ZİHİNSEL ENGELLİ COCUKLAR
Zihinsel Engel: Doğum oncesinde, doğum anında ve sonrasında ceşitli nedenlere bağlı olarak merkezi sinir sisteminde, daha doğrusu beyinde meydana gelen tahribatlar sonucu, beyin fonksiyonlarındaki yetersizlik veya bozukluk durumudur.
Bazı araştırmacılar, zihinsel engelli olan ve olmayan cocukların oyun turu ve duzeylerini karşılaştırmışlardır. Zihinsel engelli olan ve olmayan cocuklar takvim yaşlarına gore karşılaştırıldıklarında, zihinsel engelli cocukların işlevsel oyun, yalnız, sembolik oyun gibi daha alt duzeydeki oyunlara yonlendikleri gozlenmiştir. Fogel ve Melson (1987), zihinsel engelli okul oncesi cocukların oyunlarının, engelli olmayan yaşıtlarına gore daha az aktif, daha az esnek ve sembolik olduğunu bulmuşlardır. Zihinsel engelli olan ve olmayan cocuklar zeka yaşlarına gore karşılaştırıldıklarında ise iki grubun oyunlarının turu ve duzeylerinin farklılaşmadığı gorulmemektedir. Aynı turde yada duzeyde oyun organizasyonları aynı zeka yaşında ya da aynı gelişimsel yaşta gorulebilmektedir. Engelli olmayan cocuklarda olduğu gibi zihinsel engelli cocuklarda da sembolik oyunun ortaya cıkmasının en temel koşulu zeka yaşının 20 ay olmasıdır.
Zihinsel Engelli cocukların beyin fonksiyonlarındaki yetersizlikten dolayı bilişsel, bedensel ve sosyal alanlarda bazı sıkıntılar yaşamaktadırlar. Oyun ile bu cocuklarımızın; kapasitelerini en ust duzeyde kullanmalarını sağlayabiliriz. Oynanan oyunlar ve kullanılacak oyuncaklar cocuğun seviyesine uygun olarak secilmelidir. Karmaşık ve cocuğun anlamayacağı oyunlar ve oyuncaklar secilmemelidir. Oyun ve oyunda kullanılan oyuncakları reddeden engelli cocuğun hemen pes etmemesi icin destek olunmalı ve gerektiğinde model olunmalıdır. Cocuğa model olduktan sonra aşama aşama oyunun hakimiyeti cocuğa bırakılmalıdır.
Ozel Eğitime yeni başlayan ve tum urkekliği ile sizi reddeden bir cocuğun ,ilgisini ceken bir oyun-oyuncak ile cocukla aranızda kurulmuş olan buzdan duvarları eritebilirsiniz.
Bir cok engel grubu gibi Zihinsel Engelli cocukların eğitiminde de oyunun cok onemli bir yeri bulunmaktadır. Kavramlar (renk, sayı vb.), ozbakım becerileri (el-yuz yıkama, soyunma-giyinme vb.), dil ve konuşma becerileri (obje surekliliği, taklit etme, sıra alma, dinleme,vb.) kazandırılırken oyun ve oyuncaklar en iyi yardımcılarımızdır ve işimizi oldukca kolaylaştırırlar. Oyun ile zihinsel engelli cocuklar paylaşmayı, iletişim kurmayı, sosyalleşmeyi, kurallara uymayı oğrenirler.