son 1 aydır iyice kafama koymuş durumdayım...29 yaşımdayım 13 yıldır sigara iciyorum
bir cok kez bırakmayı denedim ama yapamadım....en fazla 2 gun icmeden durabildim...
şu an nişanlıyım ve Allah'ın iziniyle 6,5 ay sonra evleniyorum...bu kez bu kadar kararlı olmamdaki en buyuk sebep,ileride cocuk sahibi olma duşuncesi....genellikle sigara icenlerin hamile kaldığını oğrendiğinde sigarayı bıraktığını goruyorum.ama ben hamile kalmadan cok once bırakmak istiyorum.ne kadar erken bırakırsam vucudum o kadar arınmış olacak bu pislikten diye duşunuyorum.
o masum,tertemiz bebeği,icimde nikotin dolu kanımla buyutmek istemiyorum
hic bu kadar kararlı ve istekli olmamıştım sigarayı bırakma konusunda.
1 aydır kendimi yavaş yavaş buna alıştırmaya calışıyorum.az iciyorum,zararlarıyla ilgili yazılar okuyorum,bırakanların oykulerini okuyorum,bebek sahibi olmakla ilgili,hamilelikle ilgili,sigaranın bebeklere,cocuklara zararlarıyla ilgili yazılar okuyor,resimlere bakıyorum...kendimi motive etmeye calışıyorum...
bu zamana kadar hep "kendi sağlığım" icin bırakma denemelerim oldu...midem rahatsız,4-5 sene once endoskopiyle hafif caplı reflum olduğunu oğrendim,doktor sigarayı bırakmazsam kanser olabileceğimi soylemişti,gelin gorun ki buna rağmen bırakamadım...
kendimi duşunerek,kendi sağlığıma zararlarını duşunerek bırakamadığımı ve bırakamayacağımı anladım.....cunku hic bişey "bebek" duşuncesi kadar beni motive etmedi...
yontem olaraksa,denemelerimde hep birden bırakmak soz konusuydu....bu yuzdende başarısız oldum....duşundum duşundum ve kendime bu konuda baskı yapmadan,sıkıntıya sokmadan bırakmaya karar verdim...
peki nasıl olacaktı bu?
dediğim gibi,sigarayla ilgili yazılar okuyarak,resimlere,videolara bakarak kendimi sigaradan "soğutma" kararı aldım....elbette zorlu bir surec ama kararlı olmak ve hayatta benim icin en onemli,en değerli olan şey uzerine yoğunlaşmak cok yardımcı olacak diye duşundum...bu en onemli şeyin en azından bu konuda kendim olmadığı aşikar

bunu yaparken kendimi kasmamaya karar verdim....orneğin bahsettiğim yazıları okurken bile sigara yakıyorum bazen...o yazıları o sigara eşliğinde iciyorum...bir yandan yazıyı okuyup bi yandan elimdeki sigara bakıyorum...inanın bunu yaparken sigaradan iğrenmeye başladığımı,eskisi gibi icime cekmediğimi coğunu dışarı uflediğimi fark ettim....
bu arada beni sigara icmeye iten şeyleri duşundum....neden sigara iciyordum ben?
stres,can sıkıntısı,boşluk,cevre faktorleri...vs
oyleyse bunların onune gececek bişeyler bulmalıydım kendime...
mesela yeni kararlar aldım...gecen kış spora gitmiştim...bu yıl bunu tekrarlamaya karar verdim...koşu bandında yururken ne kadar zorlandığımı duşundum....
1) spor yapmak bana destek olacak bir etken
boşluk....evet calışmadığım icin evde de yapacak bişey bulamadığım icin surekli bilgisayar karşısında oturup cok fazla sigara iciyorum...oyleyse bununda yerine bişey koymalıyım...
kendi capımda yağlıboya resim yapıyorum nadirde olsa...resim kursuna gitmeye karar verdim...cok sevdiğim ve keyif aldığım bişey bu..beni de oyalayacak bişey....
2) resim kursuna gitmek,sıkıntımı giderecek,boşluktan kurtaracak,boylece sigarayı daha az duşuneceğim....
stres,cevre faktoru....
bir takım nedenlerden dolayı gun icinde kendimi stres altında,gergin hissediyorum ve hemen sigaraya sarılıyorum....işte benim icin en zor kısım bu....b ununda cozumu evde durmamak...beni strese sokan ortam veya durumlardan uzak durmak....dediğim gibi spora ve resim kursuna gitmek bu noktada cok yardımcı olacak..diyelim ki bu strsi gece yaşıyorum o zaman da muzik acıp kulağımda son ses muzikle,ya da kitap okuyarak o anı atlatmaya calışacağım....
buttun bunları yaparken kendimi kasmayıp,baskı yapmadan "gercekten" canım istiyorsa bir tane yakarak yapacağım...ta ki 1 ocak 2011 e kadar....
evet 1 OCAK 2011 'i kendime milat olarak belirledim....
o zamana kadar tum bu yazdıklarımı yaparak,kendime destek olarak,motive ederek,zorlamadan,azalta azalta sigaraya vedaya hazırlanacağım....
ve en son yılbaşı gecesi tum bunlardan sonra bakalım canım ne kadar sigara icmek isteyecek,ne kadar isterse o kadar icip ertesi gun yeni bir yılla yeni bir başlangıc yapıp,sigarasız bir hayata başlayacağım....
bunu cok ama cok istiyorum....
evet tam 2 ay var...2 ay boyunca tum kararlığımla savaşacağım...
benim gibi duşunen,bana destek olmak isteyen ya da bu yazıyı okuduktan sonra benimle birlikte bu yola girmek isteyenler varsa bekliyorum......birbirimize destek olalım....
unutmayın 2 ayımız var....kasmadan,kendimizi baskı altına sokmadan,rahatca,motive olarak sigarayı bırakacağız.....
bu yazıyı okuyan herkes hayatındaki en onemli en değerli şeyi duşunsun ve sigarayı onun icin bırakma cabasına girsin....bu cok onemli...kendiniz icin değil başka biri icin yapın bunu....herkes neden sigara ictiğini ne zamanlar ictiğini duşunsun ve buraya yazsın...
sigara gunluğu tutalım....hergun buraya yaşadıklarımızı,hissettiklerimizi,kac tane ictiğimizi,ne zaman ne sebeple ictiğimizi yazalım....dediğim gibi başka bir cok topik var boyle ama ben tarih veriyorum ve bunu zart diye değil,bilincli olarak,kendi kendimize destek olarak yapmayı teklif ediyorum....herkes kendini en iyi kendi bilir....ona gore duşunun motive unsurlarınızı...
bakalım 1 ocak 2011 de kimler yeni bir başlangıc yapacak.....