Topikteki video ve resimler hakkında giriş;

Sigaranın zararlarıyla ilgili resimler ve videolar tiryakileri bir sureliğine sigaradan alıkoyar; o sure de yarım ila bir saat arası bir zamandır. Sonra yaptıkları şeye ve kendilerine lanet ederek ve hatta kendilerinden iğrenerek, cokmuş bir psikolojiyle ve coğunlukla depresyonla birlikte bir sigara daha yakarlar, sonra bir daha, sonra bir..

Bir tiryakiyi bu tip videolar asla ve kata olumlu yonde etkilemez. Olumsuz yonde etkiler cunku yaptığından utansa da, tiksinse de icmeye devam eder. Olumsuz yonde etkiler cunku kendine guveni kalmamıştır, morali coker ve bir sure sonra başka kılıflar aramaya başlar. Cevresindeki orneklerden yola cıkar filanca teyze de iciyo hem de kac senedir, daha bişey olmadı, eee ....'nın babası ağzına sigara surmemiş adam kanserden oldu gitti.. Amaaannn boşver nasıl olsa olucez haa olee haa boleee diyerek daha once tiksinerek ve kendinden nefret ederek ictiği sigara artık O'nun icin meşru hale gelir ve sizi temin ederim ki sabıkalı bir tiryaki olarak, boyle bir video hic izlenmemiş sayılarak, gundelik yaşantıya elinde sigarayla geri donulur...

Bazıları da benim gibi o kadar korkaktırlar ki boyle bir video nun varlığını yok sayarlar, oyle ki bakmazlar bile..Velhasılı ben oyle yapmıştım. Bırakamayacağımı bildiğim bişeyin zaten bildiğim zararlarını izleyip neden yersiz strese gireyim ki??

Kurtuluş..

Ama şimdi izleyebiliyorum, cunku 3 gundur sigara icmiyorum arkadaşlar. Daha onceki bırakma girişimlerimde en fazla 2 gun dayanabildim ve ondan bundan az da olsa bir fırt derken otlayarak bi sure daha devam ettim ve malumdur ki sonucu; bıraktığım yerden devam etmek oldu, hem de daha hızlı bir şekilde.

Sigarayı Allen Carr ın şu hep duyduğum ama kulaklarımı tıkadığım meşhur sigarayı bırakmanın kolay yolu isimli kitabıyla (fiyatı 10TL.) aniden, zevkle, kesinlikle sinir stress olmadan, keyifle bıraktım arkadaşlar!!
Hic inanmayarak buyuk bir onyargıyla okuduğum bu kitabın icinde, bana sigarayı nasıl bıraktıracağının anahtarını arayarak bir coğu bolumu anlamayarak atlayarak okudum. Aslında kitap kurdu biriyimdir, okumayı cok severim ama oyle iddialı bir kitabın kurtuluş neresinde saklıydı hemen oğrenmek istedim ve kitabın ortalarına kadar geldiğimde hala bana verilmiş bir oğut, bir tavsiye yoktu sigarayı bırakmam icin, fakat yavaş yavaş farkına vardım ki sigarayı ciddi bir duşman gibi gormeye başlamışım? Ve birden kendimi icimden şunu soylerken buldum; kitap bitse de sigarayı bıraksam!! Sabırsızlanıyordum sigarayı bırakmak icin, cidden yerimde duramıyordum, cevir cevir sayfaları 260 sayfalık kitap bitmek bilmiyordu sanki. Gerisini sonra okurum daha fazla sigaralı yaşama tahammul etmek istemiyorum deyip, kitapta adı gecen ve yazarın sona gelmeden asla bırakmayın dediği son sigara rituelini de erkenden yapıp, sigara ile gecen 11 senelik kayıp yaşamımı geride bıraktım pat diye!

Kitabı okurken dikkat etmeniz gereken bir kac ufak şey var;

Sigarayı bırakmayı gercekten istemek (hoş istemeyene bile istetiyor)
Kitabı okurken sigarayı bırakmamak veya azaltmamak
Kişisel kayıt tutmak
Surec boyunca olumlu ruh hali icinde olmak

Butun bu şartları yerine getirip cebinize de 10 TL.'yı koyup netten veya herhangi bir kitapcıdan kitabınızı aldıktan sonra, tek iş; koltuğunuza oturup keyifle sigaranızı tutturerek kitabınızı okumaya kalıyor. Veee sonrasında yeni hayat arkadaşlar!!

Yıllar once lisedeyken Orhan Pamuk'un 'Yeni Hayat' isimli kitabını okuduğumu hatırlıyorum, ilk cumlesi aynen şoyleydi;

Bir gun bir kitap okudum ve butun hayatım değişti.
...

Yıllarca hayatımı değiştirecek kitabı aradım fakat bulamadım. Hepsinden ayrı şeyler oğrendim, buyudum, geliştim, fikren ve zihnen zenginleştim ama dediğim gibi hayatımda cığır acacak bir kitap bulamadım ne yazık ki.
Şimdi diyorum ki arkadaşlar; işte hayatınızı değiştirecek kitap bu!
Lutfen deneyin ve bana olumlu-olumsuz deneyimlerinizi yazın. Yeni hayatımızı, heyecanımızı, mutluluklarımızı ve en onemlisi buyuk başarımızı beraber paylaşalım.
Guzel haberlerinizi bekliyorum.. (aslında geleceğinden eminim) sengozlerimebaksanab