla değil deriden de bulaşabiliyor. HPV�nin bulaşma riskini artıran faktorler nelerdir?
HPV�nin bulaşmasını kolaylaştıran sebeplerin başında poligami yani cok eşlilik geliyor. Erken yaşta cinselliğe başlamak da bu tur kanserlerin hazırlayıcı nedenlerinden bir tanesi. Aşının erkeklerde de hastalığa yakalanmadan yani HPV bulaşmadan mı yapılması gerekiyor?
Hastalığa yakalanmış olanların en azından nukslerini, yani enfeksiyon ve belirtilerin tekrarını onlemek acısından aşının yararı gorulmuş. ABD�de hem erkeklerde hem de kadınlarda yapılan bu tur bir calışma var şu anda. Virusun bulaştığı kişilerde de bu aşı belki yapılabilecek. Erkek hastalarda virus nasıl tespit ediliyor?
Erkeklerde penis sızıntı materyalinde bakılıyor. Oncelikle virusun tipini saptamak icin tipleme istiyoruz. Onun icin ortaya cıkan siğillerden birini alıyoruz. Kansere sebep olan dort tipe bakıyoruz.
Yakın bir sure sonra kadınlarda ve erkeklerde idrarda bakılmaya başlanacak. Hatta bazı yerlerde başlandı. Siz aşıyı hangi yaş grubuna uyguluyorsunuz?
Bana daha cok genc yaştaki erkekler başvuruyor. 15 - 16 yaşından başlayıp 45 - 50 yaş grubuna kadarki geniş bir grupta HPV enfeksiyonuna bağlı şikÂyetleri goruyorum.
Şu anda aşıyı, henuz cinsel ilişkiye girmemiş, 9 - 15 yaş arasındaki erkek cocuklarına yapıyorum. Bunlar hastalıkla tanışmayan kişiler. Ama HPV virusuyle tanışan kişilere de yapmaya başlayacağım. Hastayı aydınlattıktan ve bunun neden yapılması gerektiğini soyledikten sonra hasta kabul ederse yapmayı duşunuyorum. Peki bu cocuklar aşı ve HPV hakkında bilgilendiriliyor mu?
Aileler bilerek ve isteyerek cocuklarını getiriyorlar. Cocuk da ne aşısı olduğunu biliyor. Cinsel konularda bilincli bir nesil yetiştirilmesi acısından da olumlu bu.
Avustralya�da erkek cocuklarında yapılmaya başlandı. Amerika�da cok uluslu yapılan ve 4 bin kişiyi kapsayan bir calışma var. Bunun bitmesini bekliyorum. Aşı kac yıl sureyle koruyor?
ABD, beş yılda bir yapılması gerektiğini soyluyor ama benim inancım, omur boyu koruduğu yonunde. HPV enfeksiyonu hakkında
HPV�nin 100�den fazla turu var. Bunların coğu nispeten zararsız. Fark edilebilir herhangi bir belirtiye yol acmadan kendiliğinden yok olurlar. Bunlardan yaklaşık 30 tip, kadın ve erkek genital bolgelerinde enfeksiyona neden olur. Tum dunyada 630 milyon kişinin HPV ile enfekte olduğu tahmin ediliyor. Coğu HPV enfeksiyonu, vucudun doğal bağışıklık yanıtı sayesinde ilk 1 - 2 yıl icinde yok oluyor. Coğu HPV enfeksiyonu, herhangi bir işaret veya belirti gostermiyor. Hicbir belirti (siğil ya da benzeri gozle gorulebilen işaret) gorulmediği halde de virus başkalarına gecebiliyor. HPV enfeksiyonlarını tedavi etmek uzere, bilinen bir anti-viral tedavi bulunmuyor. HPV 16 ve 18 tiplerinin, tum dunyadaki rahim ağzı kanseri vakalarının yuzde 70�ine neden olduğu tahmin ediliyor.
15 Ağustos 2007 Carşamba
Ayşegul Aydoğan Atakan
Erkeklere de HPV aşısı
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Erkeklere de HPV aşısı