Astım hastalarına polen uyarısıMumkun olduğunca dışarı cıkmamaya calışın..
Turkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TUSAD) Astım Calışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bulent Tutluoğlu, Turkiye'de yaklaşık 5 milyon astımlı bulunduğunu, bu rakamın cok daha fazlasının da hasta olduğunun farkına varmadığını belirtti.
Prof. Dr. Tutluoğlu, ilkbaharla artan
polenlerin burun akıntısı, gozlerde sulanma, hapşırık gibi belirtileri ortaya cıkardığını, bu şikayeti bulunanların mutlaka uzmana başvurması gerektiğini bildirdi.
Bulent Tutluoğlu, ''Astım Engel Değil'' kampanyası kapsamında geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı acıklamada, astımın akciğer hava yollarının kronik iltihabi bir hastalığı olduğunu ve insanların yaşam kalitesini bozarak iş gucu kaybına, uyku sorununa, surekli nefes darlığına yol acabildiğini soyledi.
Hasta olmanın ''surekli astım semptomlarıyla yaşamak zorunda kalınması'' anlamına gelmediğini belirten Tutluoğlu, hastalığın kontrol altına alınabildiğini bildirdi.
Astımlı hastaların bu mevsimlerde cok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Tutluoğlu, şoyle konuştu:
''Ozellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında hastalık artıyor. Sonbaharlarda ev tozu akarları dediğimiz, gozle gorulmeyen, halılarda, yataklarda, yastıklarda, yorganlarda yaşayan canlılarda artış meydana geliyor. Astım vakaları ozellikle ilkbaharda polenlere bağlı artış gosteriyor. Cunku polenler hastalığı tetikliyor. Her yorenin kendisine ozgu poleni var. Turkiye'de en cok cimen ve hububat polenlerine karşı alerji goruluyor. Bunlar kilometrelerce oteden gelip insanı rahatsız edebiliyor. Kişide bu donemde burun akıntısı ve kaşıntı, hapşırık, gozlerde sulanma gibi şikayetler goruluyorsa bu polen alerjisidir, yani polene bağlı astımdır ve tedavi edilmesi gerekir. Bu tur şikayetleri olanlar mutlaka bir uzmana gorunmeli.''
Tutluoğlu, astımlı hastalara bu donemlerde mumkun olduğunca dışarı cıkmamalarını, polenlerin cok gorulduğu ortamlarda bulunmamalarını, piknik yapmaktan kacınmalarını, evde ve arabada polen filtreleri kullanmalarını onerdi.
-''HER YIL 1000-1500 OLUM'':1shok::1shok:
Turkiye'de yaklaşık 5 milyon astımlı olduğunun tahmin edildiğini belirten Tutluoğlu, hastalığının farkında varmayanların sayısının ise bunun cok daha uzerinde olduğunu kaydetti.
Astımın halk arasında genellikle nefes darlığı gibi duşunulduğunu ifade eden Tutluoğlu, ''Halbuki oksurukle seyreden astım turleri de var. Bu da hic azımsanmayacak oranda ve cocuklarda daha fazla goruluyor'' dedi.
Astımın kontrol altına alınmaması ve tedavi surecine gidilmemesi durumunda olumle sonuclanan istenmeyen vakalara yol acabildiğine dikkati ceken Prof. Dr. Tutluoğlu, Turkiye'de her yıl bin-bin 500 kişinin astıma bağlı olarak hayatını kaybettiğini bildirdi.