26 yaşındayım, bundan 4-5 yıl once dayanılmaz mide ağrılarım vardı. ozamanlar doktara gittim, ultrasonla baktılar birşey goremediler, strese bağladılar (okul bitirme tezi falan haklıydılar).
İstersem endoskopi yaptırabileceğimi soylediler. Yaptırmadım, stres ise sorun kendim cozerim diye duşundum. Okul bitene dek 1 donem boyunca ağrılar surdu.
Midem hassastır. Genelde beslenmeme dikkat ederim. Kola gibi asitli icecekler, cay, kahve neredeyse hic icmem. Alkol, sigara kullanmam. Baharat severim ama aşırı tuketmemeye gayret ederim.
Kısacası beslenme konusunda benden dikkatlisine rastlamadım diyebilirim.

O ağrılı gunlerden sonra donem donem kısa sureli midemde ağrılar oldu. Fakat sabahları yanmayla başlayan ağrı son 10 gunde gunden gune arttı. Ac-tok, sabah -akşam farketmeksizin ne zaman tutacağı belli olmayan, gece uykudan uyandırır cinsten ağrılarım dayanılmayacak hale geldi. Dahası midem bulanıyor, ağzımdan surekli gaz cıkıyor.
Dun sabah artık daha fazla dayanamadım. Kendi kendime ustesinden gelemeyeceğimi anladım. Endoskopiyle ilgili araştırmalar yaptım. Bu sitede yapılan yorumları okudum.
( cesaret verici yorum sahiplerine cok teşekkurler) Aynı gun muayene ayarladım ve doktora gittim.( ankara 29 mayıs hastanesi)

Doktor, beslenme alışkanlıklarımla ve ağrının nasıl olduğuyla alakalı detaylı sorular sordu. Oncelikle eskiden yapıldığı gibi ultrasonla bakacaklarını soyledi, ardından endoskopi..
Ultrason basit bir işlem malum..karnınıza bir jel suruyorlar, derin nefes alıp nefesinizi tutmanızı soyluyorlar ve karnınızda gezdirilen kucuk bir cihazdan ekrana goruntuler yansıyor. Birkac dakika suren bu işlemde bir şey gorulemedi.
Endoskopi icin 8 saat hic bir şey yenilip icilmemesi(su dahi) gerekiyormuş. Sabah 08.00 de cok minik bir iki lokma yediğim halde yine beklettiler 16.00 a kadar. Boylesi daha iyi cunku ne kadar az yemiş olursanız olun, eğer sindirememişseniz midenin yuzeyini kaplayan yiyecekler gormeyi engelleyecek ve endoskopinin (onca zahmetin) etkisini azaltacaktır dediler.
Uyutulmama gerek olup olmadığını sordular. Korkmadığımı fakat midem zaten bulandığından kusabileceğimi soyledim. Bu karşılaştığımız bir durum, olabilir dediler.
Endoskopi oncesi hastane prosedurlerine gore hazırlanmış bir metni okutup imzalatıyorlar. Cok duşuk ihtimal de olsa işlem sırasında başa gelebilecek aksilikleri bilmek ve kabullenmek adına. El mahkum imzaladım.
Bir gomlek giydirdiler.Ağzıma yutkunmayı engelleyici uyuşturucu bir sprey sıktılar ve yarı yuzustu yarı yan bir pozisyonda yatırıp dişlerimin arasına ortası delik bir plastik koydular. İşlemin 10 dak sureceğini, sakin olmazsam daha uzun surebileceğini ve işlemin başarılı olamayacağını soylediler. Olabildiğince sakindim.. yalnız size tavsiyem psikolojik olarak etkilenmemeniz acısından hortum ağzınıza girerken gozlerinizi kapayın. Ben oyle yaptım. Hic ama hic bir şey hissetmedim. En korktuğum anı buydu ama cok kolay oldu. İlk bir iki dakika cok kolay gecti, fakat hortum icerde yol aldıkca ve iceri hava verildikce rahatsız oldum, elimde olmadan oğurtuler başladı ard arda.Yapmamam gereken şeyi yapmaya calıştım; yutkundum, salyanın akmasına izin vermeliydim. Kendimi farkında olmadan kastım. Hemşireler ve doktor beni sakinleştirmeye calıştı. Doktor surekli yaptığı, gorduğu herşey hakkında bilgi verdi. “İşte burda” dedi . Beni mahfeden yarayı cabucak gordu. Cok sakin durmamı soyledi ve sabır nihayetinde bitti. 10 dak surmedi belki 5 dak bile değil tam bilmiyorum. İşlem sonrası isterseniz uzanabiliyorsunuz ama ben hemen ayaklandım. Hic bir rahatsızlık hissetmedim.
Doktor, pangastrit ve oniki parmak bağırsağında ulser teşhisi koydu.
Gastrit, ulser rahatsızlıklarının temelde 3 nedeni var dedi:
1-Beslenme alışkanlıkları, alkol, sigara
2- stres
3-H. pilori denen bakteri

Endoskopi sırasında iki yerden biyopsi alındı . Biyopsi sonucları gelene kadar kullanmam gereken ilacları yazdı. Sonuca gore eğer neden bakteri ise tedaviyi ona gore değiştireceğini soyledi. Bu arada arkadaşlar tedavi icin doktorun dediklerine harfiyen uymak ve ilacları mutlaka ama mutlaka duzenli almak gerekli.

Doktor ve iki hemşire sağolsunlar cok insancıl ve sevecenlerdi. İyi ki gitmişim, keşke daha once gitseydim. Bu kadar ağrıyı boşuna cekmezdim, bir an once tedavi olurdum. Sakın ihmal etmeyin. Daha once yaptırsaydım endoskopi, hic korkacak bir şey değil. Duşuncesi ilginc butun sorun da bu.
Bu duşuncenin ustesinden gelin diye uzun uzadıya anlattım. Cağımızın hastalığı artık bu, bircoğumuzun sorunu. Eminin ki bu forumu okuyan ve bu konuda bilgilenmek isteyen bir cok insan var. Dun ben okudum, bugun de benim katkım olsun istedim. Karşılaşacağınız şeyleri bilin, rahat olun istedim.
Şimdiden herkese cok gecmiş olsun..​