Oğretmenleri Bekleyen Hastalıklar
''YOĞUN OLARAK SESİNİ KULLANAN OĞRETMENLERDE SES KISIKLIĞI, SES TELLERİNDE ŞİŞME, NODUL VE POLİP GİBİ HASTALIKLARA SIKCA RASTLANIR SINIF İCİNDE OKSURUK VE HAPŞIRIK VİRUTİK ENFEKSİYONLARIN EN SIK BULAŞMA YOLLARIDIR. BU NEDENLE HASTALIKLARIN YAYILIMINI ONLEMEDE EL YIKANMASI MUTLAKA HATIRLANMALIDIR KAS İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARININ AZALTILMASI AMACIYLA SIK ARALAR VEREREK CALIŞMAK GEREKİR''

VKV Amerikan Hastanesi uzmanları, oğretmenlerin meslek hayatları boyunca karşı karşıya kaldıkları ses hastalıkları ve varis gibi meslek hastalıkları ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu hastalıklara karşı onerilerde bulundu.
VKV Amerikan Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Bolum Şefi Doc. Dr. Tan Ergin, yaptığı yazılı acıklamada, ''Profesyonel iş hayatında yoğun olarak sesini kullanan oğretmenlerde ses kısıklığı, ses tellerinde şişme (odem), nodul ve polip gibi hastalıklara sıkca rastlandığını'' bildirdi.
Sigara kullanımının, kronik ust solunum yolları enfeksiyonunun ve reflu hastalığının ses kısıklığı sorununu on plana cıkaran etkenler olduğunu belirten Ergin, ortamda tebeşir tozu gibi boğaz ve ses tellerini irite edecek faktorlerin bulunmasının da sorunları arttırdığına dikkat cekti.
Tan Ergin, şu bilgileri verdi:
''Ozellikle yuksek tonda uzun sureli konuşmaların yapılması, ses tellerinde şişmeye ve kucuk kanamalara yol acar. İlerleyen durumlarda ise ses tellerinde nodul veya polip gibi iyi huylu, ancak surekli ses kısıklığına yol acabilecek rahatsızlıklarla karşılaşmak mumkun olur. Ses hastalıklarına karşı koruyucu onlemler alınabilir. Bir kısmında cerrahi mudahalenin gerekebileceği bu tur hastalıklarla karşılaşmamak icin ses kullanımına dikkat edilmeli, uzun sureli konuşmaların yapıldığı durumlarda zaman zaman konuşmaya kısa aralar verilerek su icilmelidir. Bir haftayı aşan ses kısıklıklarında ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurarak sorun ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir.''

-OKSURUK VE HAPŞIRIK-

Oğretmenlerin sık yaşayabileceği sağlık sorunlarından biri de solunum yolunda gelişen enfeksiyonlar ve alerjik durum olduğunu vurgulayan Goğus Hastalıkları Bolumunden Dr. Elif Altuğ Kolsuk ise sınıf icinde var olan bir virutik enfeksiyonun hızla hava yoluyla bulaşabilme olasılığına sahip olduğu bildirdi.
Hem oğrencilerin birbirine, hem de oğretmenlerine bu mikrobu kolaylıkla taşıyabileceklerine işaret eden Kolsuk, şunları kaydetti:
''Sınıf icinde oksuruk ve hapşırık virutik enfeksiyonların en sık bulaşma yollarıdır. Bu nedenle hastalıkların yayılımını onlemede el yıkanması mutlaka hatırlanmalıdır. Diğer bir nokta ise bazı maddelerin solunum yolunu tahriş ederek astım yakınmalarının başlamasına veya artmasına neden olmasıdır. Bunlar arasında tebeşir tozu da bulunur. Oğretim suresince tebeşir tozuna yoğun maruz kalma, bu toz parcacıklarının solunum yollarında duyarlılık artışı ve zaman icinde de hava yolu tıkanıklığına yol acmasına neden olabilir. Sonucta meslek hastalığı olarak astım bronşit durumu gelişebilir veya var olan solunum yolu hastalıkları kronikleşebilir.''

-''DOĞRU DURUŞU KORUMAK ONEMLİ''-

Fizik Tedavi ve Ortopedi Klinik Şefi Uzman Doktor Onder Cerezci de her gun doğru duruşu korumanın onemli olduğunu vurgulayarak, ancak ozellikle de kucuk sınıflara eğitim veren oğretmenlerin, zamanlarının buyuk bir kısmını yere eğilerek gecirdiklerini, eğitim verdikleri ortamların cok kucuk beden boyutlarına gore tasarlandığı belirtti.
Cerezci, oğretmen ve oğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
''Oğretmenlerin uzun sureli oturmak ve kotu duruşun oluşturduğu problemlerden kurtulmak icin ozellikle hareketin doğru kullanılması konusunda eğitilmeleri gerekir. Doğru duruşun sık sık hatıra gelmesini sağlamak uzere bu konuyla ilgili eğitim broşurleri hazırlanmalı ve doğru duruş bicimleri bunların uzerinden gosterilerek anlatılmalıdır. Kas iskelet sistemi hastalıklarının azaltılması amacıyla sık aralar vererek calışmak gerekir. Genel prensip olarak duruş, 40 dakikada bir oturur pozisyondayken ayağa kalmak ya da ayaktan tekrar oturur pozisyona gecmek şeklinde olmalıdır.
Genel okul mobilyaları konusunda mobilya secimi oldukca onemlidir. Sıralar ve masalar sandalyelerle uyumlu olmalı. Calışma masasında olduğu gibi, oturma sırasında da herhangi bir buyuk eklemde gerginlik ve ağrı hissedilmemeli. Sandalyeler sıraya ya da masaya mumkun olduğu kadar yanaştırılmalı. Ayakların sıraların altına rahatlıkla girdiğinden emin olunmalı. Yazı tahtası ile sıralar arasında oğrenci gidiş - gelişini engellemeyecek şekilde boşluk bırakılmalı. Alternatif yontemler kullanarak aynı masa seviyesinde okuma işleminin uzun sureli yapılması engellenmeli. Bilgisayar kullanımında olduğu gibi, sıralarda da uzun sureli oturmaktan kacınmak gerekir. Omuzlar ve kol rahat olmalı. Sandalyenin iki taraflı kol desteklerinden faydalanılmalı. Ayaklarımız yere tam ya da ayak dinlendirme platformunda tutulmalı. El cantası yerine sırt cantası taşımak, daha az enerji gerektirdiğinden ve doğru duruş sağladığından tercih edilmeli.''
Alıntı