Merhaba..

Ben Oyku Kanneci.. Bir Etnomuzikoloğum ve evlenmeden once 2 yıl boyunca bir Eğitim uygulama okulu ve İş eğitim merkezinde muzik oğretmenliği yaptım..

İş teklifi ilk geldiği zaman mental cocuklar ile nasıl muzik dersi yapılabileceğini az cok bilmeme rağmen, konu hakkında yeterli fikrire sahip olma ihtiyacı ile cok uzun sure yurt dışında, mental cocuklara ders veren okulların programlarını; ayrıca bu konuda Turkiye'de ve yurt dışıdnaki universitelerde yazılmış tez, makale ve kitapları inceledim.. Daha sonra bunları kendi okulumdaki cocuklarıma uygulamay başladım.. Gozle gorulur ciddi gelişmeler kaydettim.. Şimdi bunları sizinle paylaşmak istiyorum.. şu anda oğlum sebebi ile bulunduğum bolgedeki okullarda calışamıyorum ve biliyorum ki cocuğunuz profesyonel muzisyen değilsiniz.. Cocukların konuşma gelişiminden tutunda odaklanma sıkıntıları ve hırcınlıklarını sakinleştirebileceğiniz, en onemlisi bir profesynel olmadan bunu evde sizin yapabileceğiniz yolları anlatmaya calışacağım..

İlk konumuz ki bence herşeyin başlangıcı olan.. Sakinleştirme.. Cunku sakinleştiremediğiniz bir cocuğu (mental olsun olmasın) odaklatamaz ve gelişimi icin yukleme yapamazsınız..

Muzik ile cocuğunuzu sakinleştirmeye başladığınızda oncelikle odaklanma suresinin yavaş yavaş arttığını fark edeceksiniz.. Bu cok onemli zira herşeyin başı odaklanma surelerinin artabilmesi.. Odaklanma suresi artan cocuğunuz daha fazla bilgi depolayabilecek.. Ayrıca soylemye bile gerek ancak dikkatli dinletilen muzik her zaman beyin işlevlerini geliştirir..

Mental problemleri olan cocuklarda genellikle sorunlardan biri hırcınlık ve fazla hareketliliktir.. Cocuklarımız her daim ritimli parcaları severler.. ozellikle el cırpabilecekleri turden.. Şimdi sizlere bir parca listesi vereceğim.. ben en son bu listeyi dinletiyordum.. Listeyi dinletirken iki şeye dikkat etmelisiniz.. Oncelikle ve mumkunse cocuğunuzun hic bir şey ile uğraşmadan bunu dinlemesini sağlamalısınız.. Bu ilk başta cok kolay olmayacak.. 1 - 2 dakika ile başlayabilirsiniz..

Ben okulda dinlettiğim icin cocuklarım mecburen 40 dk boyunca dinliyorlardı.. İlk zamanlar 3-4 dakika sonra kıyamet kopmadı desem yalan olur.. ama ilk senenin sonuna doğru hepsi alışmıştı.. Ustelik ben bu 40 dakikayı hafta bir yapıyordum.. Ev, okul ortamına benzemyeceği icin işiniz biraz daha zor.. Bu bir gercek.. Ancak otoritenizi kullanarak, dediğim gibi 1 - 2 dakika ile başlayabilirsiniz.. Zamanla bu sureyi arttırın mutlaka.. Her gun bir iki dakikadan her gun yarım saate kadar cıkarabilirsiniz. Bu bir ceşit ev odevi olabilir (Cocuklarını okula gonderen velilerimiz, oğretmenleri ile konuşup bunun cocuğuna odev olarak deklare edilmesini isteyebilir)..

Bunun dışında gece uykuya daldıktan sonra sabaha kadar baş ucunda mutlaka acık kalsın.. Cunku İnsan bilinci uykusunda da calışmasını surdurur..

Aşağıda adını yazacağım parcaları satın alabileceğiniz bir yer bilmiyorum ben maaleserf.. Ancak internetten indirebilirsiniz.. İnternetten nasıl indirebileceğinizi sanırım burada yazmak uygun olmayacaktır.. Bu yuzden isteyen anneler bana ozel mesaj atabilirlerse temin edebilecekleri linkleri araştırıp yollarım.. (ben indireli 2-3 sene oldu - en kotu elimdekileri ulaştırmaya calışırım)

Dolphins - Anan Ajad

Songs of the whales - Anugama

Dolphins and Humpbacks - The songs of nature

Whales of the pacific - Anton Hughes

As Baile - Enya

Sounds ıf the humpbacks whales - Gentle persuasion The sounds of nature

Bonny portmore - (From not to be)

Oyku Kanneci