Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte gorulme sıklığı gun gectikce artan, bel ve sırt ağrısı, kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşurken, kimi zaman ise fibromiyaljiden, kemik erimesine kadar ceşitli ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor!
Sırt ağrısı; boyun bolgesinden başlayarak, omuzların arka kısımları, kurek kemikleri ve bele kadar uzanan geniş bir bolgeye yayılır. Genel araştırmalara gore her 5 kişiden birinde sırt ağrısı problemine rastlanıyor, gencler, orta ve ileri yaştaki kişilere kadar hemen her yaş grubunda gorulebiliyor. Sırt ağrıları kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilirken, kimi zamanda fibromiyaljiden, (inatcı adale ağrıları, yorgunluk ve vucutta bazı hassas ağrılı noktalarla karakterize bir hastalıktır) kemik erimesine kadar pek cok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.
Belirtisi sırt ağrısı ile başlayan cok onemli 5 hastalık var;
1. Myofasiyel Ağrı Sendromu: Uzun sureli sırt ağrıları başlangıc semptomları olabiliyor.
2. Boyun Fıtığı: Boyun ağrısına kollarda uyuşukluk, her zamanki gucunde yetersizlik eşlik ediyorsa, boyun fıtığı adına bir kontrole girmeniz doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.
3. Fibromiyali: Kadın hastalarda daha sık gorulen ve boyun ile sırt bolgesi başta olmak uzere, yaygın vucut ağrısına neden olan bir tablo.
4. Skolyoz: Omuz, kurek kemikleri ve kalcalardaki asimetrik yapılar bu hastalığın belirtileri arasında sayılıyor. Cocuklarda ağrısız olabiliyor.
5. Osteoporoz: Yaşlı ve sıklıkla kadın hastalarda kemik erimesi işaretini, sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalması ile sırt ağrısı olarak verebiliyor.
Nadiren de olsa omurgaları tutan kotu huylu hastalıklar da sırt ağrısına neden olabiliyor. Bu yuzden ağrılarınız sıksa, surekli ya da şiddetli ise, kilo kaybı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Bilgisayar başında calışan veya uzun zaman geciren, ağır işlerde calışıp gun icerisinde bel bolgesine fazla oranda yuk bindiren, nakış, dikiş gibi eğilerek, boyundan omuriliğe eğik bir pozisyonda uzun sure kalan insanların boyun, sırt ve bel bolgesinde şiddetli ağrılar soz konusu oluyor. Yukarıda bahsettiğim hastalıklardan veya yaşam, hatta yatış bicimimizden kaynaklanan bu durum, yaşam kalitemizi yuksek oranda duşuruyor.
Ağrılar arttığında, ceşitli krem ve losyonlar, biraz eski usul olsa da yakılar ve korseler işe yarayabiliyor. Ancak bunlar, sorun anında cozum odaklı ve anlık uygulamalar. Bunların haricinde, surekli kullanım icin uygun aparatlarla yaşamak cok daha kalıcı cozumler getirebiliyor. Orneğin;
Bel Yastığı
Sandalyeye takılan, bel dolgusu aparatlar gunluk kullanımda faydalı.
Ancak oturarak calışmıyorsanız veya gun icerisinde hareketli iseniz sabit bir urun olduğundan verim acısından kısır kalabiliyor.
İkincil olarak onereceğim;
Manyetik Sırt Destek Yeleği
Şimdilik sıcaklarda pek mumkun olmasa da kendi adıma, kıyafetlerimin icine giyebildiğim bir yelek bu. Yine de bel ağrılarım cok arttığında ozellikle klimalı ortamlarda bluzumun ustune de takabiliyorum. Manyetik disklerinin ağrılara uyguladığı etkiyle bir rahatlık soz konusu oluyor. Bu tıpkı spa taşları gibi. Ağrı vucudun, kas ve kemik sistemi arasında oluşan bir enerjidir temelinde. Ve akupunktur, spa, masaj ya da manyetik urunlerin faydası da buradan ileri gelir. Ama bunun dışında, bluzumun ustunden de kullandığım zamanlarda, sırtımı ve belimi destekleyip dik tutmaya yardımcı olduğu icin, hem kambur, eğik durarak zayıflayan bel kaslarını kuvvetlendiriyor hem de ağrıların yuksek oranda azalmasına sebep oluyor. Yani sadece dik tutması icin bile kullanılabilir bir urun. [anindasepette.com]
Ben şiddetli bel ağrıları hatta siyatiksel sorunlar yaşadığım zamanlarda eğer iğne olacak kadar kotuleşmediysem, cozumu bu şekilde buluyorum. Sırt destek yeleğini bir muddettir kullanıyorum, ağrı kesici kremler ve korsenin haricinde. Dediğim gibi bunlar daha anlık cozumler. Sırt destek yeleğini ve bel yastığını alışveriş merkezlerinde bulamadım, ben internetten aldım. Artık gunluk yaşamımın icinde de sırt, bel ve boyun sağlığıma, duruş pozisyonlarıma dikkat edebildiğim icin, korse, krem, iğne hatta duz sert zeminlerde yatmak gibi cozumlere bir muddettir ihtiyac duymuyorum.
Ancak bu yazdıklarım, benim doktorumla goruştuğum, haricinde uzun zamandır yaşadığım bel ve sırt problemlerim icin yaptığım araştırmalar ve deneyimler sonucudur. Gunluk olası sırt ağrıları icin olumlu cozumlerdir. Eğer ciddi bel, sırt, omurilik problemleriniz varsa oncelikle bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Cunku omurilik kemik sistemimizdeki en onemli yapı ve şakaya, ihmale gelir bir tarafı gercekten yok. Geri donuşu zor ve imkansız durumlarla karşılaşmamak adına ihmal etmemek gerek diye duşunuyorum.
Sağlıklı gunler diliyorum.
Bel ve Sırt Ağrıları
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bel ve Sırt Ağrıları