Maalesef bu aralar cok sık kullanmak zorunda olduğum tansiyon aletleri ile ilgili yazmak istedim.

Oncelikle tansiyon hastası olmasanız da bu aletten bulundurmanızda fayda olduğunu bilin. Hatta belirtilerini yaşamasanız da tansiyon hastası olabileceğinizi de bilin. Ve bu hastalığın eskiden butun yaşlılar icin kullandığımız "o yaşlandı artık şekeri var tansiyonu var vs.. vs.." cumlesindeki kadar sıradan olmadığını hayati bir onemi olduğunu da bilin.

Duşuk tansiyon da yuksek tansiyon da kalp ve beyin hastalıklarına kalp krizi, inme gibi yol acabiliyor. Kolesterolunuz iyi değilse damarlarınızda tıkanma varsa, kalbinizde ritim bozukluğu varsa oluşan plaklar beyindeki kılcal damarları tıkayabiliyor.

Hani hep duyarız ya "sigarayı bırakın tuzu kullanmayın şekerden undan ve mutlaka yağdan kacının" diye.. Bunların ve hep oğutlenen egzersizin ne kadar onemli olduğunu anladığınızda cok gec olabilir.

İhtiyac olunca cok araştırdım.

Evde kullanılabilecek en sağlıklı tansiyon aletleri manuel yani pompalı/steteskoplular ama kullanması nispeten zor. Bu konuda Erka acık ara en iyisi. Ama doğru kullanmak zaman alabilir ve tek başına kullanılamayabilir.

Otomatik, dijital olanlar da ise kesinlikle bilekten değil koldan olcenler alınmalı. Tansiyon aleti kolda şişme yaparken kan bloke edip sonra bırakırken basınc olcuyor. Okuduğum kadarı ile bunun bilekten olculmesi cok olası değil, sadece fikir verir.

Ancak cok tecrube ettim ki, yaklaşık sonuclar cok kotu oluyor. Misal evhamlanıyor, telaşlanıyor hastanız ve tansiyonu daha da artıyor, kotuye gidiyor. Ya da onemsemiyorsunuz ama aslında tansiyon seviyeniz mudahale gerektiren bir durumda.

Ayrıca tansiyonun anlık seviyesi kadar surekli de gozlem altında olmalı. Bir kac kez duşuk cıkması değil surekli duşuk olması problem mesela.
Bu tip aletlerde de Omron'u cok duydum. Zaten kilo analiz cihazlarındaki kalitelerinden aşina idim.
Araştırdım ve Omron M10-IT modelini aldım. Sadece tek dokunuşla olcum yapıyor ve gece/gunduz ayrı olmak uzere tum olcumleri 2 kişi icin hafızasında tutuyor (başka birisi olcum yaparsa onu kaydetmemek icin konuk modu var). Ayrıca usb kablosundan tek tıklama ile bilgisayara aktarıyor ve ozel programı size istediğiniz zaman dilimindeki gece gunduz ayrı ayrı ya da ortalama, ya da hepsini birden veriyor. Nabız da dahil olmak uzere tum olcumleri grafiklendiriyor. Omron Elite serisi de aynı şekilde galiba bildiğim farkı onun tek kişilik hafızası olması ve gece gunduz ayrı olcumu olmaması (Gerci yazılımda saatler ve bu ayrım var).

Erka da Omron da piyasadaki diğer cihazlardan pahalı ama inanın doğru olcen bir tansiyon aleti hayat kurtarmaya dahi yardımcı olur. Doktorunuz "18'e cıkınca ilac icin" dedi ise ve siz bunu fark edemediniz ise cok kotu sonucları olabilir.

Sırf gosteriş olsun diye ya da eğlence amaclı olarak binlerce liralık telefon alan insanoğlunun bu tip durumları idrak edemeyip de marketlerde satılan en uyduruk cihazlara yonelmesi ne kadar duşundurucu.

Not: Buradan tansiyon aleti ihtiyacım olduğunda internetten bulup aradığım ve beni tanımadıkları ve odeme almadıkları halde telefonda bana soz verip aynı gun icinde tedarik eden "dilerseniz işyerinize biz bırakalım" diyen Zeymed Medikal'e teşekkur ederim. Aynı şekilde elimdeki manuel tansiyon aleti ile olcum yapamadığım icin yenisini sorduğumda yenisini satmaktansa yeni steteskop onererek işimi hallettiler sağolsunlar.