Yaşlılık hekimliği ya da Geriatri; yaşlılık donemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen tıp dalıdır.

Yaşlanma, canlı molekul, hucre, doku, organ ve sistemlerinde zamanın ilerlemesinde ortaya cıkan, geriye donuşu olmayan yapısal ve işlevsel değişikliklerin tumudur. Yaşlılık hekimliği, yaşlılığa bağlı olarak oluşan sağlık sorunlarını ve bunların tedavilerini inceler.

Kronik hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna paralel ortalama yaşam beklentisinin uzaması ile, İc Hastalıkları disiplininin bu dalı gelişmekte olan ulkelerde onem kazanmaktadır. Vucutta yaşlılıkla birlikte meydana gelen değişiklikler nedeniyle (metabolizmanın yavaşlaması, strese karşı direncin azalması gibi) hastalıkların tedavileri ve hastaya yaklaşımda da nuanslar ortaya cıkmaktadır.

Geriatri, genel İc Hastalıkları konularının yanısıra Alzheimer Hastalığı başta olmak uzere sık gorulen kognitif problemler ve bunların tıbbi ve davranışsal tedavileri ile de ilgilenmektedir.

Yaşamın bu doneminde hastalıkların yoğunlaşmasıyla birlikte koruyucu hekimlik de on plana cıkar. Bu hasta populasyonunda stresse karşı rezerv duşuk olduğu icin koruyucu hekimlik uygulamalarında gereksiz tahlil ve tetkiklerden kacınarak mumkun olan en iyi koruyucu hekimlik hizmetini sunmak da geriatri uzmanlarının sorumlulukarındandır.

Simptomatoloji
Yaşlanan bireylerde meydana gelen yapısal ve ruhsal bozukluk zayıflıklarını, yaşlanmanın belirtilerini (semptomları) inceleyen bilim dalı.

Alıntı