Hangi hasta nasıl oksuruyor?
Soğuk havayla bircok insan insan oksurmeye başladı. Astım, bronşit, sinuzit, grip, zaturree, tuberkuloz gibi hastalıkların habercisi olan bu oksuruklerin anlamı ne?

Uşutme Oksuruğu
Sebebi, halk arasında daha cok uşutme, soğuk algınlığı gibi isimlerle de bilinen ust solunum yollarının viral enfeksiyonudur. Masum bir oksuruk turudur. Genellikle bir hafta icinde kendiliğinden gecer.

Sigara Oksuruğu
Sigara icenlerdeki bu oksuruk bronş tahrişinin bir belirtisidir. Bu hastalar icin iyi ihtimal yeni başlayan bir kronik bronşit, kotu ihtimal ise bronş kanseridir. Hele her zamanki oksurukten farklıysa kanserin ilk belirtisi bile olabilir

Astım Oksuruğu
Astım krizleri, oksuruk, hırıltılı solunum ve nefes darlığı ile karakterizedir. Krizler gece ve sabaha karşı daha fazladır. Hastanın alerjenlerle teması, keskin kokular, sigara dumanı gibi irritanlar da oksuruk krizine neden olabilir.

Akciğer Oksuruğuİki haftadan fazla suren ve antibiyotik tedavisine cevap vermeyen her oksuruğun sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Cunku oksuruk tek başına akciğer kanserinin tek belirtisi olabilir

İstanbul Bronşitiİstanbul bronşitinin esas belirtisi kuru oksuruktur. Bu, ozellikle geceleri artan, oğurtu ve kusmaya, idrar kacırmaya neden olabilen kuru bir oksuruktur. Oksuruk, nobetler şeklinde ortaya cıkar ve genellikle geceleri daha fazladır.

Boğmaca Oksuruğu
Boğmacada, ani, kuvvetli, tekrarlayıcı oksuruk krizleri (bir gunde 10-25 kez) vardır. Ağır olgularda boyun damarlarında genişleme , gozlerde dışarıya doğru fırlama, morarma gorulebilir. Oksuruk krizi sonunda otme şeklinde tipik bir ses duyulur.

Verem Oksuruğu
Veremli hastaların cok şiddetli olmayan oksurukleri vardır. Bu coğu zaman kuru bir oksuruktur, ama zaman zaman az miktarda balgamla ya da kanama ile birlikte de olabilir. Halk arasında veremliler icin kesik kesik oksuruyor deyimi kullanılır.

Psikojenik Oksuruğu
Bu oksuruk, kişi sinirlenince veya heyecanlanınca daha belirgin olur. Elbette, organik nedenli bir oksuruğun psikolojik etkenlerle artma gosterebileceği de unutulmamalıdır.