Sigara icenler turlu yalanlarla kendilerini kandırır dururlar. Bunları aşağıda sıraladım. Siz de sigara icen biriyseniz, kendinizi bunlardan biriyle avutuyor olabilirsiniz.
İşte tiryaki avuntuları:
Sigara icerim, ama dudak tiryakisiyim
Bircokları ‘Dumanı katiyen icime cekmem; onun icin de kendimi sigara iciyor saymam.’ diye avunurlar.
Tamamen yanlış bir duşunce. Sigarayı yaktıktan sonra siz de yandınız demektir, dumanı ister icinize cekin ister cekmeyin. Nefes alıp veriyorsanız ya, yanan sigaranın dumanını da soluyorsunuz demektir; işlem tamamdır.
Sigara dudağınızda tutse de… kul tablosunun kenarında yansa da… parmaklarınızın arasında dursa da; hic mi hic fark etmez.
Asla ac karına sigara icmem
Bir cok tiryaki ‘ac karnına sigara icmemekle’ oğunur. Sanırım şu sozler pek coğunuz icin yabancı değildir: ‘’Sabah kalkarım, mutlaka biraz peynir, birkac zeytin, bir parca ekmek.. atıştırırım, sigarayı ondan sonra yakarım. Asla ve kat’a ac karına sigara icmem.’’
Marifet sanki. Sigarayı ac karına da icseniz, tıka basa yedikten sonra da icseniz hicbir şey fark etmez. İcinize cektiğiniz o duman ciğerlerinizden kanınıza karışıp bir guzel zehirler sizi.
Ben bağımlı değilim hemen bırakabilirim
Bazı tiryakiler sigara icmelerini hic mi hic onemsemezler.
‘’Aslında ben sigara bağımlısı falan değilim. Keyif icin iciyorum hepsi bu. İstesem ‘şu mereti’ hemen şimdi bırakırım. Zaten, ne kaldı şurada, yılbaşı gelsin, bırakacağım, inşallah.’’
Bu kacıncı yılbaşıdır, bu kacıncı bayramdır veya bu kacıncı yaş gunudur sigarayı bırakmaya ‘kesin karar’ verdiğiniz, saydınız mı?
Sigara benim en iyi arkadaşım
‘Sigara benim en iyi arkadaşım’ sozunu eminim ki, hepiniz cevrenizdeki birinden, belki annenizden, belki babanızdan, belki arkadaşınızdan veya komşunuzdan… birinden mutlaka duymuşsunuzdur.
Kendinizi kandırmayın.
Hic sizi bronşit… kalp hastası…felc… kanser yapan, sigara en iyi arkadaşınız olur mu ?
Hem oyle iyi bir arkadaş ki, siz yatağa duştuğunuzde, nefes alamaz, adım atamaz hale geldiğinizde ‘sizi terk edip giden’ bir arkadaş.
Stresimi alıyor
Sigara tiryakilerinin en onemli yanılgılarından biri de ‘’Benim işim cok stresli, ondan iciyorum’’ bahanesinin arkasına sığınmaktır. Sanki bu dunyada stressiz iş varmış gibi; sanki herkesin bir eli yağda, bir eli balda.
Herkes bir başkasının yaptığı işin kolay ve bol kazanclı olduğunu sanır. Kimse kimseye imrenmesin. İşcinin de patronun da, memurun da amirin de, fakirin de, zenginin de… herkesin işi kendine gore zordur, streslidir.
Light sigara icerim
Light sigaraların daha az zararlı olduğuna inanılır, ama sigaranın hafifi ağırı yoktur. Hatta, light sigaralar belki de daha tehlikelidir, cunku bazıları ‘Bu nasıl olsa light dokunmaz’ diye daha cok sigara icerler; bazıları ise light sigaranın dumanını daha sık ve derin iclerine cekerler.
Sigara icmezsem kilo alırım
Kilo almamak icin sigara icenler de vardır. ‘Sigarayı iki hafta bıraktım 10 kilo aldım’ sozu sanırım kimseye yabancı değildir. Sigaranın beyindeki iştah merkezini baskıladığı, iştahı azalttığı ve sigarayı bırakanların kilo almaya başladıkları doğrudur. Ama, bu gecici bir sure boyledir. Onemli olan ilk haftalar yuksek kalorili besinlerden kacınmak ve spor yaparak bu donemi atlatmaktır. Bir sure sonra metabolizma normal ritmine kavuşacaktır.
Sigara balgam sokturuyor, ciğerlerim temizleniyor
Sigara oksuruğu diye ‘masum’ bir oksuruk yoktur. Bir iki haftadan fazla devam eden oksuruk, hele de sigara icenlerin oksuruğu mutlaka araştırılması gereken ciddi bir hastalık belirtisidir.
Bu, iyi ihtimalle yeni başlayan kronik bronşitin ilk belirtisidir. Kotu ihtimal ise, akciğer kanseridir. Tek başına oksuruk kanserin ilk ve tek belirtisi olabilir.
Hele de her zamanki oksuruğun karakterinde bir değişiklik varsa. MeselÂ, oksuruk daha uzun suruyorsa, geceleri uyandırıyorsa, şiddetli daha fazla ise… mutlaka uzerinde titizlikle durulmalıdır.
Gelelim neticeye
Kendinizi daha fazla avutmayın. Sigara sizi bırakmadan siz onu terk edin, olsun bitsin.
Sigara icenler kendilerini nasıl kandırıyorlar
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sigara icenler kendilerini nasıl kandırıyorlar