Tahriş edicilere bağlı dermatit adı verilen rahatsızlığın başlıca kozmetik tetikleyicileri şunlardır:
Cildin doğru temizlenmesini kolaylaştırmak icin bir takım ajanlar iceren temizleyiciler.

Alfa hidroksi (AHA) gibi asitler veya alkol iceren tonik ve sıkılaştırıcılar.

Yuzeysel olarak uygulanan bazı kimyasallarla cildin ust tabakasının soyulmasına neden olan yuz bakımları.

Cilt bakım urunlerinin yanlış veya fazla kullanılması.

Bu rahatsızlık alerji değil, daha ziyade cildin zarar gormesidir. Genellikle kaşıntı ve kırmızılıkla başlar ancak bakımı yapılmadığı taktirde buyuyerek yaralara bile donuşebilir. Alerjiden farklı olarak doza bağlı dereceleri vardır. Yani hafif dozda tahriş ediciler tekrar edilen kullanımlardan sonra tahriş eder ama kuvvetli dozda olanlar derhal ciltte tahrişe sebep olur. Alerjide ise doz onemli değildir. Ufak bir doz bile buyuk reaksiyonlara neden olabilir.

Alerjiye bağlı dermatit ise daha az gorulmekle beraber diğerinden ayırmak oldukca zordur. Bunların kozmetik tetikleyicileri de aşağıdakiler olabilir:

Parfumler
Koruyucular
Guneş kremleri

Alerjiyi tetikleyen kozmetik urunleri ilk kullanıldığında ortaya cıkmayabilir. Hatta bir kac kullanımdan sonra ortaya cıkan alerjiler de olabilir. Belirtileri kaşıntı, kırmızılık, kabarma ve bazı durumlarda etkilenen bolgede yaraların oluşmasıdır.

Kozmetik alerjiniz olduğundan şupheleniyorsanız derhal doktorunuza danışın. Bu arada kullanmakta olduğunuz tum kozmetik urunlerinin uygulanmasına ara verin. Doktorunuz tahrişi yatıştırmak icin muhtemelen hafif bir vakaysa yuzeysel uygulanacak bir ilac, daha ağır bir vakaysa oral yoldan alınan "corticosteroid" turu ilac verecektir. Yine doktorunuzun tavsiye edeceği "antihistaminik" bir ilac da kaşıntınızın kesilmesine yardımcı olacaktır.
Alerjinizin saptanması icin "patch test" adı verilen bir yontem uygulanır. Ancak bunun yapılabilmesi icin tahrişin iyice azalması gerekir.

Patch test dermatologların cilt alerjilerinin tam olarak neye karşı oluştuğunu saptamak icin yaptıkları testtir. Bu test sırasında sırta 48 saatliğine minik plasterler yapıştırılır. Doktor 72 saat ve/veya
1 hafta sonra reaksiyon olup olmadığını kontrol eder. Bu testin sonucunda size alerji yapan madde veya maddelerin tam listesi ortaya cıkar.

Ozellikle hassas bir cildiniz varsa, kozmetik urunlerini satın almadan once deneyin. Bunu yaparken herkesin kullandığı deneme urunlerinden kacının; tek kullanımlık "tester" tabir edilenleri veya yolculuk tipi kucuk boy urunleri denedikten sonra satın alıp almayacağınıza karar verin.
Kozmetik urunlerini (ozellikle goz bolgesine) uygulamadan once ellerinizi mutlaka yıkayın. Urunleri daima kuru, temiz aplikatorler yardımıyla kullanmaya calışın.

Urun kaplarının icini ve dışını temiz tutun; farklı urunleri sakın birbirine karıştırmayın.

Gozunuzde bir enfeksiyon (iltihap) varsa kullandığınız pamuk ve benzerini derhal atın. Gozunuze dokunduktan sonra el veya parmaklarınızı kozmetik urunlerinize surmeyin.

Duzenli aralıklarla kozmetik urunu temizliği yapın: sureleri dolmuş olan urunlerinizi hic acımadan atın.

Rimeller: Ozellikle kirpiklerin hacmini artıran rimellerden kacının. Bunların bazılarında bulunan "thimerosal" adlı bir madde kuvvetli bir prezervatif (koruyucu) olmakla birlikte tahriş edicidir. Ayrıca rimellerin cubuklarının temiz tutulması onemlidir cunku bakteri bulundurabilirler.
Makyaj temizleyicileri: Yağ bazlı rimeller kullanmamaya calışın. Su bazlı olanları tercih edin. Yağ bazlı rimellerin temizlenmesi icin yağı cozebilen yine yağ bazlı temizleyiciler gerekir ki bunlar daha sert oldukları icin alerji veya tahriş etme olasılıkları daha yuksektir.

Sac boyaları: Kozmetik alerjilerinin en yaygın olanlarındandır. Bazı kişilerde bu alerji birkac boyadan sonra ortaya cıkar. Genellikle en cok etkilenen bolge: yuz, kulaklar ve ensedir. Genellikle alerjiye neden olan "para-phenylenediamine" (PPD) adı verilen bir maddedir. Bu maddeye alerjisi olanların tum sentetik boyalardan kacınması gerekir. Bu durumda alternatifler kına veya metal pigment boyalardır.
Guneş kremleri: Cildi guneşin zararlarından korumalarının yanında cilde zarar da verebilirler. Kendi başlarına satıldıkları gibi kozmetik urunlerinde de bulunabilirler; orneğin: guneş korumalı rujlar, fondotenler gibi. Guneş kremlerinden kaynaklanan tahriş ve alerjiler bazen uygulamanın guneşte yapılmasına bağlı olabilir. Buna foto-alerjiye bağlı dermatit adı verilir.

Goz bolgesi her tur reaksiyona acık ve cok hassas bir bolgedir. Bu nedenle kullanacağınız eyeliner veya golgelerin hipoalerjenik olmasını tercih edin. Bu bolgenin alerji ve tahrişe cok yatkın bir bolge olması nedeniyle gozlere kalıcı makyaj da duşunulebilir. Boylece kozmetik urunlere reaksiyon olasılığı da azalacaktır. Bu konuyu hayata gecirmeden once doktorunuza danışmanızı oneririz.
Genel anlamda yağ, koku veya boya icermeyen hipoalerjenik urunlerin kullanılması en guvenli yontemdir.

Kozmetik alerjiniz varsa oncelikle doktorunuzun oneri ve yonergelerine uymanız gerekecektir. Ancak cok genel anlamda alerji riskinden kacınmak ve alerjinin etkilerini azaltmak icin, cildiniz duzelene dek, alınabilecek onlemlerin bazıları şunlardır: Oncelikle tum kozmetik urunlerinin kullanımını durdurun.

Kokusuz sabun, şampuan ve sac kremleri kullanmaya calışın. Piyasada bulunan medikal sabun ve şampuanları tercih edin.

Parfum, kolonya veya after-shave kullanmayın.
Sac spreyi kullanmayın.
Kullanacağınız tum urunlerin hipoalerjenik yani anti-alerjik olmasına ozen gosterin.