krizinin ortaya cıkmasında ruhsal etkenlerin rolu artık kabul edilmiştir. Ama alerjik goruntulerle ozellikleri arasındaki ilişki gunumuzde de aydınlatılamamıştır. Bu alanda yapılmış bazı calışmalar histerik ve dengesiz kişilerde daha fazla astım gorulduğunu ortaya koymuştur. Daha yeni bazı calışmalar astımı olan kişilerle sağlıklı kişiler arasında bazı ka*rakter farklılıkları olduğunu doğrulamıştır. Ama alerjik kişilerde ortaya konan kişilik bozuklukları olgudan olguya farklı olduğundan bunları bir tabloda top*lamak ve ortak ruhsal ozellikleri saptamak zordur. Gene de, bu değişik kişilik*lerde ortak olan bazı noktalar vardır ve bunlar başlıca uc başlıkta ozetlenebi*lir:
• doymak bilmez bir acgozluluk, hırslılık
• saldırganlık
• ruhsal cokuntu.
Bu psikolojik ozelliklerin bilinmesi, hekim ile hasta arasında doğru bir ilişki kurulması ve başarılı bir tedavi olanağı acısından buyuk onem taşır. Astımlı hasta hekimden bir destek arar. Hekim hastaya karşı guven verici ve ikna edi*ci bir tutum almalıdır.
Ağır astım krizi geciren ve bu nedenle hastanelerin reanimasyon servislerine kaldırılmaları gereken hastalar, tipine ve hastanın hastalığa karşı tu*tumuna gore iki gruba ayrılırlar: İlk gruptaki hastalar astıma karşı buyuk bir gucle savaşırlar, tıkalı olan solunum yollan aracılığıyla en fazla havayı solu*yabilmek amacıyla buyuk bir enerjiyle solurlar; otekiler İse aksine boğulma (asfiksi) sendromuna hic direnmezler. Bu hastalar icin soluma bicimi gercek bîr ifade yontemi oluşturur.
Astmatik kişiler genellikle, uyeleri arasında değişik bir ilişki olan auelerden gelirler. Bazen hasta aile uyelerinin kurbanıdır ve onların istemlerine uyar, ba*zı durumlarda ise anne baba astımlı hastanın kurbanıdır. Hasta, başta annesi olmak uzere tum aile uyelerini, hastalığını kullanarak ha*rekete gecirir. Bazı hastalar ise bulunduktan ortamın, aşırı koruyucu ve otori*ter annelerin kurbanı olabilirler