GRİP SALGINLARI "ZATURREE" OLUŞUMUNA ZEMİN HAZIRLIYOR...
Zaturree ve Grip ilişkisi
Grip virusunun bizzat kendisi zaturreeye yol acabildiği gibi, diğer mikroorganizmalara bağlı zaturree turlerinin ortaya cıkmasını da kolaylaştırabilir. Gribin ağır seyrettiği ve olumcul olduğu olgular, coğunlukla zaturreenin gribe eşlik ettiği olgulardır. Bu nedenle, zaturreelerin ve buna bağlı olumlerin onlenmesi icin grip salgınlarının da onlenmesi gerekmektedir.
Zaturre nedir?
Zaturree (Pnomoni) akciğer dokusunu iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak uzere ceşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir.
Bulaşma : Bazı zaturre turlerinde hasta kişilerden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama, hastalık coğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vucut savunması zayıf duşmuş kişilerde zaturree oluşturur. Dolayısıyla zaturreenin ortaya cıkmasında bulaşmadan cok, kişinin vucut direncini kıran risk faktorleri rol oynar.
Zaturreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu infeksiyonları ise cok bulaşıcıdır. Hapşırık ve oksurukle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonlarıyla bulaşmış bardak, mendil, catal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracıyla diğer kişilere gecebilirler.
ERKEN TANI COK ONEMLİ!
Zaturre Teşhisi : Zaturre ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Erken teşhis edilmesi ve gecikmeden tedaviye başlanmasının olumleri azalttığı bilinmektedir. Hastanın yakınmaları zaturreeyle uyumlu ise, genellikle yapılan muayene ve akciğer rontgenindeki bulgularla teşhis konulabilir. Gerekli durumlarda kan ve balgam tahlilleri yapılabilir.
Ayırıcı Tanı : Zaturre bazen grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Bu gibi hastalarda, ateşin uşume-titremeyle yukselmesi ve 39-40°Cye kadar cıkması, hastanın genel durumunun bozulması, hastalığın ağır seyredip uzun surmesi, koyu renkli, kanlı balgam ve goğus ağrısının eşlik etmesi durumunda, mutlaka zaturree olasılığı dikkate alınarak araştırma yapılmalıdır.
KORUNMAK İCİN NE YAPMALIYIZ?
Zaturree Tedavisi
Bircok vakada zaturree evde tedavi edilebilir. Ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya gore değişir. Tedaviye erken başlandığında ve ayaktan tedavi edilebilen olgularda, sonuclar yuz guldurucudur. Ancak, teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır zaturree olgularında olum oranı yuksektir.
Zaturreeden Korunma
Zaturreeden korunmak icin zaturree oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktorler duzeltilmelidir. Bu amacla muzmin hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kacınma, dengeli beslenme ve hijyenik barınma koşullarının sağlanması, alkol, tutun ve ilac bağımlığının kontrolu ile ağız ve mide iceriğinin solunum yollarına kacmasına (aspirasyon) yol acan risk faktorlerinin azaltılması gerekir.
Yuksek riskli kişinin zaturreeye karşı bağışıklılığının artırılmasına yonelik olarak, pnomokok aşıları yıllık grip aşıları ve bağışıklık serum uygulamaları da zaturreeden korunma stratejileri arasında yer alır.
Zaturreeye yol acabilen veya kolaylaştırıcı olan grip salgınları sırasında kalabalıkla temasın azaltılması, maske kullanılması ozellikle yuksek riskli gruba grip bulaştırabilecek kişilerin aşılanması, korunma icin onerilen hususlardan bazılarıdır. Yeterli beslenememe cocuklarda zaturree gelişimini kolaylaştıran en onemli faktordur. Ulkemizde bebeklerin %10'dan azı, doğumu izleyen uc ay icinde sadece anne sutuyle beslenebilmektedir. Anne sutu bebeklerin bağışıklık sistemini guclendirmekte ve aşılara daha iyi yanıt verilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, yeterli anne sutu alımının teşvik edilmesi gerekmektedir.
Ulkemizde aşılanma oranları oldukca duşuktur (%54,2). Kızamık, boğmaca ve tuberkuloz cocuklarda en onemli zaturree etkenleridir. Bu nedenle, soz konusu hastalıklara ait aşıların yapılması zaturree sıklığını azaltacaktır. Yine cocuklarda zaturree nedenleri arasında sık rastlanan bir bakteri olan Haemophilus influenzae'ye karşı geliştirilen H. influenzae tip b aşısının cocuklardaki rutin aşılama programına dahil edilmesi gerekmektedir. Cocukların sigaraya maruz kalması zaturree sıklığını bu nedenle hastaneye yatışları ve olumu artırmaktadır. Ulkemizde cocukların yaklaşık %70'i sigaraya maruz kalmaktadır. Cocukların sigaraya maruz kalmasının onlenmesi zaturree ile ilişkili sağlık sorunlarını azaltacaktır.
Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Grip salgınları "zaturree" oluşumuna zemin hazırlıyor...
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Grip salgınları "zaturree" oluşumuna zemin hazırlıyor...