Domuz gribinin olumcul olmasının en onemli nedeni, hastayı birkac saat icinde bile solunum yetmezliğine goturmesidir.

Bu nedenle domuz gribine karşı alınacak en onemli tedbir, akciğerlerin guclendirilmesidir. Cunku guclu akciğerler bu hastalık ile daha kolay savaşmakta ve kolay kolay da yenilmemektedir.

Memorial Hastanesi Goğus Hastalıkları Bolumu’nden Uz. Dr. Fusun Soysal, domuz gribine karşı guclu akciğerlere sahip olmanın yollarını anlattı.

Domuz gribi ve mevsimsel grip arasındaki farkı ayırt etmek giderek gucleşiyor. Domuz gribi mevsimsel grip ile aynı belirtileri gosterse de, vucuda girip gucsuz bir bağışıklık sistemi ile karşılaştığında once solunum hucrelerinde hasar oluşturuyor, sonra da hastayı solunum yetmezliğine goturerek olumune sebep oluyor.

Domuz gribi virusu aynı zamanda vucudun bağışıklık sistemini de uyarıyor ve iltihaplanma yapan bircok kimyasal madde uretilmesine neden oluyor. Bu kimyasal maddeler de zaten hasarlı solunum sistemine ulaşınca, solunum yolları tıkanıyor, vucuda oksijen alınamaz oluyor ve solunum yetmezliği gelişiyor.

Akciğerleri Gucsuz Kişiler Domuz Gribine Direnemiyor

Gripte, hastalığı en kısa surede ve en kolay şekilde atlatmak icin onemli olan cok guclu bir bağışıklık sistemidir. Bunun en onemli gostergelerinden biri de guclu akciğerlerdir. Her grip salgınında direnci duşuk kişiler, akciğer enfeksiyonları gecirmektedir. Boyle kişiler icin, virus kuvvetli vucut direnci duşuk olunca hastalık ağır bir tabloda seyretmektedir. Vucut direnci yuksek olanlar zaturre olmadan hastalığı atlatabildiği halde bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler akciğer enfeksiyonlarına yakalanarak, hayatını kaybetmektedir.

Kronik Hastalıkları Olanlar Dikkat!

Domuz gribi virusu, mevsimsel gribe gore cok daha direnclidir. Grip ve domuz gribi solunum yolu ile bulaşan hastalıklar olduğundan mikroplar havayolu ile alındığında direkt olarak akciğerleri tutar. Burun ve geniz akıntısı da olduğu zaman akciğerler cok cabuk etkilenir ve bronşlar iltihaplanır. Akciğer hastalıklarının hepsi genelde duşuk direncli olan kişileri yakalar. Bobrek hastaları, karaciğer hastaları, iki yaşın altındaki cocuklar, 65 yaş ustu kişiler, şeker ve kalp hastaları ile astım, bronşit, KOAH gibi kronik akciğer hastalar ile daha once tuberkuloz olup akciğerleri zarar gormuş kişiler domuz gribine yakalanma riski acısından yuksek risklidir. Bu hastalıklara stres faktoru de eklendiğinde hastalık boyle kişileri cok kısa surede olume goturur.

Ateş Ve Oksuruk Varsa Hemen Doktora Gidin!

Domuz gribi virusu ilaca dayanıklı ve antibiyotiklere yanıt vermeyen ozelliğe sahiptir. Burun akıntısı, geniz akıntısı, ateş ve oksuruk ortaya cıktığında, bu belirtiler 3 gunden fazla surduğunde ilerisi icin cok tehlikesi olabileceğinden, hastaların cok gecikmeden bir hastaneye başvurmaları cok onemlidir.

Akciğer Dostu Besinler Tuketin: Bol Su İcin, C Vitamini Tuketin

Sağlıklı ve guclu akciğerler icin:

- Kesinlikle sigara icmeyin

- Haftada en Az bir kez kırmızı, 3-4 kez beyaz et ( tavuk-balık) tuketin

- Meyve sebze ağırlıklı beslenin

- C vitamini icerikli portakal, mandalina, kivi, greyfurt, elma, nar grip acısından cok onemli meyvelerdir

- Bronşların kurumasına izin vermeyin bunun icin gunde 2.5 litre su icin

- Bitki cayları, ıhlamur, papatya cayı, bronşların kuru kalmasını engelleyen grip karşıtı iceceklerdir

- Sabahları ılık sute bal karıştırarak icin

- Gunde en az iki kez zencefil cayı icin

- Alkolu sınırlandırın, cok fazla tuketilen alkol genel vucut direncini ve akciğerlerin mikroplara karşı direncini duşurur. Alkolu haftada bir iki kadeh ile sınırlandırın.

- Kesinlikle soğuk su icmeyin

- Dondurmayı bilincli ve dikkatli tuketin

Sağlıklı Akciğerler İcin Spor Yapın!

Duzenli spor yapmak akciğer sağlığı icin cok onemlidir. Soğuk havalarda oynanan mucadele sporlarından kacının. Yuruyuş, yuzme ve tenis akciğer dostu sporlardır. Kışın spor icin kapalı ortamları tercih edin. Spor yapan kişilerin domuz gribini atlatma şansı cok yuksektir. Bu nedenle mutlaka spora zaman ayırın. Duzenli spor ile birlikte akciğer sağlığı icin duzenli uyku da cok onemli. Bu nedenle gunde en az 7 saat uyumaya ozen gosterilmelidir.

Domuz Gribinden Nasıl Korunabiliriz?

- Soğuk havalarda ağız ve burnunuzu atkı ile koruyun ( soğuk havanın bronşlara direkt teması onlenmeli)

- Vitamin kullanın

- Dumanlı ortamlara girmeyin

- Toplu yerlerde bulunmayın

- En az 7 saat uyuyun

- İş ortamlarında kullanılan klimaların virus yaymaması acısından filtre sistemlerinin kontrolunun en iyi şekilde yapılmasına ozen gosterilmeli

- Ellerinizi sık sık yıkayın

- Grip olduğundan şuphe ettiğiniz insanlarla yakın temastan kacının

- İş stresinden mumkun olduğunca uzak durun ( iş stresi vucut direncini kırar)

- Soğuk havalarda havalandırma ve klima sistemi iyi olan alış veriş merkezlerinde, kalabalık olmayan saatlerde vakit gecinmeye calışın