Nuh Naci Yazgan Universitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi Beslenme ve Diyetetik Bolum Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanc, ust solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve bağışıklık sistemini guclendirmek icin ozellikle kış mevsiminde her gun 5-6 porsiyon sebze ve meyve tuketilmesi gerektiğini ifade etti.
Vucudun hastalıklardan korunmak icin gerekli tum vitamin ve mineral desteğini sebze ve meyvelerden aldığına dikkati ceken İnanc, her bir sebze ve meyvenin besin icerik ozellikleri bakımından farklı olmasından dolayı oğunlerin ceşitlendirilmesinin cok onemli olduğunu vurguladı.
Narenciye urunleri, kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer renkli sebzeleri gruplandırıp, her gun bunlardan tuketilmesi gerektiğini belirten İnanc, şunları kaydetti:
"Genellikle sebze tuketiminin ana oğunlerde, meyve tuketiminin ise ara oğunlerde yapılması daha faydalı olur. Bu donemin vazgecilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, bruksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuc, lahana, bal kabağı. Meyveleri ise elma, ayva, nar ve armuttur. Bruksel lahanası ve kereviz kukurtlu sebzeler grubunda olduğu icin guclu bir kanser savaşcısı ve bağışıklık sistemi kurtarıcısıdır. Az pişirilmesi veya ciğ tuketilmesi gerekir. Demir yonunden zengin olan ıspanağın bağışıklık sistemini guclendirdiği kanıtlanmıştır. Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlarda soğan ve sarımsağın birlikte tuketilmesi onemlidir. Cunku her ikisi de kukurt iceriğinden dolayı guclu antioksidanlardır ve savunma sistemini guclendirirler."
Meyveleri tuketirken her zaman porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İnanc, "Nar, folik asit, A ve C vitaminleri icermesi yonuyle soğuk algınlıklarında etkilidir, selenyum, magnezyum, fosfor gibi mineralleri cok fazla icermesi nedeniyle, halsizlik durumlarında da kullanılabilir. İcerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurt, duzenli tuketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır" dedi.
Grip, nezle ve astım olanlara soğan ve sarımsak
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Grip, nezle ve astım olanlara soğan ve sarımsak